PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

17.08.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Nordica pancerice 04/05

Nordica nam donosi nešto noviteta na polju pancerica, bez velike revolucije, ali tradicija dobre proizvodnje i nadalje garantira dio ukupnog tržišnog kolača za talijanske proizvođače.

Nordica već sezonama grabi velikim koracima naprijed. Osim što su im rekreativni modeli vjerojatno najudobniji modeli na tržištu, Nordica se upustila i u borbu za profesionalce. Sa mnogo modela, te stvarno raznolikim flex indeksima donosi nam nekoliko kategorija.

Tehnički pojmovi

FIT PRO
Tvrda baza i stabilizatori baze, čvrsto prianjanje uz nogu orijentirano ka sportskim performansama.

Performance FIT
Tvrda baza i stabilizatori baze, čvrsto prianjanje uz nogu orijentirano ka sportskim performansama, ali uz kompromis sa nešto povećanom udobnošću.

Precision FIT
Srednja tvrdoća baze i stabilizatora, srednje čvrsto prianjanje uz nogu orijentirano ka udobnijim pancericama sa solidnim prijenosom sila na skiju.

Comfort FIT
Srednja tvrdoća baze i gornji sloj od umjetnih materijala niske gustoće daje nezamjenjiv osjećaj udobnosti, ali žrtvuje performanse na skijama.

PFP - perfect fit program omogućuje prilgođavanje linera termičkom obradom, što najviše benefita donosi peti te skočnom zglobu.

HP slide in - donji dio pancerice se može klizno raširiti tako da omogućuje lakše obuvanje.

Servolock / softtouch - omogućavaju zatvaranje kopči sa manje napora, a posebna konstrukcija onemogućava slučajno hvatanje zubaca na kopčama dok su pancerice otkopčane.

Energy driver - rastezljiva traka koja omogućuje savršeno prianjanje linera i plastike uz noge, tako da je flex potpuniji, a prijenosi sile na skiju kompletniji.

Flex adjuster - definira rigidnost gornjeg dijela pance, hard za led i kratke dinamične zavoje, soft za off piste skijanje.

Shock eraser - poseban ugrađeni mehanizam absorbcije jačih udaraca pri doskoku ili vibracija.

Dobermann
Race kategorija koju je prošle sezone najviše reklamirao Bode Miller. Tipični crni i tvrdi modeli (Flex 110-150) na sebi donose vijcima učvršćene kopče kako bi se olakšala njihova izmjena te visinu potplate od 45 mm za maksimalni grip rubnjaka u skladu sa regulativom FIS-a.
Posebni vijci sa stražnje strane omogućuju progresivni Flex indeks, te maksimalnu odzivnost i dodatno učvršćenje pancerica sa stražnje strane.

Speedmachine
Ovaj model ima sve, servolock, PFP, energy driver, flex adjuster, shock eraser, aluminijske kopče. Sa flex indeksima od 120 i 130 i canting vijkom jasno je namijenjena naprednijim skijašima.

The Beast
Po opremi gotovo identična Speedmachine, samo orijentiranija off-piste skijanju.
Donosi 4 tvrdoće, ima sve tehnikalije koje od Nordice možete dobiti, uz Flexeve od 80-120. Model 14 ima performance fit, modeli 12 precision fit linere, dok model Beast 10 ima comfort fit liner.

GTS modeli
Allaround sport kategorije ipak donose nešto više komfora za one osjetljivije na neudobnost- Comfort fit lineri za niže modele, performance pit za one više, sa flex indeksima od 60-90, HP slide in sistemom, te cantingom kojeg kod GTS 6 nema, kod GTS 8 ima pokretljivost od 1 stupnja, a kod 10 i 12, poput Beast i Speedmachine dva stupnja u oba smjera.

Litech
Comfort fit modeli, sa flaksevima od 55-60, daju do znanja da su namijenjene isključivo hedonistima koji se ne upuštaju u jurnjavu po stazi.
Dodatno zadovoljstvo donose i makro standardi na vijcima koji nisu potpuno metalni, a i na nekim lošijim modelima ih nalazimo tek dva ili tri. PFP i energy driver imaju gotovo svi modeli.

Women
Modeli su zastupljeni u svim kategorijama, a donose linere sa nešto boljom toplinskom izolacijom, stražnji je dio uloška na listu nešto niži nego kod muških modela, nešto manji flex indeksi i nešto mekši lineri.

U svakom slučaju, ponuda je zaista široka i vjerujem da će svatko naći ponešto za sebe. Nordica standardno do sada nije bila preskupa, pa se nadamo da će održati postojeći nivo cijena i udobnosti.

Pa čak i za one sa širim stopalima za koje je ove godine Nordica pokazala dodatno razumijevanje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 262496
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr