PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

27.04.2009.      

Autor: Tomislav Matošin 

Nordica tehnologije 09/10

Za sezonu 09/10 Nordica se, kod skija, i dalje oslanja na već postojeće i dobro znane tehnologije, te je razvoj usmjeren na pancerice.

-.--.-Zahvaljujući gelu kojim je obložena unutrašnjost pancerice, koji se prilikom kupovine zagrijava te formira prema obliku noge, Nordicine pancerice dobivaju na udobnosti. S novom EDT (Efficient Dynamic Technology) tehnologijom dobiva se na većoj stabilnost noge unutar pancerice što osigurava veću snagu uz manji utrošak energije. To se postiže posebno dizajniranim uloškom čizmice koji je pričvršćen s četiri aluminijska vijka za "šasiju" pancerice. Time se u potpunosti eliminira gibanje između čizmice i oplate što reducira energiju potrebnu za okretanje nogu, odnosno, kako nam to Nordica sugerira, s manje energije dobivamo veću snagu. EDT je razvijan dvije godine uz pomoć mehaničkog odjela sveučilišta u Padovi, a prisutan je samo kod najjačih modela pancerica. Kada se još pridoda i NFS (Natural Foot Stance) tehnologija, koja je u upotrebi već nekoliko godina, dobivamo vrhunsku pancericu kojoj se teško može naći ijedna zamjerka.

I Nordica je odlučila izaći na tržište s "dual radijus" skijom, odnosno konceptom "dvije skije u jednoj". Serija modela Front Race, namijenjena najboljim skijašima, ima mali dio vrha skije manjeg, slalomskog radijusa dok je ostatak skije većeg, veleslalomskog radijusa. S vrlo širokim vrhom skije postiže se brži ulazak u zavoj dok vam ostatak skije omogućava mirniji i stabilniji izlazak iz zavoja. Iako je ovaj koncept Nordica upotrebljavala ranije, tek od ove sezone reklamiraju modele kao "two skis in one". Sličan koncept je viđen kod drugih proizvođača.

-.--.-Uz XBi (X-Balance Integrated) tehnologiju, koja nam u kombinaciji s konstrukcijom omogućava zadržavanje težišta u centru prilikom gibanja čime se osigurava bolji kontakt s podlogom kod nekih modela pojavljuje se i HPS (High Performance Sidecut). HPS je sidecut eliptičnog oblika, odnosno radijus skije nije baziran na kružnici nego na elipsi. Ovakav sidecut omogućuje jednoliki raspored mase duž cijele skije čime se dobiva na boljem kontaktu s podlogom. XBi CT (X-Balance Central Turn Table) sistem koji omogućava brzo i jednostavno podešavanje vezova bilo kojoj dužini pancerica integriran je u sve Nordicine modele.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4385
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr