Skijanje.hr

11.10.2006.      

Autor: Elinka Barišić 

Prošle godine na Platku je bilo i natjecanja, obnovljen je Jadranski slalom. Kako se vama, koji ste bili s "druge" strane, to sve činilo?

To je bio prvi, nakon dugo, dugo vremena. Organizacija, osim na stazi gdje je Vedran Pavlek vodio organizaciju i postavu staze i to je savršeno funkcioniralo, je imala dosta propusta. Možda je bilo premalo ljudi angažirano. Premalo kvalitetnih ljudi. Na kraju je cijela priča spala na dvoje, troje ljudi, koji nisu mogli sve to skupa povezat. Ove godine bi to trebalo biti bolje. Glavni financijer Jadranskog slaloma prošle godine, moram to reći, su bile Žičare Platak. Staza ne bi nikad dobila homologaciju da mi nismo potrošili milijun i pol kuna za uređenje i proširenje staze. Prije je ta staza bila široka maksimalno 20 metara, sad je i do 60 m široka. Tako da smo, praktički, glavni sponzor cijele priče bili mi. Kompletno skijalište nam nije radilo tri dana i s time smo jako puno izgubili.

Radeševo 2 nije spremno, gdje će onda biti ove godine utrka?

Da... malo smo zatečeni jer smo već lani pričali o Radeševu 2. No sve to skupa jako sporo ide, tako da ove godine ostaje ponovno Radeševo 1. Datum je 24. ožujak. Tada još uvijek na Platku ima dosta skijaša i nisam siguran da će oni to dobro prihvatiti, jer ćemo opet morati zatvoriti stazu. To ne bi smjelo biti tako.

Županija je
odobrila milijun kuna za konačnu izradu urbanističkog plana koji se čeka već godinama. Tada bi se trebalo urediti i Radeševo 2, no valjda neće sve stati na tome? Kakvi su dugoročni planovi za Platak?

Ukratko: nove žičare i nove staze. Ovo što je trenutno na Platku je već staro i dotrajalo. Tehnički su sve one ispravne i sigurne, no imamo ih problem održavati, jer su toliko stare da čak nema više ni rezervnih dijelova. Proizvođači već godinama ne rade takve žičare. Dosta je problematično i skupo raditi rezervne djelove, skuplje nego kupiti neki koji već postoji.

Zašto se onda nije već išlo na kupovinu novije, ali polovne žičare? Takve primjere imamo i u Sloveniji i nedavno i u BiH?

Za postavljanje bilo kakve žičare treba građevinska dozvola, a za građevinsku dozvolu treba urbanistički plan, a iza toga i detaljni plan. Toga na Platku nema. Mi smo imali jako lijepih ponuda za žičare, recimo iz San Vigilia i još nekih skijališta, neke su nam nudili čak i besplatno! Besplatno, uvjetno rečeno, jer bi ih trebalo tamo ići demontirati, a to je opet cifra od 50-tak tisuća Eura, ako ne i više. No, nerazumno je dopeljati je tu da stoji i da čeka neke planove...

Koliko bi u konačnici bilo novih žičara na Platku?

U krajnoj varijanti Platak bi trebao postati skijalište broj jedan u Hrvatskoj, jer praktički jedini i ima uvjete da bude pravo skijalište, no međutim do sada nije bilo dovoljno sluha... Novaca se nađe, jedino treba riješit sve ove papirnate stvari do kraja da sve to bude kako treba. U nekakvoj budućnosti ja vidim Platak s dvije četverosjedežnice, dvije dvosjedežnice i dva lifta. Te možda dva ili tri tepiha za djecu i sanjkaše.

Mislim da ćemo već sljedeće godine krenut s jednim projektom za djecu u kojem ćemo pokušat nabavit jedan takav tepih dugačak otprilike 120 metara. On ima neograničen kapacitet i na njega mogu ići svi. Prvenstveno sanjkaši, pa onda i za snow tubing kojeg namjeravamo napraviti. Sada kad stotinjak djece dođe na Platak, na sanjkalištu je gužva, dešavaju se povrede zato jer se pola njih penje, a pola spušta, a sve po istoj stazi. Čak mogu reći da na godinu na sanjkama imamo težih povreda, nego kod skijaša. Imat ćemo i još jedno iznenađenje, a to je zip-ride (vožnja po sajli, op.a.). Teško je ovako za prepričati, no adrenalin radi i vrlo je atraktivno, a to će onda biti aktualno i svih 365 dana u godini.


Puno lijepih planova! Tko će investirati u sve to?

Za početak ćemo ići sami, kroz kredite banaka. Vidjet ćemo ako uspijemo naći nekakav modus s Gradom ili Županijom, jer ako idemo sami trajat će duže.

Postoji li interes stranih investitora? Dosta njih uložilo je u mala skijališta u susjednoj Sloveniji.

U ovih nekoliko proteklih godina bilo je ponuda u više navrata. Međutim zapreka su planovi, a onda i neriješeno pitanje vlasništva. Tu se oni već malo ohlade i u principu s nikim nismo razgovarali i drugi put. Baš nedavno smo imali i ozbiljnije razgovore s firmom koja vodi Piancavallo, no prvo što su pitali je "voda" i "cesta". Županija je obećala dovesti vodu i ako se svi zajedno potrude srediti infrastrukturu (vodu, cestu, parking, op.a.) te kad se riješi urbanistički plan ... dalje će se sve samo napraviti.

 

 

 

 

« Prethodni članak

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2021.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 289336
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr