PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

29.09.2007.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: Britton d.o.o., Ilica 37, 10 000 Zagreb tel. 01/4875 695, 01/4875 694 fax.01/4875 693 

Nordica Speedmachine Mach 3 Power XBI (07/08)

Nordica nam i ove godine donosi novi model iz serije Speedmachine koju odlikuje stabilnost pri velikim brzinama. Mach 3 Power XBI je najjači model iz navedene serije.

Testirani model: 178 cm, r = 15,8 m
Sidecut: 119 – 72 – 104
Dostupni modeli: 154, 162, 170 i 178 cm

Izgleda da je proizvođač zadovoljan uspjehom ovog modela budući da su i ove godine odlučili smanjiti ponudu osnovnih Speedmachine modela, te proširiti Mach seriju koju odlikuje XBI tehnologija. Nakon što su prošle godine izbacili iz ponude modele Speedmachine 8 i 16 te uveli Mach 3 modele, ove godine su izbacili i model 14 te uveli Mach 2, također s XBI tehnologijom.

XBI (XBallance System Intergrated) je sistem potpuno integriran u skiju i vezove koji pomoću šipki, koje rade na principu klipova, distribuiraju težinu duž cijele skije, te zadržavaju težište u sredini skije. Zahvaljujući ovome sistemu skija će zadržavati potpuni kontakt s podlogom iako je skijaš previše nagnut naprijed ili nazad. Full Twin V Active Ti-Ca je sistem koji omogućuje maksimalan prijenos energije na rubove skija, kojega čini drvena jezgra ojačana slojem titana. U kombinaciji s XBI sistemom omogućen je odličan kontakt s podlogom, malen utrošak energije pri izvođenju zavoja te zadržavanje ravnoteže u kritičnim situacijama. Zahvaljujući višegodišnjoj suradnji, u paketu sa skijom dolaze i Marker vezovi.

No, kako to sve funkcionira u praksi? Moramo priznati, vrlo dobro. Već pri prvom spustu osjetili smo da skija od vas "traži" da skijate brzo i dinamično. Odličan kontakt s podlogom kao i stabilnost davat će vam dojam da idete sporije nego mislite. Izvođenje zavoja ne zahtjeva veliki utrošak energije i već kod manjeg pomaka na rubove skija vas vodi u zavoj. Zbog nešto manjeg radijusa nego ostale veleslalomske skije brže ćete završiti zavoj a samim time i lakše kontrolirati brzinu. Iz istog razloga je moguće i brzo vijuganje ali zbog veće mase skija ćete se i brže umarati.

Nordica bi trebala malo više pažnje posvetiti rubnicima, koji su već standardno nešto mekši te će se brzo trošiti, što će dovoditi do proklizavanja na tvrđim podlogama. Oprez je potreban prilikom skijanja na razrovanom snijegu, naročito pri većim brzinama, jer će široki vrh skije prelaziti preko grba što će zahtijevati mekoću u koljenima kako bi se uspjelo amortizirati prijelaz preko neravnina i zadržati smjer.

Obzirom da skija oprašta mnoge greške, za ovaj model će se odlučiti skijaši koji nisu tehnički najbolje potkovani a vole osjetiti malo veću brzinu. No ipak treba biti oprezan jer niti jedna skija vas neće spasiti ako precijenite svoje mogućnosti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 215823
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr