SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

11.03.2014.      

Autori: Hrvoje Šolman, Ivan Kašuba

Foto i video: Ivan Kašuba

 

La Plagne - Les Arcs (Paradiski)

Prekrasni planinski vrhovi ispod kojih se poput mreže pruža bezbroj dugačkih pustolovnih skijaških staza te predivan pogled, samo su jedan mali dio onoga što će vaš posjet La Plagneu učiniti jedinstvenim.

La Plagne - Les Arcs (Paradiski)
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 850 km
udaljenost od Zagreba 1000 km
 

Francuska je poznata po ponajboljim vinima i sirevima, no ukoliko takvu kulinarsku poslasticu kušate na svježem planinskom zraku te u prekrasnoj prirodi francuskih Alpa sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. La Plagne je smješten u francuskim Savojama i udaljen je svega 2 sata vožnje autom od Lyona, gdje je se nalazi i najbliži aerodrom. Do drugog lokalnog središta, Grenoblea, ima oko sat vremena vožnje.

-.--.-

Put iz Zagreba i Rijeke vodi preko Venezije u smjeru Milana pa Torina, pa kroz tunel Frejus i dalje put Albertvillea. Nakon istoimenog trgovačkog centra, potrebno je slijediti putokaz za Moutiers u kojem se odvaja cesta za La Plagne. Povijest skijališta seže u daleku 1961. godinu, kada je otvoreno prvo skijaško naselje, današnji Plagne Centre, s 2 vučnice (sidra) i četiri skijaške staze. Od tada je La Plagne u konstantom rastu i razvoju, od infrastrukture samog skijališta pa sve do arhitekture okolnih naselja, a gosti su sukladno tome sve brojniji. Jedna od kapacitetom najvećih i najmodernijih žičara na svijetu, Vanoise Express, ovdje je od velikog značaja. Naime, spektakularna gondola uspjela je spojiti dva odlična skijališta u jedno, imena Paradiski. Paradiski sa svojih 425 kilometara staza, danas slovi kao jedno od tri najveća skijaška kompleksa u Francuskoj, uz bok Les Trois Vallees (600 km) i Portes du Soleil (550 km).


La Plagne se sastoji od 6 visinskih skijaških naselja u podnožju skijaških staza: Aime la Plagne (2.100 m), Belle Plagne (2.050 m), Plagne Villages/Soleil (2.050 m), Plagne Bellacote (1.930 m), Plagne Centre (1.970 m) i Plagne 1800 (1.800 m). Interesantno je da su ta naselja povezana besplatnim prijevozom u vidu žičara  koje rade od 8 sati ujutro, pa sve do ponoći. U središtu Aime la Plagnea nalazi se ogromna zgrada s apartmanima, nalik na popularnu zagrebačku "mamuticu", iako više odaje dojam glomaznog bojnog broda nasukanog na obronku planine.

-.--.-

U drugom planu su veliki parkinzi te manji pomoćni objekti pored zgrade (disko, klizalište...). Zgrada sadrži sve potrebne sadržaje (trgovine, restorane, pekarnice, kafiće i pubove), tako da nije potrebno niti izlaziti iz samog objekta kako biste se opskrbili namirnicama ili npr. skijaškom opremom, a skijaškim stazama je moguće pristupiti direktno iz samog apartmana. Kompleks Aime la Plagne je povezan gondolom s kompleksom Plagne Centre, tako da je teoretski moguće putovati u papučama od jednog do drugog mjesta, bez izlaska na otvoreno. Plagne Centre dalje povezuje Plagne 1800 i Plagne Villages, naselje od niza drvenih chaleta, s ekskluzivnijim smještajem i direktnim pristupom skijaškim stazama (praktički s balkona na skijanje). 

Također, postoje i 4 nešto niža sela u podnožju skijaškog kompleksa La Plagne s pristupom samom skijalištu: Champagny en Vanoise (1.250 m), Plagne Montalbert (1.350 m), Montchavin (1.250 m) i Les Coches (1.450 m). Ova naselja imaju poznatiju arhitekturu i više nalikuju tradicionalnim francuskim selima od spomenutih modernih i više "industrijskih" naseoba.

-.--.-

Skijalište pokriva područje od skoro 10.000 hektara, ima ukupno 134 staze koje broje oko 225 km, kao i brojne off-piste rute, koje je gotovo nemoguće prebrojati. Kao važnu preporuku snowboarderima i freeskierima navodimo 3 odlična snowparka u La Plagneu (Bellecote, Montchavin i Champagny en Vanoise). Svi parkovi imaju halfpipe, velik broj raznih elemenata te boardercross stazu. Ukoliko ste smješteni u nižim selima (Champagny en Vanoise, Montchavin Les Coches) bit će potrebno nekoliko presjedanja prilikom vožnje žičarama te je moguće da upadnete u gužvu ne biste li došli do 'pravih' staza iznad 2.000 mnv. Također, La Plagne zbog svoje velike površine i nekoliko planina na kojima se prostire, ima poveznice s malim nagibom, pa su vidljiva i upozorenja za snowboardere, jer ih očekuje dosta pješačenja. No zbog nevjerojatnog off-piste potencijala, većina posjetitelja će zanemariti ovakve negativnosti. Ono što valja izdvojiti svakako su staze u podnožju vrhova Le Grande Rochete (2.505 m) i Les Verdons (2.500 m), gdje možete skijati između drveća i kroz malene kanjone širine svega nekoliko metara (adrenalinski doživljaj).

-.--.-

Općenito, niži dijelovi La Plagne skijaške domene po količini flore (bujna crnogorica) više podsjećaju na austrijska skijališta, i predstavljat će novost onima koji često skijaju u Francuskoj. No, najveći specifikum skijališta su maleni brežuljci i brda koji savršeno oblikuju morfologiju terena u bajkovitom stilu. Krenete li u osvajanje ledenjaka, Bellecote (3.250) i De La Chiaupe (3.000), doći ćete do tehnički najzahtjevnijih (Bellecote i Le Rochu), ali pritom i najzanimljivijih crnih staza. Šestodnevna skijaška karta za područje La Plagnea koštat će 235 eura, dok ukoliko se odlučite za cijeli Paradiski, tada je cijena 277 eura. Vrh Roche de Mio (2.700 m) predstavlja geometrijsko središte skijališta i nudi predivan panoramski pogled na okolne vrhove i plato u podnožju. Unatoč imenu cjelokupne skijaške domene, svaka sličnost s rajskim skijalištima nije u potpunosti isključena, iako smo na vrlo skliskom području subjektivnog dojma. 

Dodatne aktivnosti uključuju panoramske letove helikopterom, paragliding, vožnju snježnim vozilima (quad, skidoo), penjanje u ledu na 22 m visoki toranj, vožnju u bobu (prava bob staza u podnožju Plagne 1.800 naselja), paintball, squash itd. Na raspolaganju su i polivalentne dvorane kao i brojni bazeni (spomenimo ogromni otvoreni bazen u Plagne Bellecoteu koji se vidi sa skijališta).

-.--.-

U La Plagneu svako naselje ima zasebno organiziran noćni život, prvenstveno zbog međusobne udaljenosti i vremenskog ograničenja vožnje žičara (do ponoći). Bez obzira na to, pronaći ćete i više nego dovoljnu ponudu u Aime La Plagne (barovi Le Montana i Le Terrasse, te Le Bleu Night disko u objektu ispod klizališta), Plagne Centre (Scotty's Pub i No'blem bar, gdje možete uživati u mješavini indie, hip-hop i rock muzike) Plagne Soleil (Monica's Pub, gdje često nastupaju bendovi i DJ-i) i Plagne 1.800 (La Mine, uređen u stilu rudnika sa kolicima, tračnicama), da spomenemo samo neke. Iako naizgled "na papiru" bogat, noćni život nije u klasi Les Deux Alpesa ili Val Thorensa. Kada sve sumiramo, dolazimo do zaključka kako se radi o odličnom skijalištu, s brojnim prednostima (predivan krajolik, raznovrsnost i količina skijaških staza, moderna infrastruktura) i tek malobrojnim nedostacima (spartanski smještaj, cijena aranžmana). Za sam kraj spomenimo i više nego odličnu službenu Internet stranicu skijališta, na kojoj uz sve potrebne informacije (vremenska prognoza, web-kamere, smještaj, događaji...) možete vidjeti i interaktivnu kartu skijališta, kao i trodimenzionalan prikaz svih naselja i objekata na skijalištu. Za svakog ljubitelja francuskih skijališta, ovo je jedna od "must see" destinacija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 198375
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr