SKIJALIŠTA

»

OSTALA

03.02.2011.      

Autor: Vedran Anelić

 

Južnokorejsko skijanje

Backpacker Vedran Anelić na svojem je putovanju Južnom Korejom odvojio vremena i za skijanje.

cijeli putopis iz Južne Koreje možete pročitati na Vedranovom blogu http://backpack.blog.hr/


-.--.-U Bucheon dolazim iz jednog jedinog razloga – na skijanje. Da, dobro ste me čuli. Skijanje u gradu. Woongjin je ogroman zabavni kompleks koji uključuje Waterdoci (zatvorene bazene s toboganima), Kidsdoci (igraonica za klince), Golfdoci (golf teren gdje ljudi nabijaju golf lopticu i tako vježbaju snagu i daljinu) te Snowdoci (dvorana za skijanje).
Snowdoci je jedna od 12 skijaških dvorana na svijetu i prva u Koreji. Sastoji se od glavne staze dužine 270 metara i širine 40 metara te pomoćne staze dužine 70 i širine 30 metara koja se uglavnom koristi za sanjkanje. Također, na jednom dijelu staze nalazi se i funpark za snowbordere te dio za mogulsko skijanje. Staze imaju nagib plavo-crvene staze, a do vrha vozi pokretni tepih što baš i nije lako jer skijaš ne može odmoriti noge, a i tepih je dozlaboga spor.

-.--.-Snijeg je, naravno, umjetni, ali kako temperaturu u dvorani održavaju na koji stupanj iznad nule, on je dosta mekan i vodenast, nalik prirodnom proljetnom snijegu. Skijaši su uglavnom početnici i rjetko se tko od njih usudi otići do vrha, na dio koji se deklarira kao crveni. Snowdoci je odličan izbor za učenje skijanja, kao i za one koji žele skijati u ljetnim mjesecima jer je dvorana otvorena kroz čitavu godinu.




Snowdoci skijanje (19h-22h) 30000,00 wona
Snowdoci rentanje skija, panci i štapova 15000,00 wona 

-.--.-Jučer su mi u KTO-u (Korea Tourist Organization) rekli da je Phoenix Park upravo otvorio skijašku sezonu. Kako je u Seoulu jučer sitno padao snijeg, tako je padao i u planinama. Naravno, puno više. Napadalo ga je na pojedinim mjestima oko 15cm. A iz Seoula je odmah u pogon stavljen skibus direktno do Phoenixa. I što je još najbolje od svega, taj skibus ima stanicu u mojoj četvrti. Rečeno mi je uz stanicu metroa, izlaz 5, preko puta Kentucky Fried Chickena.
Jutros sam ja tamo. Ali ispred KFC-a ne postoji stajalište autobusa, već je jedna stanica 50-tak metara niže, a druga je točno po sredini avenije skoro pa ispred KFC-a. Pitam ljude, ali nitko ne zna. Ipak je ovo tek drugi dan da taj skibus vozi. Čekam ispred KFC-a spreman da ću najvjerovatnije morati u zadnji čas pretrčavati aveniju kada se odjednom bus zaista pojavljuje i to točno ispred KFC-a. Niti na jednoj niti na drugoj stanici, samo sva četiri žmigavca, što je malo čudno s obzirom da se pravila u Koreji strogo poštuju. Vozač čeka još koju minutu ne bi li eventualno još netko išao, no i ovako je bus skoro pa dupkom pun.
Vani je oblačno i hladno. Postaje sve tmurnije što se iz Seoula dižemo u planine i nastavljamo dalje prema sjeveroistoku zemlje. Moderna autocesta cijelim je putem, a do skijališta su oko dva sata vožnje.

 
-.--.-Na drugoj polovici puta oko nas je već više snijega, ali zato postaje i sunčanije. Putem se primjećuje tek pokoja kućica, uglavnom prizemnice, i primjećuje se da je ostatak Koreje, izvan Seoula i Busana zaista slabo naseljen.
Skijalište Phoenix Park je skijalište novijeg datuma i jedno od onih planski izgrađenih skijališta. Ovdje je hotel do hotela, neki od njih su visoki neboderi, ali opet nije toliko prenakrcano i megalomanski bez urbanističkog plana kao što je to slučaj s Banskom, bugarskog skijališta koje sam posjetio u trećem mjesecu.
Skikarta za cijeli dan dođe 69000,00 wona ili 330kn, što je otprilike cijena skijaške karte u Austriji ili Švicarskoj. Ali ovdje se za tu cijenu dobije puno duži skidan – počinje u 08:30, a završava tek u 17:30. Ni rentanje nije preskupo.


-.--.-Skijalište je srednje veliko, nalazi se na obroncima planine Taegi i prostire se od 700 do 1050 metara nadmorske visine, ima ukupno 12 staza i 9 liftova. Ponos skijališta je tzv. Panorama Slope, staza duga 2.2km, a do čijeg se početka na vrhu planine dolazi modernom Doppelmayr gondolom ukupne dužine 3.7 kilometara. Staze su u pravilu crvene, nešto malo plavih i crnih, ali tako dobro pripremljene u kombinaciji prirodnog i umjetnog snijega da do kraja dana skoro da i nema hupsera. Tome pridaje činjenica da je snijeg u Koreji nešto suši i kao takav sličniji je američkom, nego našem. Stazama je očito ratrak dosta puta prošao. A i temperatura je cijeli dan -4, -5, -6 Celzijaca.

-.--.-Bez obzira što je sunčano jer do Koreje uvijek dopiru hladni sibirski vjetrovi pa je osjećaj hladnoće još veći. Sibir je tu iza ugla. Sve u svemu, jedno od bolje pripremljenih skijališta na kojem sam imao priliku skijati.
I svi zaposlenici na skijalištu super su ljubazni: pri svakom ulazu na sedežnicu dočekuje vas nasmiješeni "anyong haseyo" ili "dobar dan", a na izlasku na drugom kraju isto tako nasmješeni "anyong hi gaseyo" ili "doviđenja". Kultura skijaša je na zavidnoj razini, a svi skijaju i bordaju zavidno dobro. Teško se na skijalištu viđa istovremeno ovoliko puno dobrih skijaša. Početnici uvijek ostaju na lakšim stazama i ne pokušavaju nikakve herojske pothvate, ali u oči mi upada da onih skijaša iznad 40 godina gotovo i da nema. Sve su mladi. Nažalost, bordera je puno više od onih na skijama. I na kraju je iznenađujuće da Koreja, uz ovakve skijaše i bordere i ovako dobro pripremljena skijališta, nikada nije dala nekog svjetski poznatog skijaša ili skijašicu, bordera ili bordericu.
Skijalište je također veoma šaroliko jer su istočnjaci, a time i Koreanci, poznati po ljubavi za živim bojama. Tako svatko ovdje ima skijašku obleku druge broje, kričave su očito in, a jednostavne bijele, crne, crvene su out. Ja u crnom očito sam out za Koreju.


Što se tiče hrane na skijalištu, postoje velike menze slične studentskim, kao i čitav niz malih štandova nalik na onaj naš na vrhu crvenog spusta na Sljemenu, a cijene su smiješno male – ogromnu porciju istočnjačke juhe s debelim rezancima, škampima i povrćem plaćam svega 5500 wona ili 26,50 kuna.


SKIBUS Seoul-Phoenix Park 16000,00 wona po smjeru
SKIPASS Phoenix Park 1dan (8:30h-17:30h) 69000,00 wona
Rentanje skija, panci i štapova 27000,00 wona

-.--.-Danima neposredno pred dolazak u Koreju redovito sam provjeravao kakvo je stanje u Yongpyongu. A Yongpyong je najveće skijalište u ovoj zemlji i jedno od onih koje svake godine među prvima otvara svoja vrata. Phoenix Park je jučer uletio neplanirano, ali odlazak u Yongpyong i skijanje u Yongpyongu moja je najveća želja otkad sam kupio aviokartu za Koreju i počeo planirati put.
Na istočnom seoulskom kolodvoru uzimam bus za Henggye, skijalištu najbliže veće mjesto. Busevi idu svakih 45 minuta do sat vremena i da bih imao dovoljno vremena za skijanje, i danas se moram probuditi rano. Dobro, nije baš ni da sam se naspavao. Moj novi cimer Židov cijelu je noć ulazio i izlazio iz sobe, lupao vratima, ne obazirući se da je još netko u sobi tko pokušava spavati. Tipično za Židove.
Put do Yongpyonga opet vodi na istok, većinu vremena istim putem kao jučer za Phoenix Park. I Phoenix Park i Yongpyong nalaze se u istom okrugu – Pyongchang.

-.--.-Onima koji su upućeni u zimske sportove, Pyongchang vjerovatno zvuči poznato. Naime, Pyongchang se kandidirao za zimske olimpijske igre 2010. i potom 2014. godine, no oba je puta tijesno izgubio najprije od Vancouvera, a potom od Sochija. Bila su to najnapetija glasovanja u povijesti Međunarodnog olimpijskog odbora. No, Pyongchang se nije predao te se opet kandidirao – za olimpijske igre 2018. godine. Cijela Koreja, a posebice okrug Pyongchang živi za te igre i posvuda su reklame. U Seoulu sam naišao na veliki videozid. Bile bi to tek treće zimske olimpijske igre na azijskom kontinentu, nakon japanskih Sappora i Nagana. Južna Koreja ima inače iskustva s organizacijom olimpijskih igara jer je Seoul 1988. godine bio domaćin ljetne olimpijade. 

Velik dio infrastrukture u Pyongchangu već je izgrađen, uključujući i skijalište Yongpyong te obližnji teren za biatlon. Prije nekoliko godina Pyongchang je bila i stanica svjetskog skijaškog kupa. I malo je reći da je Pyongchang favorit za 2018. godinu. Držim palčeve!
Henggye je mali gradić, posve nezanimljiv, s jednom glavnom ulicom uz koju su smješteni barovi, restorani, trgovine te poneki hotel za one koji ne žele plaćati skup smještaj u Yongpyongu. A do Yongpyonga ima samo desetak minuta i postoji besplatni skibus koji vozi svakih sat i pol.
Sam Yongpyong je planski izgrađeno skijalište. Uglavnom se najviše primjećuju veliki hoteli u kojima je nakon skijanja moguće u bazenima odmoriti noge. Zatim su tu supermarketi te, na skijalištima uvijek nezaobilazne, trgovine skijaškom opremom. U njima nailazim na najnovije modele skija, uključujući i Elan, ali cijene su gotovo dvostruke od onih kod nas pa zaključujem da je skijanje ovdje elitni sport. Valja spomenuti još jednu zanimljivost. Još jučer u Phoenix Parku primjetio sam dosta skijaša u skijaškim jaknama raznih reprezentacija poput švedske, švicarske, španjolske, a vjerovali ili ne i Hrvatske. Danas sam u jednoj od trgovina skijaškom opremom dobio i odgovor – neka japanska firma prodaje skijaške jakne s hrvatskim kockicama i grbom.


-.--.-Skikarta ima sličnu cijenu kao i ona u Phoenix Parku – 65000,00 wona ili oko 312 kuna. Skirent je 26000,00 wona ili oko 125 kuna, a skije su i ovdje uglavnom starijeg izdanja, čak i nekoliko sezona. Dok su prekjučer u dvorani uglavnom forsirali Headice, a jučer Nordica skije, danas u Yongpyongu na red su došle i Rossignolke, s logotipom Yongpyonga. Na skirent pultu cura me pita odakle sam. Kažem joj iz Kroatije. A ona će meni: "Nemate li tamo olimpijsku pobjednicu?".
"Naravno. Naša Janica!", odgovaram joj ponosno i dodajem: "Na olimpijadi u Salt Lake Cityju osvojila je tri zlatne i jednu srebrnu medalju, a u Torinu još jednu zlatnu i jednu srebrnu."
"Very good skier.", kaže mi ona, a kako čak i ovdje u dalekom Yongpyongu znaju za našu Janicu Kostelić, ovo je skijalište dobilo kod mene dodatne pluseve.


-.--.-Yongpyong je najveće korejsko skijalište, ali njegov veći dio nije još uvijek otvoren zbog nedostatka snijega. No i ovdje topovi rade punom parom pa je za očekivati da će se uskoro otvoriti i druge staze. Vrijeme je pogodno, na najnižem dijelu skijališta oko 2 Celzijaca, gore malo hladnije, ali bez onih hladnih vjetrova kao u Phoenixu pa je puno ugodnije. Sunčano je.
Žice su sličnog datuma kao u Phoenixu, uglavnom četverosedežnice (čini se da ih jako vole u Koreji) te poneka trosedežnica, a tu je i moderna gondola koja vozi na sam vrh skijališta na planini Balwangsan na oko 1450 metara nadmorske visine.
Staze su i ovdje dosta dobro pripremljene, tek se na kraju dana pojavljuje nešto leda što očito moje jadne Rossignolke baš i ne podnose dobro, a hupsera je opet neznatno. Konfiguracijski Yongpyong je puno zahtjevnije skijalište od Phoenix Parka. Staze su uglavnom crvene i crne, tek s ponekom plavom. Skijaša je daleko daleko manje nego u Phoenixu, možda zato jer je ponedjeljak, a možda i zato što Phoenix u ovom trenutku ima puno više otvorenih staza od Yongpyonga. Skijaši ni ovdje nisu loši, ali neusporedivi s kvalitetom koju sam jučer vidio u Phoenix Parku.


Između skijanja nalazim predah za kkultare, tradicionalni slatkiš korejskog dvora od meda i šećera, a radi se tako da se naprave extra tanke niti od kojih se onda rade mali zamotuljci u čijoj sredini je ili lješnjak ili badem ili nešto slično. Slatko, ali ne preslatko, nešto između slatke vune i baklave. Inače, kkultare je simbol dugog života, zdravlja, dobre sreće i ostvarenja želja.
U Yongpyongu osoblje koje radi na skijalištu još je ljubaznije. Osim već poznatog 'dobar dan' i 'doviđenja' na ulasku odnosno izlasku sa žičare, ovdje i na ulasku i na izlasku dobiješ još i dubok naklon. A naklon mora biti uzvraćen naklonom pa mi se od tolikog klanjanja nakon nekoliko vožnji sedežnicom već i vrti u glavi. I uvijek srdačan osmjeh. Ipak je geslo ovog skijališta – "Smile. Yongpyong.". Zaista bih volio da napokon dobiju te olimpijske igre.


SKIKARTA Yongpyong 1 dan (08:30-16:30h) 65000,00 wona
SKIRENT Yongpyong 26000,00 wona (skije, pance, štapovi)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 247401
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr