NATJECANJA

»

SNOWBOARD

09.12.2005.      

Autori: Mic i Animal

 

Dvadesettrogodišnji Šveđanin, Hampus Mosseson osvojio Air & Style Games 2005.

Prvi ovogodišnji TTR World Tour event (6 zvjezdica), najstarije, legendarno snowboard natjecanje, Air & Style završilo je proteklog vikenda sa preko 20000 posjetitelja na Olympia stadionu u Münchenu.

Uz promjenu načina bodovanja (Knock Out sistem), malu korekciju je dobio i sam naziv eventa. Službeni naziv je Nokia Air & Style games. Novost ove godine bilo je i potpuno ravnopravno natjecanje u FMX-u, za razliku od prethodnih kada je motocross bio sporedni događaj, koji je služio da se publika dodatno nabrije i da se pokažu mogućnosti ovog atraktivnog sporta. Neki se čak niti ne slažu sa dodavanjem Freestyle Motorcross-a Air & Style-u, kao primarnom natjecanju, jer se sa time gubi autentičnost snowboard sporta, u želji da se proda par karata više.

"Ovo je najveći jump koji sam vidio u životu! Malo smo ga morali promijeniti, tako da se mogu bolji trikovi skakati. Veseli me to što su ovdje svi boarderi jako dobri, što će biti odlično za publiku" – izjavio je Andy Finch.

Lagana kiša koja je pala neposredno prije samog natjecanja, neugodno je iznenadila posjetitelje. Prema službenim podacima bila je 21000 posjetitelja, ali polu prazne tribine nisu podupirale tu brojku. Po našoj osobnoj procjeni, maksimalno je bilo dvanaest tisuća posjetitelja. Što je rezultat tako lošoj posječenosti, osim kiše, nismo uspjeli saznati. Prema nekim informacijama koje smo dobili, marketing samog eventa i nije bio na nekoj razini, a i München nema "dušu" za održavanje Air & Stylea, kao što je bio slučaj proteklih desetak godina u austrijskom Tirolu. Bez obzira na neke od kritika, ovogodišnji Air & Style bio je odličan event i München je bio odličan domaćin.

Vozila su se dva runa. Technical i Style. U prvom runu od natjecatelja se očekivalo da izvedu što zahtjevnije tehničke trikove na jednom od elemenata. U drugom runu se očekivalo da izvedu Style trik sa rotacijama do 540°. U slučaju neodlučenog rezultata vozio se i treći odlučujući "technical run".

Od elemenata tu je bio kicker sa nekih 22-25m "flata" (a sami zalet bio je na konstrukciji dugoj 41 metar, sve do vrha tribine), nakon toga step up jump, wall, c-box, spin can i step down straight box, to sve nagurano sa lijeve i desne strane zadnjeg jumpa.

Možda najveća zvijezda i zaštitno lice cijelog eventa, Shaun White nije se pojavio zbog prošlotjedne ozlijede na skateboardu u lokalnom skateparku u Californiji. Njegovu ulogu "najpopularnijeg" preuzeo Nicolas Muller, koji je u Njemačkoj nenormalno popularan i tražen, i od medija i od fanova. Shaun Whitea je zamijenio pobjednik triju Air & style natjecanja Stefan Gimpl.

Natjecanje je počelo sa 16 ponajboljih boardera na svijetu. Knock Out sistem bodovanja podijelio je 16 natjecatelja "head to head", boarderi su startali ovim redom:

13. Christophe Schmidt vs. 2.Jussi Oksanen
12. Marc-Andre Tarte vs. 7. Travis Rice
15. Flo Mausser vs. 5. Sani Alibabic
10. Romain de Marchi vs. 3. Mathieu Crepel
16 Stefan Gimpl vs. 4. Chris Kröll
14 Andreas Ygre Wiig vs. 6. Hampus Mosesson
9. Andy Finch vs. 8. David Benedek
11. Heikki Sorsa vs. 1. Nicolas Müller

U prvom krugu ispali su Marc Andre Tarte (koji je btw. definitivno najluđi i najotkačeniji lik trenutno u ovom sportu), koji je izveo stylish superman frontfilp, Heikki Sorsa, koji je u prvom krugu kao suparnika dobio miljenika publike, Nicolasa Mullera, Andreas Wiig, koji je imao otužno izdanje kao i Stefan Gimpl, Cristoph Schmidt, David Benedek, Romain De Marchi , kojeg je Crepel dobro isprašio odličnim fs sedmicama i koji uopće nije bio u formi, te Flo Mausser koji je bio dobar sa par odličnih disastera na wall-u, ali očito ne dovoljno.

Do četvrtfinala su stigli:
Jussi Oksanen vs. Travis Rice
Sani Alibabic vs. Mathieu Crepel
Chris Kroll vs. Hampus Mosseson
Andy Finch vs. Nicolas Muller

U četvrtfinalima izdvojili bismo bolesni double backflip koji je probao Travis Rice, no na sreću Jussi Oksanena nije ga "landao".

U polufinale su ušli:
Jussi Oksanen vs. Mathieu Crepel
Hampus Mosseson vs. Nicolas Muller

Okršaj Oksanena i Crepela bio je zanimljiv. Mladi francuz je definitivno imao veću odlučnost za prolazak dalje, tako je sa odličnim devetkama prošao dalje. Nicolas Müller je skakao svoj poznati one footer na 540°, ali ga je prerotirao i pao je, Jussi je bio mudar i miran, pa je vrtio samo odlične switch backside 720° i tako zaslužio 3.mjesto.

U finalima su se našli Mathieu Crepel (4. mjesto na Air & Styleu 2004.), i Šveđanin Hampus Mosseson. Mathieu je počeo svoj style trik sa BS 180 shifty, Hampus mu je vratio na švedski način sa FS540 Shifty. U sljedećoj rundi Hampus je samo nastavio, ali ovaj put sa bolesno dobrim BS720° Indy to late Shifty, što je bilo jednostavno prekrasno za gledati. Francuz je znao da mora napraviti nešto impresivno za suce i publiku, dostojno finala A&S-a. Odlučio se za switch BS 1080°, ali nažalost proklizao je pri landingu i pobjeda je otišla Šveđaninu Hampus Mossesonu.

Sve tirkove sa Air&Style-a možte pogledati ovdje.

Finale:1.Hampus Mosseson (GNU)
2.Mathieu Crepel (ROSSIGNOL)
3.Jussi Oksanen (BURTON)

Freestyle motocross je također privukao veliku pažnju publike, jer su vozači skakali stvarno atraktivne trikove, pala je hrpa backflipova u raznim varijacijama, a na kraju, najbolji su bili:

FMX Finale:

1. Nate Adams, SAD
2. Jeremy Twitch Stenberg, SAD
3. Ailo Gaup, NOR

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 271810
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr