PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

30.05.2013.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: Global Šport d.o.o., kontakt: gstravs@globalsport.si

 

Nordica Dobermann Spitfire CA (13/14)

Nordica s čak devet natjecateljskih modela nudi zaista ponešto za svakoga. U toliko širokoj paleti race modela moguće je odabrati tvrdoću skije po osobnim preferencama. Mi smo isprobali najslabiji model od ponuđenih.

Testirani model: 160 cm, r = 13 m
Sidecut: 120.5-72-103,5
Dostupne visine: 152, 160, 168, 176 cm

 

-.--.-Nordica Dobermann Spitfire CA model je koji je svojevrsni entry level u race segment talijanskog proizvođača skija. Skija je dosljednog dizajna i gotovo nimalo se ne razlikuje od sestrinskih modela, osim po natpisu modela i eventualno još ponekim detaljem. 

Skija dolazi u istim radijusima i sidecutom kao i ostali Spitfire modeli, dok se ipak podosta razlikuje od top rekreativnih race modela poput SLR-a ili pak GSR-a. Naime, skija je ponešto šireg struka od slalomskog top modela SLR, ali i ponešto većih radijusa iz čega je lako zaključiti kako je Spitfire segment više svojevrsni kompromis slalom i veleslalom skije. Naravno, budući da radijus skije ovisi prvenstveno o visini skije moguće je odabrati skiju od slalomskih 12 ili 13 pa sve do allround 14 ili 15,5 metara radijusa. 

Uvidom u dostupne vezove koji se ugrađuju na testirani model lako je zaključiti kako je model namijenjen prvenstveno lakšim, nižim i te tehnički ipak nešto slabije potkovanim skijašima (DIN skala 4 - 10). No da ne bi bilo zabune, kupac ove skije bi već dobro trebao svladavati carving vožnju te bi trebao znati dinamično upravljati skijom zavojima svih radijusa. 

Doberman Spitfire CA konstrukcijski je ojačan ugljičnim vlaknima što na postignutoj tvrdoći daje vrlo malu masu skije. To je svakako vidljivo već pri prvom kontaktu sa skijom. Skija je izrazito lagana (za razred u koji spada) te bismo rekli da je prvenstveno namijenjena za fizički lakše skijaše te prvenstveno jurcanju sklone pripadnice nježnijeg spola. Radijus od 13 metara vrlo je zabavan i na uređenim stazama nudi pregršt zadovoljstva budući da osigurava slalomski karakter skije. Istovremeno skija voli jurnuti, no potencijalni kupac mora biti svjestan da prelaskom na strmije i zaleđenije staze skija počinje pokazivati znakove "forsiranja" te će pomalo plastičan zvuk rubljenja uz podosta vibracija ipak vrlo brzo otkriti gdje su limiti ove skije. 

U razrovanom snijegu skija je savladiva sve dok je tempo skijanja umjeren. Korpulentniji skijaši u bržoj vožnji imat će problem držanja pravca te će im biti sasvim jasno da su prilikom odabira skije morali zaviriti u neki drugi (viši) razred. 

Ova skija namijenjena je za lijepu carving vožnju na uređenim plavim i crvenim stazama. Ponašat će se vrlo lijepo na nogama prosječnog i boljeg rekreativca koji je savladao vožnju na rubnicima. Na njoj će biti zadovoljne pripadnice nježnijeg spola, mladići i muškarci manje mase i skromnijih zahtjeva po pitanju brzine. Ukoliko ste pak jače mase, volite bržu vožnju, strmije staze, a led vam ne predstavlja problem već zadovoljstvo, savjet je da pogledate prema Nordicinom SLR modelu koji u takvim uvjetima pokazuje znatno drugačije (bolje) rezultate. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 3951
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr