PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

02.10.2006.      

Autor: Željko MihalićPhoto arhiv: www.nordica.com 

Nordica skije 06/07.

Nordica nije puno mijenjala. Niti nazivlje, niti dizajn.

Nordica ostaje vjerna politici da je skijašima i dizajn skija iznimno važan. I tu se nordici ne može prigovorit apsolutno ništa. Tehnološki, Nordica je donijela malo noviteta koji su opisani u osvrtu na tehnologije. Također, i dalje se nastavlja suradnja s Markerom, koji ostaje glavni proizvođač vezova, a Nordica na te vezove samo tiska svoj logotip.

Natjecateljski modeli će se i u sezoni 06/07 zvati Dobermann, osim standardna četiri modela (dva crna natjecateljska modela Pro SL, kao top slalomski model i Pro GS, kao veleslalomski model) te dva donatjecateljska modela PRO RC i PRO SC. Prošlogodišnji novitet, peta skija u klasi i donatjecateljski model SRC prema katalogu bi trebala biti ukinuta. Slalomski modeli, kao i prošle sezone, dolaze u rasponima duljina od 152-170 cm, s pripadajućim (očekivano) malim radijusima, koji se kreću od 10 do 14 m. Nasuprot tome, veleslalomski su modeli dulji i s rasponima od 164 do 186 cm te s radijusima od 15 do 21 m. Po kružnim lukovima je jasno da su ti modeli primarno orijentirani za uređene staze, a gdje širina struka ne prelazi 65 mm, s tim da su vrhovi slalomskih modela široki 115 ili 116 mm. Svi modeli dolaze sa XBS sistemom. Što se tiče torzijskih elemenata, Nordica koristi modificirani sistem predstavljen prošle godine - 2V active TI (natjecateljski) ili 2V active CA (donatjecateljski) sistemi.

High performance seriju i dalje predstavljaju Speedmachine modeli. Od prošle godine nestali su brojevi 8 i 16 (dakle, ostali su 10, 12 i 14), a pojavila su se dva nova modela od kojih se puno očekuje; Speedmachine Mach 3 power i Mach 3 (ne radi se o brijaćem priboru, imena su vrlo slična). Ta dva nova modela ipak su značajna po tome što novu dimenziju otvaraju novim XBi sistemom. Duljine svih Speedmachine modela se krecu od 152 do 178 cm, s radijusima nešto bližim allround modelima, od 13-17 m. Malo veće radijuse uglavnom možemo povezati s nešto širim dimenzijama struka (68-72 mm), dok su dimenzije vrhova i repa slične natjecateljskim modelima, 100-119 mm. Viši modeli imaju drvenu jezgru, dok se u nižim modelima Speedmachine nalazi kompozitna jezgra.

Hot rod serija donosi allmountain predstavnike, i to u proširenom izdanju od čak 7 različitih modela (!). Jasno da su gabariti takvi da prate namjenu skija, s dostupnim duljinama od 154 do 186 cm i radijusima od 13 do 20 m te širinama struka i do vrlo respektabilnih 84 mm (minimalno 74 mm na najslabijem modelu nazvanom Overdrive). S obzirom na namjenu, ugodno je iznenađenje što se u spomenutim modelima može naći gotovo sve od tehnologije, 2v torsion box i XBS i drvena jezgra, a koja bi ovu seriju skija mogla učiniti jako zanimljivom širem aspektu tržišta. Modela skija ima prihvatljivih svakome od pravih zaljubljenika u duboki snijeg do onih koji se ipak više drže staza. (Slika desno - model Hot rod - Jet Fuel)

SUV modela više nema, zamijenili su ih modeli serije nazvane Gran Sport. To su rekreativni modeli koji dolaze u 4 različita modela označenih brojevima 8, 10, 12 i 14 (slika lijevo). Gran Sport su skije namijenjene rekreativcima, s visinama od 150 do 180 cm i radijusima adekvatnim lakšem allround skijanju (ipak je to, naravno, skija rađena isključivo za stazu) 13 - 18 m. Svi modeli imaju XBS sistem vezova, jači modeli imaju drvenu jezgru, a modeli 8 i 10 lakšu, kompozitnu jezgru (mono i double woodcore) nešto podložniju vibracijama i neprimjereniju jačim skijašima.

Ime ženske serije je ostalo isto; i dalje se naziva Olympia. Konstrukcijski, tu nema nekih novosti; i dalje je glavna karakteristika pomaknuto težište skije malo prema vrhu skije, svi modeli imaju XBS sistem vezova. Dostupne se visine kreću od 143 do 178 cm, s radijusima 12 - 18 m. Širine struka su za niže modele standardne za allround skije 68 - 70 mm, no jači modeli se mogu pohvaliti strukovima od 78 - 84 mm. Jasno da su konstrukcije skija prilagođene skijaši(ca)ma s manjim masama i da tek najjači modeli imaju cjelovitu drvenu jezgru i "samo" 2V active CA konstrukciju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 199460
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr