SKIJALIŠTA

»

SRBIJA

12.12.2014.      

Autor: Goran Razić

Foto: Info Kop, facebook

 

Kopaonik u radu od 13.12., BIH još na čekanju

Povoljno vrijeme omogućilo je otvaranje skijaške sezone na Kopaoniku. Najveće skijalište u Srbiji otvara sezonu s jednom stazom, a daljnje zasnježenje skijališta omogućit će i daljnja otvaranja staza.

Kopaonik ponosno ulazi u novu sezonu. Osim što je palo oko 25 cm prirodnog snijega, negativne temperature omogućile su topovima nesmetan rad od čak 60-ak sati u komadu. Prema informacijama iz Skijališta Srbije u radu će, tako, biti staza Karaman greben, a naknadno i staza 7a. Za vrijeme otvaranja vrijedit će i popust od 50% na cijenu ski karte.

Kako smo već pisali na Kopaoniku noviteti i dalje ne posustaju. Trenutno se privodi kraju zamjena dvije stare žičare na Krčmaru i Gvozdcu. Na Krčmaru se mijenja najstarija dvosjedežnica na skijalištu, a umjesto nje stići će nova šesterosjedežnica (s grijanim sjedalima i zaštitom od vjetra). Ista sjedežnica postavlja se i na Gvozdcu, koji će stari ski lift poslati u zasluženu mirovinu.

-.--.-

Valja spomenuti kako Kopaonik ne skriva svoje velike turističke ambicije. Naime, već ranije su postignuti dogovori s četiri ruske agencije, koje su zakupile čarter let na relaciji Moskva - Niš - Moskva. Avioni na navedenoj relaciji putovat će svaki tjedan tijekom zime, a sve s ciljem jačanja srpske turističke ponude i na ruskom tržištu.

Što se tiče uvjeta na ostalim skijalištima u Srbiji, Stara planina i Tornik još uvijek nemaju adekvatne uvjete za otvaranje sezone, pa će skijaši i borderi na prvi skijaški dan morati još malo pričekati.

U BIH je situacija također dosta nepovoljna. Jahorina je, primjerice, već najavila i organizirala veliki ski opening s prikladnim koncertom na skijalištu, no nepovoljne temperature i svega 10-ak cm napadalog snijega još uvijek je nedovoljno za otvaranje skijaških staza. Upravo iz tog razloga skijaške žičare će ovoga vikenda voziti samo u turističke svrhe, odnosno za panoramsko razgledavanje i šetnju.

Na Jahorini su za narednu zimu napravljene i dvije nove staze, na Prači i Poljicama, a uz to je proširen i parking, a preuređen je i hotel Bistrica.

Kupres, Vlašić i Bjelašnica, prema trenutnim informacijama, također još uvijek ne planiraju otvaranje skijaške sezone.  

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 17. prosinca 2014.   19:57h

    Član od:
    17.12.2014.

    Mjesto:
    Srbija, Užice

    Što se tiče gostiju iz hrvatske, znam da vi mislite da čim uđeš u srbiju suočavaš se sa gomilom bradatih četnika koji idu sa noževima i traže hrvate. Ipak situacija na terenu je malo bolja. Ko god dođe ovde i normalno se ponaša, dakle ne nosi jaknu sa likom gotovine ili peva ustaške pesme, garantujem da mu se neće ništa desiti, naprotiv obzirom da nema puno ljudi iz hrvatske verovatnije je da će hrvati biti srdačnije dočekani od ostalih gostiju. Što se tiče automobila, bolje je ostaviti kola na sigurnom mada se jako retko dešava da su nekom skinute tablice sa hr oznakama.
  • Objavljeno: 13. prosinca 2014.   21:44h

    Član od:
    10.03.2009.

    Mjesto:
    Srbija, Beograd

    Kopaonik je napravio veliki iskorak u odnosu na ostala balkanska skijališta računajući i slovenačka skijališta. U ovom trenutku jedini ozbiljan konkurent mu je Bansko u Bugarskoj. Staze su jako raznovrsne, jedina mana je što su većinom relativno kratke. Do prije dvije godine priprema strmih staza je bila problematična. Sa nabavkom tabača sa vitlom, staze se besprekorno pripremaju. Cijene su niže nego u Alpima. Za sada su "strani" gosti pretežno iz BiH, Crne Gore i Makedonije ali je i veliki broj pravih stranaca iz Rusije, Rumunije, Grčke... Poslednjih godina se mogu videti i vozila sa registarskim tablicama iz Hrvatske, i nisam čuo da je bilo nekih problema. No radi preventive najbolje je auto parkirati u nekom od zatvorenih ili otvorenih ograđenih parkirališta. Dnevna cena je oko 2 evra.
  • Objavljeno: 12. prosinca 2014.   15:44h

    Član od:
    22.12.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zgb.

    Već me jedno dvije,tri godine cima taj Kopaonik da odem tamo ali nikako da padne konačna odluka.Vidim da se tamo dosta ulaže i sve mi to izgleda dosta ozbiljno,sad..da li je to vrijedno tolikoga puta i eventualno ne znam,nekakvih neugodnosti tamo(znamo radi čega).Možda se varam,ali jednostavno imam neki ne strah,nego recimo nelagodu biti tamo jedini iz Hrvatske.Pa,ako tko zna,da li ima gore skijaša iz Hrvatske jer nitko ovdje na forumu baš ne spominje da je bio tamo i kakva je atmosfera oko svega toga?

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 19639
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr