SKIJALIŠTA

»

SRBIJA

07.03.2011.      

Autor i photo: Nemanja Stanić
Napomena: Cijene su važeće za sezonu 10/11. 

 

Zlatibor - Tornik

Zlatibor je kao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji godinama prepoznatljiv po ljetnom turizmu, popularnim mjestima za izlazak, šetnjama po prirodi i restoranima s izvrsnom hranom.

Zlatibor - Tornik
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 750 km
udaljenost od Zagreba 606 km
 

Planina Zlatibor smještena je u zapadnoj Srbiji, kao prostrana visoravan s prosječnom nadmorskom visinom od 1.000 m i najvišim vrhom Tornikom visokim 1.496 mnv, koje je ujedno i ime ski centra. Tornik, od nedavno, posjetiteljima nudi skijalište sa suvremeno opremljenom infrastrukturom. Vrijedno svake pažnje.

Do Zlatibora se stiže autocestom E-70 Zagreb-Beograd, a zatim magistralnim pravcem E-763, koji vodi od Beograda prema Crnoj Gori. Udaljenost od Beograda je nekih 210 km. Cesta je dobra, ali je prilično prometno opterećena, što privlači i brojne patrole prometne policije. Stoga se svakako isplati pridržavati ograničenja brzine. Putem se od većih gradova, osim Beograda, prolazi i kroz Čačak i Užice.

-.-Nemanja Stanić-.-
Dolaskom do skijališta dočekat će vas mnoštvo hotela i privatnih vila sa smještajnim kapacitetima različite kategorije. Zlatibor je praktički pravi mali grad. Tu su banke, mjenjačnice, ljekarne, trgovine sportske opreme, obuće i odjeće, a ponajviše su zastupljeni restorani, kafići i noćni klubovi.

Dojam je dobar, no dobili smo dojam da sadržaji nisu baš prilagođeni skijaškoj populaciji, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da ne postoji skibus koji će vas odvesti do 10 km udaljenog skijališta. No, za one koji su došli automobilom, problema neće biti.

-.-Nemanja Stanić-.-
Ski centar Tornik, udaljen je 10 km od Zlatibora, odnosno 15-ak minuta vožnje dobrom asfaltiranom cestom. Ukoliko je vrijeme lijepo, što nije rijetkost u ovim krajevima, nećete se mnogo mučiti s pronalaženjem pravog puta, jer se skijaške staze vide i iz mjesta. No ipak, dva važna skretanja obilježena su velikim tablama, pa je mogućnost da promašite skretanje svedena na minimum.

Dolaskom na odredište dočekat će vas ne baš preveliki parking, koji se plaća 100 srpskih dinara, što je oko 1 euro. Ukoliko je vikend, pokušajte doći što ranije, jer je već u 10 sati pitanje da li na parkingu ima dovoljno slobodnih parkirnih mjesta. Ukoliko pak nema parkinga, morat ćete se parkirati i nekoliko stotina metara od skijaških žičara. 

-.-Nemanja Stanić-.-
Smještajnih kapaciteta na skijalištu za sada nema, ali s obzirom nato da je skijanje ovdje tek nedavno zaživjelo u punom svom sjaju, ne sumnjamo da će se i to vrlo brzo promijeniti.

Skijalište posjeduje jednu modernu šesterosjedežnicu i dva "sidra". To je sasvim dovoljno ne bi li se opskrbilo ukupno deklariranih 7 km staza. No ovdje valja napomenuti da ipak veliki dio navedene kilometraže  otpada na spojnice i puteve. Skijalište je objektivno malo, no nudi staze za sve kategorije skijaša, od apsolutnih početnika do vrhunskih rekreativaca, pa čak i natjecatelja. Sve staze su pokrivene sistemom za umjetno zasnježenje, pa se relativno mala nadmorska visina i nedostatak prirodnog snijega nadoknađuje snježnim topovima. 

Staze su odlično pripremljene. To je vrlo bitno, jer čak i za vrijeme najvećih gužvi odolijevaju naletima skijaša i borderima cijeli dan. 

Od staza svakako valja izdvojiti stazu Zmajevac, na kojoj je najmanja frekvencija ljudi. Razlog tome leži u činjenici što ćete se skijajući na njoj morati voziti sidrom, što očito mnogi izbjegavaju. No, postoji i alternativa, ali ona podrazumijeva puteljak, na čijem kraju se nalazi 50-ak metara blagog uspona i odgurivanja, pa mnogi izbjegavaju kombinirati šesterosjedežnicu i stazu Zmajevac.

-.-Nemanja Stanić-.-
Cijena ski karte u punoj sezoni je 1.250 dinara (12 eura) za odrasle i 900 dinara (9 eura) za djecu od 5 do 12 god. Postoji i staza za "tubing", a pojedinačna karta stoji 150 dinara.

Na centralnom platou na raspolaganju je nekoliko objekata, poput ambulante, restorana i blagajne za ski karte. Cijene u za sada jedinom kafiću su dosta pristupačne. Tako kava i čaj stoje 120 dinara, kuhano vino 150 dinara, a porcije jela s roštilja između 450 i 950 dinara. Za prave gurmane tu je i lepinja s čuvenim zlatiborskim kajmakom. Takva delicija stajat će vas 150 dinara.

Ski centar Tornik je zasigurno najljepši poklon stanovnicima okolnih gradova, poput Užica, Čačka, Prijepolja itd, ali sigurni smo kako će svaki skijaš, kojega put dovede u Zlatibor, ovdje pronaći nešto za sebe. Kao vikend destinacija, ili pak jednodnevna, Tornik će zadovoljiti i najbolje skijaše, no ukoliko se ostvare planovi o proširenju, možda vas Zlatibor pozove i na višednevno skijanje. A ako još osim u skijanju želite uživati i u ostalim blagodatima turističke ponude te ako volite lijepu prirodu, Tornik je zasigurno pravo odredište, jer pozicija skijališta spada u samo srce zimzelenog raja, što ugođaj čini još potpunijim.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 276789
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr