OPREMA

»

SKIJE

27.06.2014.      

Autor: Davor Ivaniš
Ustupio: Global Šport d.o.o., kontakt: gstravs@globalsport.si

 

Nordica Dobermann SLR (14/15)

Nordica i dalje ostaje vjerna tradicionalnoj konstrukciji i dizajnu skija iz race segmenta, stoga će skijaški poklonici kojima je, pored voznih karakteristika, važan i izgled pronaći Dobermann SLR kao idealnog partnera.

Testirani model: 165 cm, r = 12,5 m
Sidecut: 121-70-106
Dostupne visine: 156, 160, 165 cm


(napomena: testirani model je za sezonu 14/15, ali sa starim dizajnom, proizveden kao "pre-production" model. Naslovna fotografija i fotografija u članku predstavljaju stvarni izgled modela)

Nordica svoje mjesto na tržištu pored jake konkurencije traži svojim prepoznatljivim dizajnom, solidnim materijalima te voznim karakteristikama, koja uz sebe nemaju onaj prefiks 'pre-', već ciljaju na širu masu skijaša.

Kada su u pitanju natjecateljski modeli, Nordica ih dijeli u dvije skupine, Spitfire i Dobermann. Na testu smo imali prilike upoznati najjači komercijalni slalomski model – SLR Dobermann. Ova skija je već duže godina zastupljena na tržištu te orijentirana na skijaše koji skijaju na uređenim stazama, vole kratke zavoje te je ujedno i skija koja može oprostiti pokoju grešku skijaša.

Sama konstrukcija, Energy 2 Titanium, za razliku od ostalih konkurentskih proizvođača, nešto je jednostavnija i sastoji se od kompletne drvene jezgre, od vrha do repa, između koje je postavljen sloj kompozita s titanijskim ojačanjem. S obzirom kako skije malog radijusa i visine često skijaša 'izbacuju' izvan idealnog skijaškog stava, Nordica ispod veza koristi EVO ploču, koja služi za kvalitetniji prijenos opterećenja na skiju, ali i podiže petu skijaša, postavljajući ga na taj način u centar težišta.

SLR Dobermann spada u rang "zlatne sredine" slalomskih skija. Skija je brza, daje odlične povratne informacije u vožnji na rubnicima, vrlo je precizna na ulasku u zavoj te stabilna na zaleđenim stazama. S druge strane, ona nema energičnosti pri izlasku iz zavoja pa time omogućava korekciju putanje bez pretjerano puno muke. Zahvaljujući tzv. "moderate race profileu", uz kombinaciju rockera i cambera u omjeru 10%-90%, skija je dosta stabilna na izlasku iz zavoja pa srednje dugi zavoji predstavljaju pravi užitak. Pri tome promjena smjera rubljenja nije ekspresna, i glatka, kao kod Elana i Fischera, već skijaš mora uključiti malo više gibanja, što za one koji dobro vladaju tehnikom kratkih zavoja nije problem.

-.--.-

Postupnim povećanjem brzine, SLR postaje nemiran te je, pored izraženih vibracija, zamjetan "plastični zvuk" koji je skijašu indikator kako je pretjerao. No, sve u svemu, kada se pogleda presjek većine skijaša, Nordica SLR Dobermann bit će odličan izbor svim rekreativcima kojima su Fischer, Atomic i Head možda prezahtjevni, i koji traže jednu pitomu skiju, ne baš brzu pri promjeni pravca, niti energičnu na izlasku iz zavoja. Takvo što će uvelike sačuvati koljena, ali i ostaviti mogućnosti za osmijeh na licu pri zadnjoj vožnji na kraju dana.

Oni koji odlično vladaju skijaškom tehnikom, i traže beskompromisnu skiju, munjevitih reakcija, i istog dizajna, morat će zaviriti u FIS razred ukoliko se u vožnji žele barem malo osjećati kao Felix Neureuther.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 321467
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr