28.09.2009.      

Autor: Goran RazićPhoto: Platak, Radeševo 1, arhiva Skijanje.hr  

Platak u "novom" ruhu, s inspektorima za vratom

Skijalište Platak, koje pliva u svojim problemima već godinama, da ne kažemo desetljećima, uoči nove sezone ne nudi gotovo nikakve pomake na bolje, ali nada i trud postoje.

Kraj rujna obično donosi i užurbane pripreme mnogih skijališta uoči nove skijaške sezone. Negdje su pripreme zaista užurbane, a negdje baš i nisu. Platak spada u ovu drugu skupinu, a razlozi su jasni i često spominjani. Problemi s novcima, prostornim, pa zatim i urbanističkim planom, strujom, vodom i tko zna čime još, stvaraju glavobolje ne samo koncesionaru, nego i gostima Platka, radi kojih skijalište i postoji.

-.--.-Cilj utrke na PlatkuPrema riječima djelatnika Žičara Platak, koncesionara skijališta, trenutno je glavnina angažmana usmjerena na remont žičare Radeševo, koja je postala glavna preokupacija radnika. Redovni godišnji popravci kojima su pridodani i oni strujnog napona uzeli su maha, a kako saznajemo, zbog anonimne prijave Državnom Inspektoratu nadležne vlasti su uvjetovale određene radove bez kojih postoji realna mogućnost zatvaranja skijališta.

Naime, nedavno pokrenuta prijava po pitanju sigurnosti na skijalištu zainteresirala je nadležno ministarstvo, koje je poslalo državnog inspektora ne bi li na licu mjesta utvrdio sigurnosnu situaciju. Iako koncesionar tvrdi kako su mu "jasni ciljevi poznatog mu (zlo)namjernika" te kako za povlačenje sigurnosnih pitanja nema baš nikakvog rezona, država se i sama morala uvjeriti u to.

Paralelno s najnovijim događanjima upravo stupa na snagu i novi pravilnik o sigurnosti u radu žičara u Republici Hrvatskoj, koji propisuje mnoge postupke i samim time donosi glavobolju vlasnicima malobrojnih hrvatskih skijališta. Prema nekim informacijama, sukladno novom pravilniku, svakih 8 godina morat će se mijenjati noseća sajla na žičarama, a u slučaju nepoštivanja navedenoga plaćat će se novčana kazna u visini od 80.000 kn. Podržavali ili ne ovakve propise, sigurno je kako reda mora postojati te kako strogi europski zakoni moraju biti prihvaćeni i u Hrvatskoj, želimo li biti dio (skijaške) Europe.

Osim navedenih, ne baš svijetlih tema, na Platku je trenutno aktualna tema izgradnje novog snowparka, koji bi zauzeo poziciju ispod žičare Radeševo, na dnu same staze, gdje je i do sada postojao jedan snowpark element. Investicija, koja bi u cijelosti bila pokrivena od strane riječkih bordera, udruženih u nekoliko manjih klubova, mogla bi zaživjeti već u startu sezone. No dok ne vidimo prve rezultate nećemo podleći euforiji, jer mnogi "veliki" planovi snowboard scene najčešće su ostajali u zraku zbog nedostatka kvalitetne organizacije i financijskih sredstava.  

Radeševo 1 nije jedina staza koja bi mogla doživjeti manje ili veće zahvate. Iako smo zamoljeni za neiznošenje podataka u javnost, spomenut ćemo samo kako postoje realne šanse za skorim uređenjem staze Radeševo 2, koja već dugi niz godina tužna očekuje bolje dane. Podsjetimo, uređenje te staze jedan je od preduvjeta dobivanja FIS Europskog kupa, a u koji bi Jadranski slalom već naredne godine trebao prerasti. Ima li u svemu ovome malo previše riječi "ali" i "ako" prosudite sami, a vrijeme će pokazati prave rezultate.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 159680
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr