18.03.2008.      

Autor: Goran Vukelić 

U Francuskoj bjesni "rat" ski rentova

Mali ski rentovi u borbi protiv novog lanca koji reže cijene iznajmljivanja opreme.

Podmetnuti požari, razbijeni izlozi, probušene gume na vozilima, verbalne prijetnje... Sve ovo zvuči kao početak građanskog rata prikazan na vijestima CNN-a ili nekog sličnog news programa. No, ovako izgleda djelovanje francuskog "pokreta otpora" utaborenog visoko u Alpama, u svjetski poznatim skijalištima poput Tignesa, Val d'Iserea, Val Thorensa, Courchevela...

 

Među britanskom publikom, koja je čest posjetitelj tih skijališta, često su se čuli negativni komentari na rad lokalnih ski rentova. Obiteljski vođeni poslovi najčešće su optuživani da iznajmljuju smrdljive pancerice, stare i izgrebane modele skija, ne pokazuju fleksibilnost i ljubaznost spram klijenata... I, naravno, sve to (pre)skupo naplaćuju. Sve je to motiviralo dvojicu poduzetnika, Lionela Favre-Felixa i Mikea De Souzu, da pokrenu posao u kojem će skijaši i boarderi biti zadovoljni ponudom i uslugom.

 

Pokrenuli su Ski Republic, lanac od 23 ski renta u poznatim francuskim skijalištima. S obzirom da im 85% klijenata dolazi iz Velike Britanije, cijeli je projekt prvo, i to vrlo atraktivno, predstavljen u Londonu u listopadu 2007 (gore). U ponudi imaju samo najnovije modele skija, a u cijenu je uključeno iznajmljivanje kacige. Za on-line narudžbe, daju i dva para skija za cijenu jednog. Sva se oprema dnevno servisira u novoj, 3 milijuna eura vrijednoj tvornici blizu Tignesa, opremljenoj strojevima rađenim po mjeri. Na kraju se sezone cijeli asortiman rasprodaje ili reciklira. Cijelu ideju najbolje opisuje De Souza sam: "Za što god su mi rekli: 'Nemoj to napraviti', napravio sam!"

 

Ipak, ne ide sve tako glatko. Mali, nezavisni ski rentovi otvoreno su se pobunili protiv novog lanca koji je u njihov desetljećima ustaljen posao donio nove principe poslovanja i znatno niže cijene. Osim aktivnosti nabrojanih na početku članka, dovitljivi su Francuzi ljepilom ispunili brave Ski Republicovih radnji kako nitko ne bi mogao ući. Štoviše, jedno je mjesto otišlo toliko daleko da je zabranilo uporabu žute boje (zaštitna boja Ski Republica) na izlozima!

 

"Jednostavno, radi se o strategiji zastrašivanja", kaže Richard Chin, voditelj jednog Ski Republicovog ski renta. "Francuzi ne podnose konkurenciju i onda se na takav način obračunavaju. Ne pada im na pamet pomisliti: 'Moramo ponuditi klijentu nešto novo ako želimo konkurirati novom ski rentu!"

 

"Anglosaksonska je kultura poslovanja bitno različita od francuske. Za sve kažu: 'C'est impossible.' No, mi dokazujemo da je sve moguće", kaže Favre-Felix, vlasnik novog low-cost ski renta.

 

Lokalni francuski poduzetnici pak, ne vide ništa loše u mjerama koje su poduzeli kako bi zaprijetili konkurenciji. Optužuju ih da zapošljavaju premalo osoblja kojem daju preniske plaće te da dobavljačima duguju milijunske iznose. Uspoređuju ih sa supermarketima koji su (pre)niskim cijenama istisnuli male trgovine i onda vratili cijene na staro. Tri tisuće malih ski rentova u francuskim Alpama nastoji se udružiti u borbi.

 

No, Ski Republic nastavlja po svom. Dapače, napreduje dalje. Planovi uključuju širenje lanca na Australiju i Novi Zeland gdje bi europski zaposlenici radili tijekom ljeta. Također, proširit će se i na Švicarsku, ali pod brandom Snowtech primjerenijem klijenteli bolje platežne moći koja tamo skija. Već tekuća godina trebala bi u financijskom izvješću pokazati dobit od čak 3 milijuna eura. Čini se da je francuska "gerila" naišla na tvrdog protivnika.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 200258
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr