PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

22.12.2006.      

Autor: Goran RazićUstupio: Britton d.o.o., Ilica 37, 10000 Zagreb tel. 01/4875 695, 01/4875694 fax.01/4875 693  

Nordica Dobermann pro SL (06/07)

Iza ovog naziva krije se najjači Nordicin slalom model. Skija odličnih voznih osobina i velike preciznosti posebno nas je iznenadila svojom smirenošću, vozljivošću i dobrim omjerom tvrdoće.

Testirani model: 165 cm, r = 13 m
Sidecut: 114 - 64 - 100
Dostupne visine: 155 (r=12 m), 165 (r=13 m), 170 (r=14 m)

Osim vanjštine, Nordica je u svoj top model ugradila neke već spomenute tehnologije u ovoj sezoni. 2V active TI tehnologija izrade, koja skiji omogućava bolji prijenos sile na rubnike, pomoću tzv. ugrađenih konstrukcijskih "kanala", daje skiji potrebnu torzijsku tvrdoću te omogućava jako dobar odaziv prilikom oštrijeg ulaska u zavoj ili naglih promjena smjera.

X balance system ALU adj, ili skraćeno XBS sistem Markerovih vezova, omogućava skiji bolje vozne karakteristike te bolji prijenos sila duž cijele skije. Blagim pomicanjem veza tijekom vožnje opterećenje je uvijek na optimalnim mjestima, naravno, ti pomaci nisu osjetni prilikom vožnje, ali odrađuju svoj posao vrlo dobro. Detaljnije opise potražite u Nordica tehnologijama za 06/07. g.

Promijenjena vanjština ponajviše se očituje u hrapavoj strukturi gornjeg dijela skije, koja sad pomalo podsjeća na već poznatu Atomicovu aerospeed tehnologiju izrade vanjštine, po uzoru na lopticu za golf.

Skija je teža od Speedmachine modela i zahtjeva dobru dinamičku ravnotežu prilikom vožnje. Njena brzina i okretnost tehnički slabije potkovanog skijaša mogle bi stajati katapultiranja iz zavoja te velike tvrdoglavosti prilikom promjene smjera. Ipak, u usporedbi sa sličnim modelima ostalih proizvođača, model nije pretežak i "pretvrdoglav". Nakon kraćeg upoznavanja i mirenja s činjenicom da sa skijom treba raditi i skijati se, a ne samo spuštati niz padinu, Nordica SL nam postaje odličan prijatelj.

SL je vrlo miran prilikom ulaska i izlaska iz zavoja, a brzinu drži konstantno, bez nervoznih poskakivanja ili naglih ubrzanja. Rubnici su na tvrdim stazama držali i nekoliko dana, što su zaista odlični rezultati i valja ih posebno podvuči. Iako među skijašima, a pogotovo serviserima, Nordica glasi kao proizvođač s nešto mekanijom legurom rubnika, za ovu jurilicu to nikako ne bismo mogli reći.

Prilikom pravocrtne vožnje skija voli uhvatiti rubnik neočekivano, kao što je uostalom riječ i kod većine slalom modela skija, no otvoreniji kut baze može uvelike spriječiti neželjene posljedice. Dinamični paralelni zavoji i veleslalom vožnja nisu po ukusu ove skije, no o tome je suvišno i govoriti budući da 13 m radijusa sugerira samo jedno. Iako će se laganijom vožnjom moći odvesti i duži zavoji, to nikako neće moći biti agresivno i brzo, jer čim skiju jače položimo ista će krenuti u putanju za što je i namijenjena - slalom.

Vožnja na rubnicima je vrlo ugodna i precizna te će svakome vještijem skijašu pričinjavati veliko zadovoljstvo. Iako bez velike krtosti, težine i tvrdoglavosti, Nordica je uspjela dokazati da ima "konja" za utrku i za najzahtjevnije zadatke. SL će zadovoljiti većinu vaših prohtjeva, naravno, pod uvjetom da odlično baratate tehnikom kratkih zavoja i carvinga, te da ste solidne fizičke spreme. Ako su svi uvjeti zadovoljeni, led i postavljena slalom vrata bit će pjesma za ovu skiju. Svrstali bi ju svakako među 5 najboljih natjecateljskih slalom modela u ovoj sezoni.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 288326
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr