07.03.2010.      

Autori: Goran Razić, Goran Vukelić 

Platak, EK SL (m): Obert najbrži na Radeševu

Anthony Obert pobijedio na Adriatic Slalomu. Najbolje plasirani hrvatski skijaš Dalibor Šamšal na 31. poziciji.

Konačno, nakon tri "sušne" godine, na Platku je održan Adriatic Slalom. Posljednji je put to bilo 2006. kada su slavili Janica i Ivica Kostelić u utrci koja je imala samo FIS predznak. Ove su sezone Riječani učinili korak više upisavši slalomsko natjecanje na stazi Radeševo u kalendar Europskog kupa, rang odmah ispod Svjetskog kupa.

Premijerno je izdanje takvog Adriatic Slaloma pripalo Anthonyju Obertu. 24-godišnji je Francuz spojio dvije dobre vožnje pod naletima snažne primorske bure i snijega te peto vrijeme prve vožnje pretočio u svoju prvu pobjedu u Europskom kupu. Tek tri je stotinke za pobjednikom zaostao Axel Baeck, vrlo solidan švedski skijaš koji ove sezone na velikoj pozornici, u Svjetskom kupu, redovito zauzima mjesta između 10. i 15. u slalomu. Treću je stepenicu podija zauzeo Anton Lahdenperae, još jedan Šveđanin. I on je ove sezone polako počeo "zidati" svoju reputaciju redovitim pojavljivanjem u drugim vožnjama slaloma u Svjetskom kupu i plasmanima oko 20. mjesta.

-.--.-

Platak su tako danas pohodila prilično jaka slalomska imena, pogotovo iz kolone onih koji bi već sutra mogli igrati značajnu ulogu u natjecanjima najvišeg ranga. Bernard Vajdič je završio 7., Wolfgang Hoerl na 8. mjestu, Naoki Yuasa poziciju iza, Jens Byggmark 12...

U takvoj konkurenciji najbolji je hrvatski skijaš bio Dalibor Šamšal. Riječanin je pred domaćom publikom završio na 31. mjestu sa 2,92 sekunde zaostatka. Solidna mu je ovo injekcija samopouzdanja za završni dio sezone u kojem treba skupiti što više FIS bodova na ovakvim "malim" utrkama. Sljedeći najboljeplasirani hrvatski skijaš je bio Ivan Ratkić na 47. poziciji. Iako primarno naginje brzim disciplinama, Zagrepčanin nije propustio priliku za jednom domaćom utrkom i treningom slaloma. Dva mjesta iza Ratkića se plasirao mladi Filip Zubčić (slika dolje) koji posebno može biti zadovoljan činjenicom da je, primjerice, bio 25 stotinki sekunde brži od iskusnog Mitje Dragšiča koji je na Platku završio tek 50.

-.--.-

Oko tisuću gledatelja svjedočilo je danas jednoj zanimljivoj utrci koja bi, ako je vjerovati nadležnima, konačno trebala biti vjesnik promjena na riječkom skijalištu. Od posljednjeg Adriatic Slaloma 2006. na Platku se nije promijenilo doslovno ništa. Obećanja su i tada bila velika, pompozno se najavljivao Svjetski kup na Radeševu. Međutim, i četiri godine poslije smo na jednoj jedinoj poštenoj stazi, bez akumulacijskog bazena, sa zastarjelom ili nepostojećom infrastrukturom... Odgovornost za nečinjenje podjednako leži na svim skijaškim, upravljačkim i vladajućim strukturama. Blagonaklono bi bilo reći da je zazvonilo zvono za uzbunu, prije da je odzvonilo ignorantskom odnosu ka ovom neuglačanom riječkom biseru.

Za kraj, treba napomenuti da je Platak danas pohodio Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, koji je konačno dočekao da može posjetiti utrku kojoj je tri puta bio pokrovitelj. Nažalost, sva je tri puta ona bila i otkazana. Mesić je iskoristio priliku da Milanu Tumari, dragom prijatelju i počasnom predsjedniku Hrvatskog skijaškog saveza, uruči priznanje za poseban doprinos razvoju skijanja u Primorsko-goranskoj županiji. Gesta koju je publika toplo pozdravila.

-.--.--.--.--.--.--.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 293455
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr