SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

03.09.2010.      

Autor: Goran RazićPhoto: Platak (Skijanje.hr)  

Na Platku radovi s tri mj. zakašnjenja

Platak je u radnoj atmosferi. Deniveliranje staze Radeševo 2, sanacija kafića, proširivanje Radeševa 1 i postavljanje dodatnih sadržaja. Sve to se krenulo raditi kada je zahladilo. Hoće li snijeg ponovo "iznenaditi" svojom pojavom početkom prosinca?

Pred nepunih mjesec dana na Platku je nastavljena prošlogodišnja priča zvana Radeševo 2. Proširivanje i deniveliranje je počelo tijekom kolovoza, iako je bilo planirano za sredinu proljeća, odnosno "čim se otopi snijeg". Izvođači radova, na koje ponovo svi upiru prste, zbog velikog obujma posla na drugim projektima diljem Hrvatske krenuli su u vrlo opsežne zahvate praktički s prvim danima jeseni. Hoće li biti dovoljno brzi? Procijenite sami. U mjesec dana je završeno s četvrtinom posla, s time da su pravi problemi tek pred njima. No ukoliko sve prođe prema planiranom, skijaši i borderi već bi ove sezone mogli skijati na uređenom Radeševu 2 (fotografija dolje), barem onoliko koliko vremenske prilike dozvole.

-.--.-Sve to tek je jedan od dva preduvjeta za ponovno uspješno dobivanje domaćinstva Europskog kupa, koje je u kalendaru za 2011. godinu još uvijek pod oznakom "*", što u prijevodu znači da bi FIS inspekcija kajem rujna trebala dati konačno crveno ili zeleno svijetlo utrci na Platku. Prvi preduvjet je uređenje staze Radeševo 2, a ako se to i ostvari na vrijeme drugi problem je ratrak s vitlom, koji je već trebao biti nabavljen, a bez kojeg nije moguće uređivanje staze Radeševo 2. No očito je ponovo negdje zapelo. U slučaju da do nabavke stroja ove sezone ne dođe, prema riječima koncesionara na Platku, staza će se uređivati s postojećim ratrakom, no samo kada će snijeg biti dovoljno tvrd, ili će se ratrakom uređivati staza od vrha prema dnu, što je puno lošija varijanta, ali za sada neizbježna.

O drugoj fazi investicija, odnosno o umjetnom jezeru i sustavu zasnježenja, a koje je također FIS uvjetovao, za sada se niti ne razmišlja, jer "daleko" je još 2012. godina (!?).

Osim teške mehanizacije čiji zvukovi se lome dolinom Pribeniš, ove sezone Platak će ući u sezonu s obojanom sjedežnicom te ponešto širom stazom na dnu Radeševa. Predio iza kafića se širi, a šumarija je dozvolila rušenje određenog broja stabala ne bi li se dobio prostor potreban za Snow Tubing te za postavljanje najduže pokretne trake ne samo u Hrvatskoj nego i u okolnim zemljama. Podsjetimo, najdulja pokretna traka za početnike u Sloveniji je na Krvavcu, a duga je 80m. Traka na Platku bit će gotovo duplo duža, a prelazit će put od čak 150 metara (!). Ukoliko se ovo pokaže kao dobar potez, već u sezoni 2011/2012. krenut će se u zamjenu vučnice Baby lift s još jednom pokretnom trakom.

"Zavoj 19" nastavlja s radom od prošle godine, no još uvijek potrebne sitnije korekcije učinit će se po svemu sudeći tek sljedeće ljeto.

-.--.-
Stolice čekaju novu sezonu

Završetak urbanističkog plana još uvijek nije na vidiku, a samim time još uvijek u zraku ostaju i sve one silne priče o gradnji turističkog naselja ili pak nove staze Radeševo 3 (!), a koja bi trebala prolaziti sjevernije od sadašnjeg jezera i spajati se na cestu između Velikog doma i parkinga. Zatim u zraku ostaje i postavljanje nove četverosjedežnice, za koju je navodno odrađen i natječaj, a koja je nakon toliko godina rada postojeće sjedežnice postala nužda, a ne luksuz. Sve to dobiva još više na težini sjetimo li se prošlogodišnjih problema Platka s Inspektoratom.  

U svakom slučaju, na Platku niti uoči nove sezone nije dosadno, a koliko će se sve one poznate zavrzlame brzo rješavati, vidjet ćemo ubrzo.

-.--.-
Radovi na Radeševu 2

-.--.-
Pogonska jedinica nove pokretne trake je u pripremi

-.--.-
Dijelovi za pokretnu traku

-.--.-
Krčenje šume na dnu Radeševa 1

-.--.-
Uređenje jedinog ugostiteljskog objekta na stazi

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 163741
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr