Skijanje.hr

PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

07.10.2005.      

Autor: Željko MihalićPhoto: arhiva www.nordica.com 

Nordica skije 05/06

Skije koje poglede plijene uglavnom dizajnom, i dalje se uzdaju u svoje najjače adute - Dobermann seriju koja je doživjela tek male preinake.

Nordica i dalje puno ulaže u vizualni identitet, i nastoji time osvojiti svoj dio tržišta. Osim novog sistema veza, niti kod Nordice nema puno revolucije. Sličan broj klasa skija, čak su se trudili i boje pretvoriti u zaštitni znak Nordice, pogotovo na najjačim i najskupljim modelima. Također, i dalje se nastavlja suradnja s Markerom koji ostaje glavni proizvođač vezova, a Nordica na te vezove samo štampa svoj logotip.

Natjecateljski modeli Dobermann, osim standardna četiri modela (dva crna slalomska Pro SL kao top slalomski model i Pro SC kao donju natjecateljsku klasu skije uz standardne srebrne GS modele RC i GS, pri čemu je GS namijenjen ekspertima, op.a.), dobili su i skiju namijenjenu slalomski orijentiranim rekreativcima, crvene boje pod nazivom SRC. Slalomski modeli dolaze u rasponima duljina od 152-170 cm s pripadajućim (očekivano) malim slalomskim radijusima koji se kreću od 10-13 m. Nasuprot tome, veleslalomski su modeli dulji i s rasponima od 164-186 cm te sa radijusima od 15-21m. Po kružnim lukovima je jasno da su ti modeli primarno orijentirani za uređene staze, a gdje širina struka ne prelazi 65 mm. Novi model RSC je namijenjen više rekreativcima koji bi, ako ništa drugo, zbog prestiža voljeli imati Dobermann modele koje je lakše voziti nego natjecateljske. Svi modeli dolaze sa XBS sistemom koji ima namjenu korigiranja ravnoteže i raspodjele pritiska na skiju, a djeluje slicno ako i fusion sistem, a o tome više možete pročitati ovdje. Što se tiče torzijskih elemenata, Nordica i dalje koristi sistem predstavljen prošle godine - 2V sistemi.

High performance seriju i dalje predstavljaju Speedmachine modeli klasificirani po brojevima od 8.1 -16.1, duljina od 152-178 cm i radijusa prihvatljivijih allrounderima od 13-18 m i nešto većih gabarita, širine struka do 67 mm, koji još nisu izbor freeridera, ali su puno više primjenjiviji u raznim uvjetima na stazi. Viši modeli imaju drvenu jezgru, dok se u nižim modelima nalazi flexcore jezgra.

U freeride zoni nema više Beast serije koju je zamijenila Hot rod serija (slika desno), a koja je predstavljena ne kao freeride, nego kao all mountain serija s gotovo istom namjenom, ali bez twin tipa. Jasno da su gabariti takvi da prate namjenu, s duljinama od 162-186 cm i radijusima od 14-19,5 m i širinama struka do respektabilnih 78 mm. S obzirom na namjenu, ugodno je iznenađenje što se u spomenutim modelima može naći gotovo sve od tehnologije, 2v torsion box i XBS stabilizacija i drvena jezgra, a koja bi ovu seriju skija mogla učiniti jako zanimljivom širem aspektu tržišta. Ali samim time i moguće dosta skupom.

All around modeli su i dalje predstavljeni SUV modelima od kojih viši modeli (10.1 i 12.1, nema više SUV 14, op.a.) čine all around sport, a slabiji (6.1 i 8.1) all around comfort seriju. To su skije namijenjene rekreativcima, visina od 150 - 180 cm, uz činjenicu da all around sport serija ima drvenu jezgru, a all around comfort lakšu, kompozitnu jezgru nešto podložniju vibracijama.

Nordica je očito prema nešto lošijem tržišnom uspjehu smanjila žensku seriju, a koja se sada zove Olympia, s malo modificiranim cnetrom skija i prepoznatljivim dizajnom, s dostupnim visinama od 150-178 cm i radijusima 14-17,4 m, širinama struka adekvatnim onim allrounderskim 68-74 mm i jezgrama od drvenih do, prethodno spomenutih, kompozitnih.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 557802
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr