SKIJALIŠTA

»

OSTALA

30.08.2013.      

Autor: Goran Vukelić 

Andora razvila tri klimatološka scenarija za svoja skijališta

Znanstvenici iz Andore i Španjolske razvili modele koji predviđaju što će biti s tamošnjim skijalištima naraste li prosječna zimska temperatura u narednim godinama.

Tim znanstvenika iz Andore i Španjolske objavio je u časopisu Climate Research rezultate svoje studije o utjecaju mogućeg povećavanja temperature na budućnost skijališta u Andori. Znanstvenici, predvođeni Marcom Ponsom s Katalonskog politehničkog sveučilišta, razvili su tri scenarija: povećanje prosječne temperature za 2°C, za 4°C te mogućnost da temperatura ostane na sadašnjoj razini. Studija je uključila tri andorska skijališta, Grand Valiru, Pal-Arinsal i Arcalis, a situacija se razmatrala za nadmorske visine od 1.500, 2.000 i 2.500 m.

Znanstvenici su nadmorsku visinu skijališta prepoznali kao odlučujući faktor u razumijevanju rizika po pojedino skijalište da ostane bez prirodnog snijega što bi se posljedično odrazilo na trajanje sezone, posjetu gostiju i prihode. U slučaju najgoreg scenarija, povećanja prosječne temperature u budućnosti za 4°C, sva bi tri spomenuta skijališta doživjela velike gubitke na nižim nadmorskim visinama budući da tamo čak ni proizvodnja umjetnog snijega ne bi bila moguća.

Na višim nadmorskim visinama najviše bi ugrožen bio Pal-Arinsal, dok bi ostala dva skijališta nastavila s normalnim radom, ali bi sezona bila bitno skraćena. Procjenjuje se da bi broj posjeta opao za 15% što bi uzrokovalo gubitke od oko 50 milijuna eura po sezoni.

Andora jako ovisi o zimskom turizmu; tu malu državicu između Španjolske i Francuske godišnje posjeti oko 10 milijuna turista. Ova je studija tek početni korak u promišljanju strategije za održivost andorskih skijališta kojima prijeti efekt globalnog zatopljenja. Očekivano povećanje temperatura bi vrlo lako moglo "otopiti" zaradu s kojom računa tamošnjih 85.000 stanovnika što su vezani uz turizam.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 251628
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr