PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

24.01.2005.      

Autor: Željko MihalićUstupio: ŽUTI MAČAK ski & surf, Hvarska 1c, Zagreb, tel. 01/ 6192-620 

Nordica Dobermann SL (03/04)

Slalomska uzdanica Nordice prošla je naš test u isto vrijeme kad i njena velika sestra (ili brat, kako vam drago) i dobila općenito dobre kritike.

Testirani model : 165 cm, r = 13 m
Sidecut : 112-64-97
Dostupne visine : 150, 155, 160, 165 cm

Kada na nekoj skiji vidite oznaku SL, uglavnom je svima jasno da se radi o slalomskom modelu, slalomskim gabaritima i konstrukciji.

Nordicini slalomski modeli već nekoliko godina dolaze u prepoznatljivim crnim tonovima, pa ni ova sezona nije iznimka.

Dobermann SL je relativno tvrda i teška skija, što je i dosta čest slučaj za kraće slalomske modele sa radijusom 13 m na testiranoj duljini od 165 cm.

Gabariti su joj pravi slalomski, 112-64-97 što rezultira malim slalomskim radijusom i čini je veoma eksplozivnom. Naime ulazak u zavoj zbog nešto veće torzijske rigidnosti nije baš lagan i zahtijeva dosta jaki pritisak noge na skiju i podizanje na kantove, no zato je pri izlasku iz zavoje impulzivna i eksploziva ali iznenađujuće mirna i stabilna, no za neke koji nemaju iskustva s malim i jako zakrivljenim skijama može biti problematična u smislu da prilikom katapultiranja iz zavoja može uzrokovati naginjanje u stražnji položaj ili kašnjenje pokreta tijela u odnosu na skiju koje sve radi sama pri izlasku iz zavoja zahvaljujući širokom repu.

Kratki zavoji se rade dosta lako imate li dovoljno snage, ali skija zbog svoje težine i rigidnosti zahtijeva dosta rada mišića. Upravo ta čvrstoća i težina čini je na tvrdim stazama veoma stabilnom o otpornom na proklizavanja.

Veći je problem savladati mekše staze, o hupserima da ne pričamo, gdje bez daha ostajete nakon par zavoja bespoštedne borbe sa skijama.

S rubnika na rubnik se lako prebacuju, pri brzini su zaista dosta stabilna, ali samo i isključivo dok se vozite po rubnicima, a voženje na bazama (glajtanje) zaboravite, pogotovo po neravnom terenu.

Greške će vam djelomično opraštati, ali će kazniti svaki veći nesmotreni ili nekoncentrirani pokret.

Dojma smo da je skija veoma dobra, no profilirana samo za dobre skijaše koji vole slalomske zavoje, imaju puno snage i ne vole off piste skijanje ili hupser. Iako će ih dobar skijaš provući i kroz dublji snijeg, ipak je to više hrvanje grčko-rimskim stilom nego uživancija u powderu, što zbog gabarita, a što zbog ipak nešto smanjene duljine, jer to su, ipak, slalomske skije. Za ljubitelje slaloma odličan izbor, ali pazite, zaista se ne šalimo kad kažemo da će vam za mirnu vožnju trebati dosta snage.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 256604
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr