SKIJALIŠTA

»

SRBIJA

22.02.2015.      

Autor i photo: Nemanja Stanić
Napomena: Cijene su važeće za sezonu 14/15.

 

Kopaonik

Skijalište koje u Srbiji već dugo prati glas jedne od obaveznih destinacija jet seta. No danas se situacija nemalo izmijenila. Posjetili smo Kopaonik prvi puta nakon 2011. i uvjerili se u poboljšanja.

Kopaonik
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 800 km
udaljenost od Zagreba 640 km
 

Kopaonik se nalazi u južnom dijelu Srbije te predstavlja najveći planinski masiv, dug oko 75 km. Najviši dio je Suvo Rudište s Pančićevim vrhom (2.017 mnv). Tu su još i Karaman (1.934 mnv) te Gobelja (1.834 m).

Do Kopaonika se iz Hrvatske stiže autocestom E-70 Zagreb - Beograd, preko graničnog prelaza Bajakovo, a dalje od Beograda autocestom E-75 Beograd - Niš. S autoceste E-75 se izlazi kod mjesta Pojate, na nekih 160 km od Beograda, nakon čega putnika još očekuje 30 km magistralne ceste Pojate - Kruševac. Kod Kruševca se skreće na lokalnu cestu Kruševac - Brus - Brzeće, u dužini od oko 75 km. 

Cesta je dosta dobre kvalitete, s time da je zadnjih 15 km uspon sa serpentinama. Na ovom dijelu je cesta nerijetko prekrivena snijegom pa se često nailazi na "lokalce" koji nude usluge postavljanja lanaca po cijeni od 500 dinara (oko 5 eura).

-.-Nemanja Stanić-.-
Treba napomenuti da ima i nekoliko skretanja u zoni grada Kruševca, gdje su putokazi slabo uočljivi, pa treba obratiti pažnju da se ne skrene sa ceste, pogotovo ako dolazite noću.

Udaljenost od Zagreba je 640 km, a cestarina za osobna vozila iznosi oko 25 eura. Alternativni pravac je Ibarska magistrala, kojom od Beograda preko Čačka, Kraljeva i Jošaničke Banje dolazite na Kopaonik s druge strane. Udaljenost je otprilike ista, s time što ćete uštedjeti nekih 5 eura za cestarinu.

Prvi ski lift na Kopaoniku podignut je 1964. g. Od tada kreće ubrzani razvoj. 1981. g. izgrađen je najveći broj hotela, a iste godine Kopaonik je proglašen nacionalnim parkom. Od 2006. g. Kopaonik je pod upravljanjem firme Skijališta Srbije, koja se brine o daljnjem napretku.

-.-Nemanja Stanić-.-
Dolaskom na centralni dio skijališta, na kojem se nalazi najveći broj smještajnih kapaciteta, nalazi se i parking. Lokalci ponovo dolaze na svoje s ponudom čišćenja parkinga - ponovo za čarobnih 500-1500 dinara. No ako ostavite i koji dinar više - neće se ljutiti. 

Cijene smještaja na Kopaoniku variraju od onih u luksuznim hotelima, gdje ćete za iznos od 50 do 100 eura po osobi dnevno imati "all inclusive" aranžman sa svim hotelskim sadržajima, kao što su bazen, wellness, teretana, kuglana i sl., pa sve do planinarskih domova, gdje cijene polupansiona idu i ispod 20 eura. Osim toga, gostima je na raspolaganju i smještaj apartmanskog tipa, s cijenama jednodnevnog najma od 50-ak eura na dan. Tako npr. u apartmanskim kompleksima, koji se nalaze na samoj stazi, možete iznajmiti apartman za 5-6 osoba po cijeni od 70 do 80 eura u vrhu sezone.

-.-Nemanja Stanić-.-
Iznajmljivanje ski opreme košta između 7,5 eura na dan, koliko ćete platiti prosječne "rental" skije, do 15 eura za skije malo jače kategorije. Ukoliko se uzima oprema na sedam dana, iznajmljivanje skija će koštati oko 40 eura.

Cijena ski karte u vrhu sezone je 26 eura za odrasle i 19 eura za djecu od 5 do 12 g. Ukoliko kupujete 6-dnevnu kartu, stajat će vas 98 eura za odrasle i 67 eura za djecu do 12 god. 

Ski centar Kopaonik opremljen je sistemom od 24 žičare - 1 šesterosjedežnicom, 7 četverosjedežnica, 3 dvosjedežnice te 10 ski liftova i 3 vezna ski lifta. Skijašima i borderima je na raspolaganju oko 50 km uređenih staza za alpsko i 12 km staza za nordijsko skijanje. Kapacitet žičara je oko 32.000 skijaša na sat, a ljubiteljima noćnog skijanja na usluzi je staza "Malo jezero". Većina žičara napravljena je u zadnjih 4 do 5 godina, a u pitanju su moderne Doppelmayrove četvero i šesterosjedežnice. Modernizacija žičara najviše je doprinijela smanjenju gužvi u redovima. Tako se čak i u vrijeme vikenda ne čeka duže od par minuta.

Posebna pažnja posvećena je sustavu zasnježenja. Sustav koji je izgrađen u sezoni 10/11. trenutno pokriva gotovo cjelokupnu kilometražu ski staza, što je podatak vrijedan respekta. 

Na skijalištu prevladavaju plave staze, koje su idealne za početnike i nešto slabije skijaše. Najveći njihov broj se završava na centralnom platou, gdje su smješteni mnogobrojni kafići, snow park sa sadržajima za djecu, ski rentovi, ski škole itd. Brzi četverosjed "Pančić ekspres" podići će vas za nekoliko minuta na Pančićev vrh s kojeg imate mogućnost povratka na plato nekom od plavih ili crvenih staza, ili na drugu stranu, stazama crna i crvena Duboka ili Krčmar.

-.-Nemanja Stanić-.-
Ono što pomalo zbunjuje su oznake staza na ski mapama. Naime, žičare imaju svoja imena dok su staze koje su vezane za njih označene brojevima. Tako na primjer četverosjed po imenu "Duboka I" ima dvije pripadajuće staze koje su označene brojevima 6 (lokalni naziv "crna Duboka") i 6a (lokalni naziv "crvena Duboka"). Ono što dodatno zbunjuje je činjenica da na info tablama postoje samo informacije o žičarama koje su u funkciji, dok ćete za staze saznati tek kad dođete do njihovog početka. Čini se da bi bilo praktičnije da je tablama dodana i kolona s informacijama o stazama koje rade ili ne.

Staze su dosta dobro obilježene, a na dijelovima gdje postoji opasnost od izlijetanja postavljene su i zaštitne mreže.

Onim iskusnijim skijašima, pored staze Duboka, najzanimljivije će biti crne staze "Gvozdac", "Ledenice" i "Gobelja", čija jedina mana je što su poprilično kratke. Relativno kratke staze su i generalno najveća mana Kopaonika. Jedna od rijetkih dugih staza (pored staze "Krčmar") je kombinacija "Bela Reka I" i "Bela Reka II". Ove dvije staze, koje se nastavljaju jedna na drugu, imaju zajedno preko 3,5 km i silaze na 1.057 mnv. Na žalost, zbog niskog položaja i strmih kamenih ljevaka, koji otežavaju kretanje ratraka, ova staza je rijetko u funkciji. No ukoliko se ostvare planovi da se kompletno skijalište pokrije sistemom za umjetno zasnježenje, ove staze bi mogle doživjeti svoju novu mladost.

Posebno zanimljivim se izdvajaju staze na dijelu skijališta zvanom Gobelja. Do Gobelje se stiže kombinacijom nekoliko ski liftova, a na jednom dijelu se prelazi preko asfaltiranog puta gdje je potrebno skinuti skije. Gobelja predstavlja svojevrsnu oazu na kojoj se može iskijati do mile volje kada na drugim dijelovima skijališta vladaju vikend gužve. 

Uređenost staza je na dosta visokom nivou. Slično kao i sa žičarama, obnovljen je i vozni park za uređivanje staza. Zahvaljujući ljubaznosti osoblja iz "Skijališta Srbije" imali smo prilike voziti se novim Kassbohrerovim Pistenbully 600 ratracima, koji su glavni "krivci" za dobro uređenje staza.

-.--.-
Osim skijanja, tu su i mnogobrojni kafići, klubovi i restorani. Cijene u njima su, u usporedbi s alpskim skijalištima, dosta pristupačne.

Tako na primjer, u jednom od najpopularnijih mjesta na Kopaoniku, restoranu Salaš 137, kavu možete popiti za nešto više od jednog eura, a pivo za dva eura. Vrhunska hrana i domaća atmosfera je nešto čemu je zaista teško odoljeti, a porcije hrane su poslovično preobilne, gdje god da se zateknete, pa se od jedne porcije bez problema mogu najesti dvije prosječne osobe.

Osim restorana i kafića, na dijelu na kome je smješten najveći dio smještajnih kapaciteta, mogu se pronaći mnogobrojne prodavaonice sportske opreme, marketi, restorani, kiosci, banke, mjenjačnice, pa čak i knjižara.

Za one s malo dubljim džepom, organiziraju se i "snow mobile" ture motornim sanjkama ili quadovima, pješačenja s krpljama, hokej na ledu, vožnja planinskim biciklima itd. Tako, na primjer, jednosatna tura motornim sanjkama stoji 60 eura, dok je dvosatna tura pješačenja na krpljama sa vodičem 10 eura po osobi.

Što se tiče noviteta, ostali smo ugodno iznenađeni koliko se pažnje posvećuje razvoju Kopaonika. Samo u posljednje četiri godine Kopaonik je dobio nekoliko najmodernijih četverosjeda i šesterosjeda, koji su zamijenili starije žičare. Dio skijališta pod imenom Gobelja je dobio četverosjedežnicu s novim stazama, pa tu sada imamo 3 crvene i 2 crne ski staze pokrivene istom žičarom, a stari tanjurić je također u funkciji. Na Gobelji je postavljena i pokretna traka u tunelu, što olakšava prijelaz na ovaj izdvojeni dio skijališta. 

Osim Gobelje, nove žičare postavljene su i na stazama Gvozdac, koja je istovremeno i produžena za nekoliko stotina metara, te Krčmar. Spomenute staze su crne kategorizacije, dok je Krčmar ujedno i jedna od najdužih staza na skijalištu. Ovaj dio skijališta je sada pokriven s dva moderna (grijana i pokrivena) Leitner šesterosjeda. Pored novih žičara tu su i novi sadržaji poput tubbinga, zip linea te boba na tračnicama, a tu je i novi snow park. 

Krajnji dojam je da se Kopaonik prvenstveno izdvaja kao obiteljsko i vikend skijalište. Također je i idealna destinacija za početnike i napredne početnike, iako će i vrhunski skijaši pronaći nešto za sebe. Za one koji od zimskog odmora žele nešto malo više od skijanja ili bordanja Kopaonik će imati odgovor i za to. Ludi provod u klubovima i kafićima do kasno u noć je nešto što ćete sresti vjerojatno samo još u ovom dijelu Europe.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 06. prosinca 2015.   21:36h

    Član od:
    06.12.2015.

    Mjesto:
    Srbija, beograd

    Ljudi ko hoće dqa se oganizira za Kopaonik napravićemo dogovor.Kopaonik je svake godine sve puniji i puniji što skijaša što bumbara.
  • Objavljeno: 10. veljače 2015.   07:02h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Prije par godina namjeravao sam ici, ali sam morao otkazati jer nije bilo snijega. Sad mi se cini da je dobro uz sva ta ulaganja poskupilo, uz to tu je put koji nije kratak, štoviše podosta je dug iz zg-a!
  • Objavljeno: 09. veljače 2015.   22:11h

    Član od:
    10.12.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Istra

    Dobro max, shvatili smo
  • Objavljeno: 09. veljače 2015.   22:06h

    Član od:
    05.02.2015.

    Mjesto:
    Srbija,

    Dosta novca se svake godine ulaze u Kopaonik i to se primeti. Cim prodje ova sezona pocinje gradnja cak 5 novih hotela i nova gondola.
    Na ExYu prostoru nema konkurenciju kada je upitanju broj staza i provod nakon skijanja, hranu i da ne spominjem. :)
    Ogroman plus je to sto su hoteli pored staza i nema potrebe za prevozom pre skijanja.
    Sve u svemu itekako se isplazi doci na Kop.
  • Objavljeno: 13. ožujka 2013.   16:37h

    Član od:
    19.01.2006.

    Mjesto:
    Srbija, NOVI SAD

    bio sam ove godine 3x, sve je za 2 klase bolje nego do sada
  • Objavljeno: 23. studenog 2012.   17:08h

    Član od:
    07.12.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Velika Gorica

    A kamikaze !!!!!
  • Objavljeno: 23. studenog 2012.   16:19h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Kopaonik vam je odličan izbor.Put do njega je jako dobar jer je veći dio puta auto put osim poslednjih 70 km.koji je isto tako dobar i uvjek prohodan.Cjene su jako pristupacne:kafa 1 euro,ostala pica max. 2,sedmodnevni ski pas oko 100 evra,najam opreme oko 30 evra,vecera u najboljem restoranu oko 10 evra,smjestaj do 50 evra apartman.Staze su uvjek vrhunski pripremljene,pokrivene sistemom za vjestačko osnežavanje i ima ih oko 26 sve su medjusobno povezane...Ukratko dodjite i necete se sigurno pokajati ni sa skijanjem ni sa uslugom a naj bitnije ni sa cjenama. "
    (Član ilidad)
    A gužva?!?
  • Objavljeno: 23. studenog 2012.   12:25h

    Član od:
    23.11.2012.

    Mjesto:
    Srbija, Novi Sad

    " Kopaonik vam je odličan izbor.Put do njega je jako dobar jer je veći dio puta auto put osim poslednjih 70 km.koji je isto tako dobar i uvjek prohodan.Cjene su jako pristupacne:kafa 1 euro,ostala pica max. 2,sedmodnevni ski pas oko 100 evra,najam opreme oko 30 evra,vecera u najboljem restoranu oko 10 evra,smjestaj do 50 evra apartman.Staze su uvjek vrhunski pripremljene,pokrivene sistemom za vjestačko osnežavanje i ima ih oko 26 sve su medjusobno povezane...Ukratko dodjite i necete se sigurno pokajati ni sa skijanjem ni sa uslugom a naj bitnije ni sa cjenama.Uz to na Kopaoniku imate izvanrednu skolu skijanaja sa odlicnim uciteljima kojih sam i ja clan.Cjena obuke skijanja vam je:individualan cas 25 evra,za dvije osobe 35,tri osobe 30... "
    (Član ilidad)

  • Objavljeno: 23. studenog 2012.   12:08h

    Član od:
    23.11.2012.

    Mjesto:
    Srbija, Novi Sad

    Kopaonik vam je odličan izbor.Put do njega je jako dobar jer je veći dio puta auto put osim poslednjih 70 km.koji je isto tako dobar i uvjek prohodan.Cjene su jako pristupacne:kafa 1 euro,ostala pica max. 2,sedmodnevni ski pas oko 100 evra,najam opreme oko 30 evra,vecera u najboljem restoranu oko 10 evra,smjestaj do 50 evra apartman.Staze su uvjek vrhunski pripremljene,pokrivene sistemom za vjestačko osnežavanje i ima ih oko 26 sve su medjusobno povezane...Ukratko dodjite i necete se sigurno pokajati ni sa skijanjem ni sa uslugom a naj bitnije ni sa cjenama.

Prikazano 9 od 9 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 201690
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr