SKIJALIŠTA

»

OSTALA

17.02.2005.      

Autor: Tomislav MuhvićPhoto: www.skistar.com  

Švedska skijališta

Švedska kao skijaška destinacija nije popularna i poznata među hrvatskom skijaškom populacijom. Glavni razlog tome je velika udaljenost.

Jedino većini, i zbog utrka FIS Svjetskog kupa, poznato švedsko skijalište je Åre. Šveđani su, međutim, jako ponosni na svoja skijališta i često ih uspoređuju s austrijskima. Iako se Švedska nalazi daleko na sjeveru, nadmorske visine njenih planina nisu visoke, pa zbog toga nema puno skijališta.

Sezona skijanja započinje u studenom, a traje do travnja. Temperature su mnogo niže nego u Austriji te nije neobično da se noću spuste i do -30° C. Sama temperatura ne predstavlja toliki problem koliko česti vjetrovi koji onemogućuju skijanje.

Glavna skijališta okupljena su u 4 centra. Najpoznatija i najposjećenija skijališta se nalaze u središnjem dijelu Švedske, blizu norveške granice.

Åre (1450m/nm) - najpopularnija i najpoznatija regija u Švedskoj, raspolaže sa 100 kilometara staza i 40 žičara.

Sälen (945m/nm) - najveća skijaška regija, raspolaže sa 108 staza i 77 žičara. Obuhvaća mjesta Lindvallen, Höghfjället, Tandädalen i Hundfjället.

Vemdalen - raspolaže sa 53 staze i obuhvaća skijališta Björnrike, Storhogna, Klövsjö, Vemdalsskalet.

Hemsedal - regija na 600-1920mnv, raspolaže sa 39 staza i 17 žičara.

Posjetili smo regiju Sälen koja je udaljena 800 km od Malmö-a, grada na samom jugu Švedske. Sälen ima 4 skijališta i svako od njih ima oko 15-30 međusobno dobro povezanih staza. Staze nisu previše zahtjevne; najveći dio njih je za prosječne skijaše-rekreativce. Najstrmija staza ima nagib od 40 stupnjeva. Dužine staza variraju između 500-1200m.

Postoji nekoliko specifičnih stvari koje daju posebnu draž ovoj zemlji. Vrhovi planina pružaju osjećaj potpune divljine, klima je surova, a tišina potpuna. Često se mogu sresti sobovi i jeleni. Životinje žive u potpunom skladu s prirodom a ljudi ih ne ometaju. Treba spomenuti da su sobovi jako arogantna stvorenja, šetaju po cesti u krdima i ne miču se ako nailazi auto, već se vozač mora prilagoditi njima. No za razliku od njih, jeleni su plašljivi i ne stvaraju probleme.

Sljedeća posebnost skijaških regija koja stoji gostima na raspolaganju je safari sa sobovima i psima. Vrlo su popularni i izleti i safariji sa snow-mobilima.

Jedna nadasve tipična i popularna aktivnost sjevernih krajeva je zimski ribolov. Led - debljine oko 70 cm, ali se čeka i satima na ulov ribe koja se na licu mjesta sprema za večeru uz vatru i piće.

Sudeći po običajima koji se njeguju na sjeveru Europe, možemo reći da su za razliku od Austrije i Italije, Šveđani uspjeli najbolje zadržati svoj neeksploatirani okoliš i identitet. Mnogo se pažnje posvećuje zaštiti prirode.

Najpopularniji način stanovanja je u moderno opremljenim vikendicama u kojima vrijedi pravilo što starije, to bolje. Važna je povijest. Čak su i novo izgrađene kuće inspirirane "retro gradnjom". Šveđani provode puno više vremena u svojim kućama od ostatka Europljana pa zato puno pažnje posvećuju njihovom uređenju. Obvezna oprema je sauna i kamin. U vezi sauna postoji jedan ritual: prvo dobro dobro zagrijavanje uz koje se pije piva i jägermeister, a zatim se trči van i valja u snijegu (bez odjeće) - što duže to bolje. Nastavak je uz večeru i zabavu.

Također su zanimljiva kupanja u velikim bačvama, kolektivno, koje su postavljene vani. Kontrast je interesantan: jako hladno - jako vruće.

SPA je jako popularan oblik opuštanja. Radi se o masažama, kupanju, zdravom jelu, blatu, mulju, kozmetici i svim ostalim mogućim tretmanima.

Moderni hotelski objekti nisu baš popularni u ski centrima. Više liče na privatne kućice koje su spojene u jedan veliki objekt.

U blizini Sälena je izuzetno zanimljivo mjesto u kojem su kućice napravljene sa krovovima od slame. Malene su i niske, bez fine završne obrade. Ugođaj je upotpunjen grijanjem na drva, dok se po fasadama i drveću penju vjeverice. Još jedan dokaz kako čovjek i priroda mogu živjeti.

Švedska je prekrasna i jako zanimljiva zemlja. Pruža potpuno drugačiji ugođaj od nama bližih skijaških destinacija. Udaljenost je velika, ali ako vam se pruži mogućnost odlaska, nemojte ga propustiti jer ćete uživati u čarima netaknute prirode kakve je sve manje u našim krajevima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 323632
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr