SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

16.04.2009.      

Autori: Goran Razić, Elinka Barišić 

Chamonix

Gradić s dugom tradicijom i velikim lokalnim značajem. Slavu je stekao ponajprije zahvaljujući krovu Alpa - Mt. Blancu. Chamonix često nazivaju kolijevkom alpinizma te domom freeridea i ekstremnih sportova.

Chamonix
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 715 km
udaljenost od Zagreba 860 km

Pristup Chamonixu iznimno je jednostavan i daleko je od opisa pristupa skijališta sakrivenih iza dalekih i visokih prijevoja te nepristupačnih cesta. Autoput koji vodi preko Trsta, Verone, Milana i regije Aosta ostavlja vas direktno u Chamonixu. Od Zagreba je potrebno prevaliti put od 860 km, dok je od Rijeke put dalek 715 km.

Iako skriven između najviših masiva u Alpama, smješten na visini od 1035 mnv, Chamonix je prvenstveno zahvaljujući 11,6 km dugom tunelu Mt. Blanc prometno izuzetno dobro povezan, te pristupačan putnicima koji dolaze s juga i istoka Europe. Navedeni tunel, izgrađen 1965. g., 24.03.1999. doživio je neviđenu katastrofu, kada se radi požara na kamionu tunel zapalio i odveo u smrt 39 ljudi. Kako to obično biva nakon nemilih događaja, prometnim i tehničkim poboljšanjima postao je jedan od prometno najsigurnijih, ali i najskupljih tunela u Europi - povratna karta za osobne automobile stoji 41,40 eura.

-.--.-

Istovremeno Chamonix postaje sve pristupačniji i popularniji, kako u Francuskoj, tako i u čitavom svijetu. Gradić podno najvišeg vrha zapadne Europe u skijaškom pogledu nudi iznimno puno, a ono što je možda i najbitnije, Chamonix se jasno distancirao od okolnih, dobro poznatih ski centara po pitanju skijaške ponude.

Već prvi dolazak u Chamonix jasno odaje jedan sasvim novi "miris" i osjećaj, teško usporediv s bilo kojim skijalištem u Alpama, osim možda švicarskim Zermattom, s kojim dijeli velik dio prirodnih bogatstava, tradicije te atraktivnosti i ekskluzivnosti. Tako ćete osim klasične skijaške i sportske ponude, ovdje pronaći vrlo ekskluzivne restorane i trgovine. Moći ćete izazvati sreću u nekom od casina, ili pak prošetati centrom grada, uskim i veselim ulicama, koje odišu povijesti te nude zamaman miris poznatih francuskih sireva, čokolada i odličnog talijanskog espressa, koji su Francuzi rado preuzeli od susjeda. 

Nikako zanemarivih 155 km skijaških staza neupućenom skijašu ili borderu vrlo vjerojatno će djelovati sasvim solidno i dovoljno, no ono što Chamonix uistinu nudi, daleko nadmašuje ovu suhoparnu brojku, raspoređenu na 5 gradskih skijališta koja okružuju ovaj pitoreskni alpski grad. Skijališta Les Planards, Grand Montets, Domaine de Balme, Brévent - Flégère i Les Houches čine svojevrstan prsten oko grada i nude odlično i poprilično raznoliko skijanje za sve kategorije.

Les Planards je omaleno gradsko skijalište namijenjeno prije svega za početnike i one koji ne žele daleko odlaziti od grada. Ima svega 4 staze, no opremljene su s čak 41 snježnim topom. Do skijališta vozi gradski bus, a moguće je kupiti ski kartu samo za navedeno skijalište, po cijeni od 10 eura. Druga opcija je kupnja Chamonix Le Pass, ili Mt. Blanc Unlimited skipassa. Zanimljivo je da osim ovog skijališta Chamonix nudi još dva omalena početnička skijališta s nekoliko staza, vučnicama i poligonima za početnike, a koji su planski građeni u podnožjima, odnosno donjim stanicama velikih gondola za ona popularnija skijališta. Tako su tu još Les Chosalets, smješten u samom podnožju skijališta Grand Montets, u mjestu Argentière te Le Savoy, smješten u podnožju skijališta Brévent - Flégère, koji također nudi izvrstan poligon za skijaše početnike.

Nakon ovih manjih, red je da upoznamo i ona popularnija i veća skijališta. Najudaljenije skijalište od Chamonixa, na samoj granici sa Švicarskom je Domaine de Balme, iznad gradića Le Tour. Skijalište se proteže od 1.264 mnv pa sve do 2.270 mnv i odlično je za srednje rekreativce, koji će pronaći lijepe plave staze, te nekoliko dužih sjeverno orijentiranih staza, koje vode prema mjestu Vallorcine. Za transport ovdje su zadužene dvije gondole, dok su ostale većinom vučnice (sidra) te poneka sjedežnica. Za bolje skijaše skijalište može biti pomalo dosadno, ali za lijepih dana nije loš izbor.

-.--.-

Povratkom prema Chamonixu dolazimo do ski centra Brévent - Flégère, smješten na suprotnoj strani od masiva Mt. Blanc. Skijalište gleda većinom prema jugu i jugozapadu te je ugodno osunčano i popularno za skijanje obitelji. Skijališta Brévent i Flégère povezana su stajaćom gondolom, bez koje bi bila u potpunosti odvojena jedno od drugog. Skijalište ima vrlo raznolike i široke staze, klasične francuske, a obiluje prirodnim snijegom i ono što je najzanimljivije nudi izniman i neponovljiv pogled, kako na Chamonix, tako i na Mt. Blanc, za kojeg mještani kažu da se najljepše vidi upravo s 2.525 m visokog vrha Brévent. Do njega vozi iznimno atraktivna, također stajaća gondola, na čijem vrhu se nalazi možda i najelitniji (čitaj najskuplji) restoran u Chamonixu s visećom terasom koja na dlanu drži krov Alpa i zapadne Europe. Spust do Chamonixa moguć je jednom od ski staza (crnih ili obilaznih crvenih) ili pak gondolama Flégère ili Planpraz.

Skijalište smješteno uz rame Mt. Blanca posebna je poslastica. Grand Montets u svojim reklamnim materijalima glasi kao "freeride paradise". I to je potpuna istina. Počevši od 1.252 mnv pa sve do 3.275 mnv, nudi 2.000 m visinske razlike, koja se da odskijati 1001 varijantom... po stazama, ili mimo njih. No o ovoj drugoj opciji ćemo nešto kasnije. Na Grand Montets moguće je uspeti se velikom stajaćom gondolom, ili pak sjedežnicom. Obje naprave dovode nas na glavni plato skijališta, iznad granice drveća. Od tuda pa na dalje pravi je mali raj. Gondole i sjedežnice odavde voze do samih vrhunaca, nudeći neke od najljepših pogleda u Alpama, te najbolju kvalitetu snijega na skijalištu. Od tuda postoji mogućnost nastaviti vožnju do vrha stajaćom gondolom, ili pak "jaje" gondolom do 2.765 mnv i samog ruba litice koja graniči s popularnim Mer de Glaceom.

Les Houches posljednje je skijalište "više-manje" u sklopu Chamonixa. Ovo "više-manje" odnosi se na nedavnu odluku kako se Les Houches izdvaja iz kompleksa navedenih skijališta, te je vlasnicima unlimited karte samo djelomično dostupan, ovisno o trenutnoj fazi (političkih) prepiranja koja traju i dalje. Poznat skijaški centar, koji je dom utrka Svjetskog kupa, najniži je od svih navedenih. Nudi raspon staza od 1.010 mnv pa sve do 1.900 mnv i tu su staze više "talijanske", nego "francuske". Staze su pod umjetnim snijegom, lijepo uređene i nude skijanje za one više "straight" orijentirane skijaše i bordere.

Što se težine i uređenosti staza tiče, ovdje zaista ima za svakoga pomalo, a generalna klasifikacija staza je uglavnom plavo-crvena i ne preteška. Staze se uređuju svakodnevno i lijepo su popeglane, a često se zna dogoditi da na kraju dana staza ostane netaknuta - bez i jednog taga (ali su zato apsolutno svi djelovi van staza izvoženi do krajnjih mogućnosti). Sva skijališta odlično su međusobno povezana mrežom gradskih autobusa koji voze vrlo često. Vozni red ispisan je jasno i pregledno na svakoj stanici, a u samom autobusu na monitorima se prikazuje shematski prikaz puta te trenutna pozicija autobusa, kao i iduća stanica, što bitno olakšava snalaženje svim turistima.

Moguće je kupiti dvije vrste skipassa. Chamonix Le Pass (192 Eura za tjedan dana), ili Mt. Blanc Unlimited (235 Eura). Prvi pokriva skijališta De Balme, Brévent - Flégère, sva mala gradska skijališta za početnike te Grand Montets, ali bez najviše gondole, koja vozi na sam vrh. Nju je potrebno nadoplatiti. Mt. Blanc Unlimited skipass obuhvaća kompletan Chamonix Le Pass, s time da je u cijenu uračunata najviša gondola na Grand Montetsu, ali i jedna gondola (nekoliko staza) u Les Houchesu, tramway du Mt. Blanc, koji vozi iz udaljenog Le Fayeta, kompletno skijalište Courmayeur na talijanskoj strani Mt. Blanca, autobusni prijevoz do istog (kroz tunel Mt. Blanc) te gondola do najpoznatijeg mjesta u Chamonixu - 3.842 m visokog Aiguille du Midija.

-.--.-

Upravo s posljednje spomenutim kreće prava priča o Chamonixu. Prema riječima lokalnih gorskih vodiča 155 km staza samo je 2% ukupno skijaškog terena u Chamonixu, ostalih 98% otpada na offpiste. Offpiste je zaštitni znak Chamonixa i gotovo nevjerojatne mogućnosti koje nudi teško su mjerljive s bilo kojim skijalištem, ne samo u Francuskoj, nego i u svijetu. Gotovo 3.000 m visinske razlike, koje nudi spust skijama s Aiguille du Midija, spada u najpoznatije i najljepše freeride spusteve na svijetu. Valle Blanche, kojim je potrebno proći 20 km na skijama ili bordu, ne bi li se došlo do Chamonixa, nudi iznimno veliku ljepotu i gotovo nestvarnu harmoniju snijega i leda, te proporcionalno tome i velike opasnosti, koje leže u ovakvom visokom gorju. Desetine tisuće skijaša, bordera, izletnika, turista, alpinista, planinara i ostalih namjernika svake godine obilaze ovaj popularni francuski vrh, koji je jedna od početnih točaka za uspon na Mt. Blanc, a ujedno i njemu najbliža točka na koju amater može doći bez potrebe znanja alpinističkih vještina. Osim spusta Valle Blancheom, bezbrojne freeride rute te neki od najpoznatijih glečerskih i neglečerskih offpiste pravaca na svijetu, prolaze s vrha Grand Montetsa. Za sunčanog dana, bogatog snijegom, teško da ćete igdje pored staza pronaći i centimetar ne odskijanog snijega. No spust preko Argentiere glečera, ili pak na drugu stranu prema Mer de Glace, ponudit će avanturu kakva se pamti do kraja života. Odlične, djelomično šumske, freeride varijante nudi i Domaine de Balme, baš poput Brvent-Flegerea i susjednog Courmayera u Italiji.

Prave i najbolje freeride rute nalaze se na oku-skrivenim mjestima, pa je najbolja opcija angažman nekog od lokalnih ski vodiča, čiji dnevni angažman dođe tristotinjak Eura. No, želite li bez straha od ledenjačkih procjepa, litica ili gubljenja istinski uživati u skijanju izvan staza, svakako preporučamo ovu opciju. Za one koji žele potražiti siguran i netaknut snijeg u bilo kojem dijelu sezone moguća je i organizacija heliskiinga koji zbog francuske zabrane istoga starta iz Courmayera, te skijaše i bordere željne avanture vodi na područja s talijanske strane Mt. Blanca i to na visine i do 4.200 m. (!)

Chamonix je tradicionalno francuski (pa i još malo više) skup. Cijene od 17 eura za Bolognese, ili 10 eura za tiramisu nisu nikakva rijetkost, već pravilo. Ručak u gradu rijetko gdje pada ispod 15 eura, već je pravilo da menu stoji između 20 i 25 eura po osobi. Cijene sokova i piva kreću se do 3,5 pa sve do 10 eura i rijetko gdje ćete proći jeftinije, a zanimljivo je da, barem u usporedbi s primjerice talijanskim skijalištima, restorana na skijalištu ima izuzetno malo - tek jedan ili dva.

-.--.-

Cijene u trgovinama sa prehrambenim proizvodima su popularne i pristupačne, te nije potrebno kupovati namirnice u Hrvatskoj, jer Chamonix ima nekoliko velikih i dobro opskrbljenih supermarketa kao sto je primjerice "Spar". Velika prednost ovdje je činjenica da je Chamonix grad s 5.000 stanovnika, te su dućani, osim na turiste, orijentirani i na "obične" ljude, pa je stoga ponuda, ne samo hrane, već i ostalih stvari raznolika i cijenom primjerenija nego u nekim drugim, isključivo turističkim i umjetno stvorenim mjestima (kao što je npr. Tignes, Val Thorens ili pak La Plagne ili Les deux Alpes). Sportskih dućana ima mnogo, gotovo da ih možete obilaziti cijeli dan, a između klasične ponude ovdje se nalazi i nekoliko specijaliziranih dućana planinarske i alpinističke opreme. Ski rent i servis nalazi se gotovo na svakom koraku, a s obzirom na vrlo veliki broj turista iz Velike Britanije, Engleski ovdje pričaju svi prodavači i ugostitelji. Djelatnici u dućanima stručne su osobe s velikim znanjem i iskustvom te će vam rado pomoći oko svega što vas zanima. Posebnost Chamonixa je da, baš poput ostalih gradića u Francuskoj, subotom ima veliku tržnicu na otvorenom, na kojoj prednjače lokalni sirevi te mesne prerađevine.

Ako nikada niste bili na skijalištu na kojem gotovo nitko ne skija u ski odijelu popularnih skijaških marki, već u alpinističkoj i freeriderskoj opremi, a natjecateljske ili cross ski modele možete nabrojiti na prste jedne ruke; ako ste mislili da ste jedni od rijetkih koji snježnu mećavu smatraju dobrim vremenom i prijateljem, ili ako mislite da je nakon napdalog snijega sasvim normalno ustati se u 6 sati ujtro i već nakon 7 sati stati u red za gondolu, za koju je potrebna rezervacija (!), te ako mislite da ste jedni od rijetkih koji skijate na turnim ili freeride skijama, onda svakako dođite u Chamonix i pronaći ćete istomišljenika više nego možete zamisliti. Riječ je o gradu koji broji 5.000 stanovnika, no koji po zimi bilježi oko 50.000 ljudi, dok brojka ljeti raste i do 100.000 ljudi koji su baš poput vas. Vrijedi provjeriti navedeno, zar ne?

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 7907
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr