PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

14.05.2011.      

Autor: Ivan Kašuba 

Nordica tehnologije 11/12

Tehnologije namijenjene za novu sezonu ne razlikuju se puno od prošlogodišnjih. Revolucionarne promjene u većini tehnoloških rješenja nisu prisutne, osim kod "rockera".

-.--.-Nadolazeća sezona, u pogledu Nordica tehnologija, oslanja se većinom na već dobro znane metode izrade skija. Kratkim pregledom može se zaključiti da Nordica nema namjeru mijenjati većinu svojih tehnologija, bar ne za sezonu 11/12. No, jedna od promjena, za koju bi sigurno mogli reći kako je obilježila iduću sezonu u svim brandovima skija, je Rocker. Iako se ta tehnologija aktivno koristi u izradi Nordica skija još od prošle sezone, ove godine je doživjela svoj tehnološki redizajn i to temeljiti, pa možemo sa sigurnošću reći kako je tehnološki razvoj Nordice za sljedeću sezonu u znaku Rockera.

No, podjestimo koje su to stare Nordicine uzdanice. Prošlogodišnju novu klasa skija Aggressive frontside krasila je jedna do tada nova tehnologija imena "Two skis in one" (slika desno). Dvije skije u jednoj već je ranije viđeno kod drugih proizvođača, no Nordica koristi još jedan dodatak, a to je "Twin tip" u repu nekih skija. Korištenjem ove kombinacije tehnologija dobivena je skija s dvostrukim rdijusom. Sam vrh skije napravljen je po uzoru na slalom modele, pa tako ima i slalomski radius, dok veleslalomski rep ima zadaću umirivanja sile nastale pri ulasku u zavoj te tako osigurava miran i stabilan izlazak iz njega.

Svaki proizvođač skija ima prepoznatljive oznake za svoje tehnologije. Na samu spomen XBi, XBi CT i XCT odmah je jasno da se radi o Nordica skijama. XBi (X-Balance Integrated) ima zadaću zadržati težište skijaša u centru prilikom gibanja, što rezultira boljim kontaktom s podlogom. Sličnog imena, no različite namjene, koristi se tehnologija XBi CT (X-Balance Central Turn Table), a služi za jednostavnije i brzo podešavanje vezova po bilo kojoj dužini pancerica. Djelomični bočni zid na skiji, koji pruža potrebnu jednostavnost i udobnost pri skijanju, naziva se XCT (Centrale Turntable system).

Kao što smo već spomenuli, velika promjena kod Nordice desila se upravo na području Rockera. Sam Rocker prošle godine je korišten u tri verzije, a odnosio se na različiti porast (povišenje) profila vrha skije. Ove godine postojeći Rocker dobio je veliku nadogradnju. Naime, dodana mu je tehnologija Camber i povišenje repa skije. Camber se inače odnosi na uzdignuće, odnosno most na sredini skiji. Kombinacijom ovih tehnologija dobivena je nova, imenom Camrock (slika dolje) i sada ima pet verzija izrade, koje se razlikuju po visini Cambera, postotku Rockera te kontaktu sa snijegom. Tako imamo Full Cam, Early rise, Twin pop, High rise i Slow rise Camrocker koji se ugrađuju u Nordica skije, ovisno o njihovoj namjeni. Upravo ova tehnologija trebala bi stvoriti jako dobru skiju, još boljih voznih svojstava u svim uvjetima gdje se skijaš zatekne.

-.--.-



Od ostalih tehnologija možemo spomenuti i tehnologiju koja se koristi pri izradi pancerica, a to je EDT (Efficient Dynamic Technology). EDT ugrađuje se u Nordica pancerice s jednom glavnom zadaćom, a to je veća stabilnost noge unutar nje, što osigurava veću snagu uz minimalan utrošak energije. Posebno dizajniranim uloškom skijaške cipele, koji je pričvršćen sa četiri aluminijska vijka za pancericu, eliminiraju se gibanja između skijaške cipele i oplate, što reducira nastalu energiju oko nogu.

Allmountain modeli skija, kao i prošlih godina, izrađivat će se uz pomoć i-CORE concepta (slika dolje). Kombinacijom između dva sidecuta u skiji i korištenjem svijetlog punog drveta u konstrukciji skije, rezultiralo je lakšim upravljanjem u promjenjivim uvjetima. Slično tome, postoji i još jedna tehnologija, HPS tehnologija (High Performance Sidecut), gdje je radius skije baziran na elipsi, a ne na kružnici, što omogućava jednoliki raspored mase duž cijele skije i tako ostvaruje bolji kontakt s podlogom.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 309671
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr