SKIJANJE

»

EXTREME

13.06.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Prvi spust skijama niz južni kuloar Dames Anglaises

Edmond Joyeusaz i Francesco Civra Dano prvi su se skijama spustili kuloarom na južnom dijelu Dames Anglaises u masivu Mont Blanca.

Edmond Joyeusaz i Francesco Civra Dano, dvojica alpinističkih vodiča iz Courmayeura, upisali su prvi spust skijama niz južni kuloar Brèche Dames Anglaises u masivu Mont Blanca. Dvojac je tri mjeseca čekao na pravu priliku za opasan spust, a prilike su se konačno posložile krajem svibnja. Odskijali su niz padinu od 55°, visinske razlike od 700 m, sve do ledenjaka Brenva.

"Učiniti nešto novo na Mont Blancu je jako teško", kaže Joyeusaz. "Ipak, tek je petnaestak skijaša koji su otvorili nove smjerove ovdje. Mislim da ih je tako malo iz dva razloga; prvi je činjenica da se još uvijek više cijene usponi i osvajanje vrhova, a ne spustovi. Drugi je razlog taj što je alpinističko skijanje iznimno ekstreman sport, rezerviran za mali broj izabranih."

-.--.-mont blanc

Tri mjeseca su trajale pripreme za ovaj spust tijekom kojih je dvojac motrio uvjete na Dames Anglaises. Siječanj je prošao gotovo bez padalina, ožujak s niskim temperaturama i bez svježeg snijega tako da su "zimski" uvjeti zavladali tek u travnju i svibnju. Nakon što su dočekali dobre snježne uvjete, dvojac ekstremnih skijaša je morao još pričekati povoljnu vremensku prognozu, tj. sunčan dan bez oblaka koji bi mogli smetati snimatelju iz helikoptera.

Ekspedicija je počela usponom žičarom do skloništa Torino otkuda su se Joyeusaz i Civra Dano u ponoć krenuli probijati prema Dames Anglaises. U šest ujutro su bili ispod Brèchea, spremni da odskijaju 700 visinske razlike niz ovaj opasan kuloar.

"Obojica smo mislili da će padina biti manje zahtjevna, no naprotiv. Nagib je bio znatan, konstatno oko 50°, a na trenutke čak i 55°. Skijali smo naizmjence i izbjegavali putanje onog drugog. Zbog težine spusta pad jednog od nas bi bio koban, pogotovo ukoliko bi pao skijaš koji se nalazi iznad onog drugog i povukao ga sa sobom. Tek kad smo se približili proširenju kuloara gdje je nagib pao na samo 45° mogli smo opuštenije skijati. Zadovoljstvo je bilo ogromno po spustu", završava Joyeusaz koji je na blogu posvećenom ovom pothvatu postavio još atraktivnih fotografija.

-.--.-mont blanc

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 18. lipnja 2012.   22:32h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Živo me zanima kako su riješili one pukotine... Ako 'ko nađe video sa tog dijela obavezno neka ga priloži tu.
  • Objavljeno: 16. lipnja 2012.   13:36h

    Član od:
    12.10.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ozalj

    Na takav spust kreneš kad ti je dosta ovozemaljskog života i poželiš otići u velikom stilu!!


  • Objavljeno: 14. lipnja 2012.   15:31h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    S Ponterossa ili iz Giovanija? Ili pak od tamnoputog "kolege".
  • Objavljeno: 14. lipnja 2012.   08:05h

    Član od:
    22.10.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Matulji

    Iz Italije
  • Objavljeno: 14. lipnja 2012.   07:50h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    I bez gledanja na blog.
    Ali nije to ludost... Bila bi da ja odem pokušati to, ali kada to rade ljudi koji žive s planinom... Ipak, kada 3 mjeseca čekaš i pratiš uvjete koji će ti to omogućiti, nismi nimalo lud.
    Gorane, otkuda ovo?
  • Objavljeno: 13. lipnja 2012.   10:48h

    Član od:
    15.11.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, zagreb

    Za ovo stvarno moraš biti lud, pogotovo kad sam pregledala slike na blogu

Prikazano 6 od 6 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 714
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr