SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

16.07.2013.      

Autor i foto: Nemanja Stanić

 

Serre Chevalier - Briançon

Najveći ski kompleks francuskih južnih Alpa, sa svojih 250 km povezanih ski staza, svoje posjetitelje neće ostaviti ravnodušnima.

Serre Chevalier - Briançon
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 730 km
udaljenost od Zagreba 870 km
 

Skijalište Serre Chevalier smješteno je u administrativnoj regiji PACA (Provence-Alpes-Cote d’Azur) – deparment Hautes Alpes. Spada u jedno od najstarijih europskih skijališta. Počeci skijanja na obroncima vrha Serre Chevalier (2491 m), po kojem je skijalište i dobilo ime, vezuju se za izgradnju gondole istog imena. U vrijeme kada je izgrađena (1941. god.) ova gondola bila je najdužom gondolom u Europi.

Prvobitno je ski centar bio vezan za naselje Chantemerle, gdje se nalazi i polazna stanica gondole Serre Chevalier, a danas se podnožje skijališta proteže od mjesta Le Monetier Les Bains na krajnjem sjeverozapadu, preko Villeneuvea i Chantemerlea, sve do Briancona na jugoistoku. Briancon je, inače, poznat i kao najviši grad Europske unije (nalazi se na nadmorskoj visini od 1326 m), a ujedno je i rodni grad bivšeg pobjednika u brzim disciplinama Svjetskog skijaškog kupa Luca Alphanda.

-.--.-

Ukoliko se odlučite posjetiti Serre Chevalier pripremite se na 870 km vožnje od Zagreba, odnosno 730 km od Rijeke. Put do Serre Chevaliera vodi preko Trsta, Venecije, Milana i Torina. Od Torina se odvaja novi autoput za Bardonecchiu, te se kod Oulxa konačno skreće za Briancon. Dionica Oulx – Briancon je ujedno i najlošija dionica puta, jer je ista dosta uska i vijugava. Prije samog spuštanja u Briancon proći ćete i kroz Montgenevre, skijalište koje pripada kompleksu Vialattea.

-.-Nemanja Stanić-.-

Samo skijalište odlikuje se impresivnom visinskom razlikom od 1200 m (Chantemerle) do 2830 m (Pic de l’Yret). Deklariranih 250 km staza poslužuju ukupno 62 ski lifta. Od 102 ski staze 13 otpada na crne, 37 na crvene, 28 na plave i 24 na zelene staze. Staza ima za sve ukuse, ali je specifično to da se plave staze uglavnom nalaze na višim dijelovima skijališta. To znači da će početnici i slabiji rekreativci, pri povratku do smještaja, sasvim vjerojatno morati koristiti gondolu, ili se odlučiti na beskrajno vijuganje zelenim stazama do Chantemerlea ili Villeneuvea. Čak i za iskusne skijaše povratak kući poslije cjelodnevnog skijanja predstavlja izazov. Ukoliko ste smješteni u Chantemerleu, a ponos vam ne dozvoljava vožnju gondolom u "suprotnom" smjeru, spremite se na svladavanje 1000 m visinske razlike čuvene crne staze "Luc Alphand".

Pored velikog izbora staza za sve ukuse, Serre Chevalier će ljubiteljima off-piste skijanja ponuditi sjajne mogućnosti. Najveći dio off-piste ruta je dostupan žičarama bez, ili uz minimalno pješačenja. Skijalište obiluje snježnim padalinama, pa nije rijetko da vas u roku od 24 sata "zatrpa" 80 ili 100 cm novog snijega.

Infrastruktura je raznovrsna, od starih 2- i 3-sjedežnica pa do najmodernijih 6-sjedežnica. U posljednjih 10-ak godina skijalište je dosta modernizirano. Povezanost staza je solidna, iako su, po subjektivnom dojmu, neke stvari mogle biti i bolje riješene. Tu prvenstveno mislimo na povratak iz Le Monetier Les Bains i nekih dijelova Villeneuvea u Chantemerle odnosno Briancon. Na karti se baš ne može najbolje vidjeti da li je do nekih dijelova moguće stići na skijama, a ukoliko vam ugase neki ključni "tanjurić" lako se može dogoditi da se morate vratiti shuttle busom koji, srećom, prometuje relativno često, a uz to je i besplatan (uz važeći skipass).

-.-Nemanja Stanić-.-

Za slijedeću sezonu (2013/14.) planirana je i zamjena gondole Serre Chevalier novom gondolom s 8 mjesta, koja će skijaše voziti iz Chantemerlea do platoa Serre Ratier za 5 min. Stara gondola odlazi u zasluženu mirovinu, i to poslije više od 60 godina (!)

Cijena skipassa kreće se od 47 eura, koliko košta jednodnevni, do 227 eura koliko će vas koštati Grande Galaxie skipass koji vrijedi 6 dana. Osim za Serre Chevalier, spomenuti skipass možete iskoristiti za jedan dan skijanja u skijalištima: Les deux Alpes, L’Alpe d’Huez, Puy Saint Vincent, Sestriere (Vialattea) i Mongenevre (Vialattea).

Cijene u kafićima i restoranima su standardne "francuske". Za espresso, ili cappuccino, platit ćete 3-4 eura (topla preporuka je da na kavu odete u Sestriere, nap.a.), za pivo od 4-6 eura, dok su obroci od 10 eura pa naviše. Za one željne noćnog života, Chantemerle i Briancon imat će što ponuditi. Kada je u pitanju smještaj preporuka je da ga tražite u Chantemerleu, jer je centralno postavljen, pa se od njega može relativno brzo stići i do najudaljenijih staza. 

-.-Nemanja Stanić-.-

Sve u svemu, Serre Chevalier zaista ima što ponuditi svim kategorijama skijaša i boardera. Možda po povezanosti staza, ili modernoj infrastrukturi, ne može stati rame uz rame s francuskim "velikanima" poput Les 3 Valleesa ili Espace Killya, no svakako ga možemo svrstati u top 10 destinacija koje treba posjetiti kada su u pitanju francuska skijališta.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 30845
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr