SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

13.08.2009.      

Autor: Elinka Barišić

Cijene su važeće za sezonu 2009/10.

 

Courmayeur

Gradić Courmayeur, smješten s talijanske strane najvišeg vrha ovog dijela Europe, dom je poznatog istoimenog skijališta.

Courmayeur
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 724 km
udaljenost od Zagreba 882 km

Na samoj granici s Francuskom u pokrajini Aosta, neposredno prije ulaska u poznati Mt. Blanc tunel, smjestio se Corumayeur. Okružen brojnim impozantnim vrhovima i glečerima koji se s preko 4.000 metara spuštaju prema dolini, Courmayeur zimi predstavlja zanimljivo skijaško odredište, ipak poznatije stranim turistima nego Hrvatima. Kako je prometno vrlo dobro povezan, ne samo s Francuskom (s kojom ga dijeli 12 km dug tunel), već i s većim gradovima Italije (Milano 224 km, Torino 151km) pored gostiju iz talijanskih metropola, vrlo brojni su ovdje i primjerice Englezi. Blizu je i Švicarska, povezana s ovim dijelom putem tunela Gran San Bernard, pa ne čudi što je ovo, barem kad je riječ o stranim turistima, vrlo poznato skijalište.

-.--.-

U Hrvatskoj je Courmayeur ipak relativno nepoznato odredište, pa iako je samo ime poznato skijašima, malo je onih koji će se odlučiti na tjedni aranžman u ovom dijelu Italije. Od Hrvatske do ovog područja treba prevaliti oko 800 km, a nakon tolikog puta ipak je logičniji izbor neko od većih francuskih skijališta u blizini, primjerice Chamonix koji u skijaškom svijetu ipak ima puno veću težinu. Shvatili su to i Talijani, pa je već dulji niz godina ovo skijalište dio Mt. Blanc Unlimited ski područja. Vlasnici navedenog skipassa mogu, pored žičara u Chamonixu, koristiti i sve žičare Courmayera (i obrnuto), osiguran je i besplatan autobusni prijevoz Chamonix-Courmayer, a oni koji žele osobnim automobilom mogu na osnovu skipassa dobiti popust za prolaz kroz Mt. Blanc tunel.

Prema deklaraciji ovo skijalište ima oko 100 km staza, što je dosta razvučena brojka i (barem ako gledamo isključivo uređene staze), u stvarnosti je staza nešto manje. Da je bliže, ovo skijalište bi mogli svrstati u kategoriju odličnih vikend-skijališta. Žičare su ovdje vrlo raznolike: čak je 9 gondola, što stajaćih, što sjedećih, zatim je tu 8 sjedežnica, od modernih do vrlo starih, te tri vučnice. Velike stajaće gondole služe za sam pristup skijalištu - jedna vozi iz samog Courmayeura (1.224 mnv), dok gondola Val Veny kreće s druge strane mjesta, bliže tunelu Mt. Blanc. Obje služe isključivo za transport na skijalište i ne postoje staze koje bi vas vratile u njihovo podnožje. Bolja solucija je za ishodište odabrati gondolu Dollone, koja se smjestila nasuprot centra grada, jer je ovdje izgrađeno veliko parkiralište, ogromna višekatna i moderna zgrada, a i same staze se spuštaju do tud. Do ovog mjesta iz centra grada vozi i besplatan skijaški autobus.

-.--.-

Na sam vrh skijališta također se stiže mjenjajući tri gondole, a najviša - ona na vrh Cresta d'Arp (2.755 mnv) rezervirana je za najhrabrije. Naime, s vrha vode neke od najljepših freeride ruta, a uređene staze na tom dijelu ne postoje. Priču o gondolama treba završiti s dvije koje nisu povezane sa samim skijalištem. Kreću iz mjesta La Palud te nude također isključivo freeride rute. Ljeti pak, turiste s talijanske strane dovode na francusku stranu i obrnuto, prvo do Helbronnera, a zatim i do najpoznatijeg mjesta u Chamonixu - 3.842 m visokog Aiguille du Midija. Prava je šteta što ova poveznica ne postoji zimi, jer bi se ova dva skijašta mogla povezati i bez transporta autobusima (doduše, autobusom je to vjerojatno puno brže no što bi bilo gondolama, pogotovo uzmemo li u obzir veliku gužvu na Aiguille du Midi gondolama na Chamonix strani). Za kraj priče o gondolama spomenimo i to da je 5km dugačka panoramska gondola s Helbronnera na  Aiguille du Midi vrlo skup užitak - karta za povratnu vožnju stoji čak 60 Eura!

Same staze su pretežito crveno orjentirane, a takva je i deklaracija: 8 je plavih, 17 crvenih te 4 crne staze, koje su reputaciju zaslužile uglavnom stoga što se ne uređuju. Iako nisu pretjerano široke i konstantnog nagiba, vrlo su zanimljive jer niži djelovi prolaze šumom, dok oni viši otkrivaju spektakularne poglede, pogotovo predio okrenut prema Mt. Blancu. Staze su dobro uređene i označene, pa je snalaženje po samom skijalištu vrlo jednostavno. Pripadajuća ski karta također je dobra i pregledna, tako da problema ne bi smjelo biti. Na karti je također označeno i nekoliko najpoznatijih freeride ruta, po čemu je ovo područje iznimno poznato. Bogata količina snijega, te kilometri kako šumskih, tako i glečerskih netaknutih dijelova ovdje nude velike mogućnosti za ljubitelje off-piste i backcountry skijanja i bordanja. No kako je planina dosta razvedena, šumski predio bi vas mogao zavarati i odvesti do dijelova s kojih nije moguć povratak žičarom, stoga toplo preporučamo da se u ovakvu avanturu upuštate samo s lokalnim vodičima, koji će vas upoznati ne samo sa sniježnim aspektom planine, već i onim gastronomskim.

-.--.-

Kad smo se već dotakli gastronomije, spomenimo i to da restorana na skijalištu ne manjka, te se, u usporedbi sa Chamonixom, ovdje definitivno osjeti da ste u Italiji. Zgodnih, malih riffugia ima na svakom koraku (za razliku od Chamonixa gdje ih možete nabrojati na prste jedne ruke), a cijene su vrlo pristupačne i puno jeftinije od susjedne Francuske.

Za one koji dolaze skijati u Courmayeur moguće je odabrati tri vrste višednevnih skijaških karata. Courmayeur + Vda pored žičara u Courmayeru uključuje i mogućnost skijanja 1-2 dana na bilo kojem skijalištu regije Valle d'Aosta (200Eur/6 dana). Mont Blanc Ulimited, kao i sa Chamonix strane, uključuje cijelo područje Courmayeura i Chamonixa uz gratis autobusni prijevoz (235 Eur/6 dana), a Valle d'Aosta skipass omogućuje neograničeno skijanje u cijelog regiji (205 Eur/6 dana; uključuje područja Breuil - Cervinia Valtournenche, Chamois, Champorcher, Cogne, Colle di Joux, Courmayeur, Funivie Monte Bianco, La Magdeleine, La Thuile - La Rosiere, Ollomont, Pila, Rhemes Notre-Dame, Saint-Oyen, Saint-Rhemy-en-Bosses, Torgnon, Valgrisenche, Valsavarenche, Valtournenche,  Monterosa Ski , Alagna, Antagnod, Brusson, Champoluc, Gressoney-La-Trinité, Gressoney-Saint-Jean).  Moguće je kupiti skipass i samo za Courmayeur - cijena jednodnevne karte je 42 Eura, a zanimljivo je da se Valle d'Aosta skipass može proširiti i na područje Zermatta (242 Eur/6 dana), jer se u sklopu regije nalazi i Cervinia, spojena s ovim švicarskim skijalištem.

U svakom slučaju ovo vrlo simpatično skijalište nemojte nikako propustiti nađete li se u blizini. Iako je sam po sebi malen, Courmayeur je odlična  destinacija za one koji žele istražiti što sve nudi Valle d'Aosta regija, jer brojne kombinacije ski karata nude neograničene mogućnosti, uključujući i velikane europskih skijališta - Chamonix i Zermatt. A ukoliko volite vožnju neistraženim dijelovima ili pak heliski izlete, onda je ovo "must" destinacija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 210176
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr