PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

12.04.2010.      

Autor: Ivan Kašuba 

Nordica tehnologije 10/11

Revolucionarna tehnološka rješenja za iduću sezonu u pogledu izrade Nordica skija nema. Već dobro poznate i isprobane tehnologije, korištene prošlih sezona, koristit će se i dalje uz jedan mali novitet.

Tehnologije u izradi Nordica skija već su dobro poznate. Podsjetimo se koje su to i koja im je namjena.

Kako je od ove godine Nordica uvela jednu novu klasu skija imenom Aggressive frontside, napravila je i malu doradu u pogledu već postojane tehnologije. Naime, skije koje pripadaju toj grupaciji rađene su na principu tehnologije "Two skis in one", no razlikuje ih dodatak Twin tip na repu skije (naslovna slika), te je tako stvorena nova grupa skija i nova tehnologija.

-.--.-Podsjetimo, "Two skis in one" odnosi se na skije s dvostrukim radiusom. Princip izrade je takav da se jedan dio do vrha skije napravi s manjim slalomskim radiusom, koji omogućava brži ulazak u zavoj, dok se ostatak skije prema repu napravi s veleslalomskim radijusom, koji nam pak pruža umirivanje sile nastale ulaskom u zavoj te samim time mirniji i stabilniji izlazak iz zavoja.

Kod Park&Pipe skija, Nordica koristi povišenje repova i vrhova skija, koja omogućava maksimalnu kontrolu skije u parku i vožnju u oba smjera (slika gore lijevo). U izradi takvih skija, koristi se Sandwich tehnologija koja sadrži cijelu drvenu jezgru koja je obložena s gornje i donje strane s titanijem.

Već naveliko poznatu tehnologiju za izradu skija namijenjenih prvenstveno za off piste, koristi i Nordica. Riječ je o Rocker tehnologiji. Rocker je povišenje prednjeg dijela skije radi lakšeg manevriranja u powderu. Nordica izrađuje Rocker tehnologiju u tri verzije s malim, srednjim i velikim porastom profila vrha skije (slika dolje desno). Svim skijama u koje je ugrađen, Rocker omogućava lako prilagodljivu vožnju po bilo kakvim terenima i stanju snijega.

-.--.-Jedna od tehnologija koja se pojavljuje kod Allmountain modela skija je i-CORE concept. Ovdje se radi o kombinaciji između dva sidecuta u jednoj skiji (slika dolje lijevo). i-CORE je korištenje svijetlog punog drveta u konstrukciji skije koji rezultira lakše upravljanje u promjenjivim uvjetima. HPS (High Performance Sidecut) je sidecut eliptičnog oblika, odnosno radijus skije koji je baziran na elipsi, a ne na kružnici. Ovakav sidecut omogućuje jednoliki raspored mase duž cijele skije čime se dobiva bolji kontakt s podlogom.

Pri pregledu Nordic skija, neke u svom nazivu imaju i oznake Ti i Ca. Oznaka Ti označava jezgru ojačanu s titanijem dok Ca znači ojačanje pomoću karbona (ugljika).

Prošlogodišnje tehnologije poput XBi, XBi CT te XCT koriste se i dalje. XBi (X-Balance Integrated) pruža nam u kombinaciji sa konstrukcijom, zadržavanje težišta u centru prilikom gibanja, koji rezultira bolji kontakt sa podlogom. XBi CT (X-Balance Central Turn Table) je mogućnost jednostavnog i brzog podešavanja vezova bilo kojoj dužini pancerica.  XCT (centrale turntable system) je djelomični "bočni zid" na skiji koji pruža potrebnu jednostavnost i udobnost pri skijanju.

-.--.-Kako bi s manje energije dobili više snage, Nordica ugrađuje EDT (Efficient Dynamic Technology) u svoje pancerice. Korištenjem EDT-a dobiva se veća stabilnost noge unutar pancerice što osigurava veću snagu uz manji utrošak energije. To se postiže posebno dizajniranim uloškom skijaške cipele koji je pričvršćen s četiri aluminijska vijka za pancericu. Time se u potpunosti eliminira gibanje između skijaške cipele i oplate što reducira energiju potrebnu za okretanje nogu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 5783
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr