SNOWBOARD

»

VIJESTI

01.02.2011.      

Autor: Ante Pašalić

Photo: Joshua Duplechian/ESPN
Video: Espn/youtube

 

Winter X Games 15 - dogodila se povijest!

Najveće zimsko natjecanje "X" predznaka i jedno od najvećih sportskih evenata na planeti završeno je proteklog vikenda.

Nakon gotovo puna četiri dana akcije, s najboljim snowboarderima svijeta, povijest se ponovila te je još jednom postignut svjetski progres u snowboard sportu. Norvežanin Torstein Horgmo, nakon što mu je  uspjelo na treningu na početku sezone, ponovo je izveo najteži trik na svijetu "triple cork". Nakon nekolicine koji su pokušali, mladi Norvežanin Horgmo je to i uspio! Povijest se dogodila na Big Air natjecanju na jubilarnim 15. Winter X Gamesima.

 


Torstein Horgmo - Triple cork

Osim Horgma, najveću pažnju je plijenila američka snowboard ikona Shaun White, koji se nije niti kvalificirao u SlopeStyle natjecanju, pa je ismijavanje cijele svjetske snowboard javnosti, a da bi zatim šokirao i ponovno se dokazao u nevjerojatnim Halfpipe finalima. Njegov run se sastojao od nevjerojatnih trikova u nizu. Nemogući run je započeo sa sedam metarskim izlijetanjem iz halfpipea, zatim Double Cork 1080, Cab Double Cork 1080, Fs Stalefish 540Double McTwist 1260 te na kraju Bs Alley Oop Rodeo. Zanimljivo je da je ovo prvi Double McTwist 1260 koji je izveden nakon ZOI u Vancouveru. Whiteu je ovo već 4. zlatna medalja u Superpipeu na X Gamesima. U ženskoj konkurenciji Kelly Clark je bila najbolja dama dana, ali naravno uz ulazaka u snowboard povijest, kao prva žena koja je izvela 1080 trik u halfpipeu.

 


Shaun White - pobjednički run


Kelly Clark - pobjednički run

SlopeStyle finala su nam donijela posebnu priču, koja se vjerojatno događa samo na X Gamesima. Osamnaestogodišnji Kanađinin Sebastien Toutant osvojio je Slopestyle natjecanje s odličnim runovima, a nešto starija Finkinja Enni Rukajarvi pobjedila je u ženskoj konkurenciji. Što ih se ponovno stavlja u povijest kao najmlađe osvajače zlatnih medalja u toj konkurenciji na X games natjecanjima.

 

Enni Rukajarvi - pobjednički run
 


Sebastien Toutant -  pobjednički run
 

Snowboard X odnosno SBX disciplina na 15. X Games natjecanju nije donijela novosti. Američka zlatna olimpijka Lindsey Jacobellis ponovno je osvojila zlato isto kao i njezin sunarodnjak Nick Baumgartner.

Jedan od zanimljivih dijelova Winter X Gamesa je video contest, Real Snow, na kojem je Nic Sauve pobjedio glasovima publike. Pogledajte nevjerovatne jednominutne snimke finalista u našem članku Real Snow.

Što reći više? Čekamo Europsko drugo izdanje, a u međuvremenu pogledajte video isječke finalnih vožnji i iz svojih naslona svjedočite ovom povijesnom 15. Winter X Gamesu.

Finalni rezultati:

Big Air

Torstein Horgmo
Sebastien Toutant
Sage Kotsenburg

SlopeStyle – Žene

Enni Rukajärvi
Jenny Jones
Jamie Anderson

SlopeStyle – Muški

Sebastien Toutant
Mark McMorris
Tyler Flanagan

Snowboarder X  - Muški

Nick Baumgartner
Kevin Hill
Nate Holland

Snowboarder X  - Žene

Lindsey Jacobellis
Callan Chythlook-Sifsof
Deborah Anthonioz

SuperPipe – muški

Shaun White
Scotty Lago
Louie Vito

SuperPipe – žene

Kelly Clark
Kaitlyn Farrington
Elena Hight  

Snowboard street

Nic Sauve
Louis-Felix Paradis
Simon Chamberlain

Snowboard Best Method

Scotty Lago
Ross Powers
Chas Guldemond

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 162046
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr