PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

11.02.2008.      

Autor: Tomislav MatošinSlike: www.nordica.com  

Nordica tehnologija 07/08

Talijanski proizvođač u ovoj sezoni ne donosi previše noviteta. I dalje se oslanjaju na postojeće tehnologije uz poneku modifikaciju.

nordicaI ove sezone Nordica je najponosnija na X-Balance sustav i to ponajviše na X-Balance integrated (XBi) koncept koji je namijenjen najjačim modelima. XBi u sprezi s konstrukcijom skije (Full Twin V Active) omogućuje bolju ravnotežu, odnosno zadržavanje težišta skije u centru prilikom naginjanja naprijed-nazad što rezultira konstantnijim prianjanjem skije uz podlogu te lakšim i bržim prebacivanjem s ruba na rub. Za sve ostale modele namijenjen je X-Balance System (XBS) ALU ima istu namjenu kao i XBi, kojemu aluminijska šina koja se pomiče naprijed-nazad omogućuje jednoliki pritisak na cijelu skiju. X-Balance sistem se razvija uz pomoć višegodišnjeg dobavljača vezova, tvrtke Marker.

Full Twin V Active Ti-Ca je tehnologija kojom se konstruira skija koji je prisutan isključivo uz XBi sistem. Oko jezgre skije, koja je od (kompozitnog) drva, nalaze se dva kanala na čiju konstrukciju se nadovezuje XBi sistem što omogućuje da se masa skijaša rasporedi pravilno od vrha do repa skije, a samim time lakše prebacivanje skija s ruba na rub. Osim drva u skiju su ugrađeni i slojevi titana ili karbona (ovisno o kojem modelu se radi), dok nasljednici Powertrain tehnologije, 2V Active Ti-Ca i 2V Acitve II Ti-Ca predstavljaju način na koji su slojevi raspoređeni unutar skije. Neki modeli dolaze i u 2V Active Torsionbox izvedbi, koji su nešto lakši kako bi se jače naglasio XB sustav.

nordicaZa rekreativne, free-style, dječje i neke ženske modele namijenjena je Energy Frame konstrukcija skije. Modeli izgrađeni ovom tehnologijom su najlakši a orijentirani su na smanjenje vibracija i lakše ulaske u zavoj. Kod Energy Frame Partial Sidewall Ca tehnologije, drvena jezgra je obložena karbonom te dolazi u izvedbi s dva ili tri sloja drva. Kod Energy Frame Composite Mono-woodcore imamo centralni sloj drva koji može biti obložen slojevima titana ili karbona.

I dalje najslabiji dio skija koje dolaze iz Nordicinih tvornica su rubovi. Iako su neki modeli skija dobile vrlo dobre ocijene i nagrade na raznim testovima, prema iskustvima skijaša i servisera rubnici su i dalje mekani. Zbog brzog trošenja pri skijanju te manjeg broja mogućih servisa skijama je smanjen vijek trajanja. Iako Nordica ulaže u razvoj ostalih tehnologija krajnje je vrijeme da se krene s razvojem tehnologija za obradu i proizvodnju rubova.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 201484
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr