PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

14.03.2005.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: Britton d.o.o., Ilica 37, 10000 Zagreb tel. 01/4875 695, 01/4875694 fax.01/4875 693 

Nordica Speedmachine (05/06)

Imali smo prilike testirati najjači model Nordicine rekreativne skije za sezonu 05/06, zvučnog imena Speedmachine. Testirali smo modele Speedmachine 14.1, te novitet u ponudi 16.1.

Testirani model : 178 cm @ r = 17 m
Sidecut : 114 – 67 – 100
Dostupne visine : 154@13, 162@14, 170@16, 178@17

Serija Nordicinih skija Speedmachine, namijenjena je dobrim rekreativnim skijašima željnih brzina, a samim time i dinamičkim carving zavoja. Skija je dostupna s već ugrađenom platom na koju dolaze, sada već tradicionalno, Markerovi vezovi. Od tehnologija u konstrukciji i proizvodnji nisu uvedene nikakve novine pa i dalje imamo 2V tehnologiju prijenosa energije (2V active Ti-Ca technolgy), koja osigurava veliko ubrzavanje pri agresivnom skijanju. Drvena jezgra s XBS (X-Ballance System) sistemom omogućit će ravnomjeran pritisak cijelom duljinom skije te konstantno zadržavanje težišta u istoj točci. Model 16.1 opremljen je i Markerovom PISTON CONTROL tehnologijom koja smanjuje vibracije oko vezova te omogućava veće savijanje i opterećivanje skije odnosno vezova. Između modela 14.1 i 16.1 razlika je u masi skije, u Piston control tehnologiji te, naravno, u boji. Skije se na terenu ponašaju uglavnom jednako odnosno do razlika dolazi samo zbog razlike u masi skija.

Maksimum iz ove skije moći ćete izvući na širokim i dugačkim stazama gdje možete uhvatiti ubrzanje i izvoditi široke tj. dinamičke carving zavoje. Iako, zbog svojih dimenzija, izgleda da je ovo skija za fini, mekan snijeg, na kojem će se ponašati izvrsno, problema nećete imati niti na tvrdom i zaleđenom terenu. Rubnici će bez problema držati bilo kakvu podlogu, no nismo sigurni koliko dugo rubnici mogu držati početnu razinu kvalitete jer smo već pri kraju testiranja osjetili da nema više početne kvalitete i oštrine. Skija ima dobru reakciju, lako ju je prebacivati s ruba na rub, ali da napravite zavoj željenog radijusa morat ćete uložiti dosta energije da je stisnete u snijeg. Prilikom spusta ravno, skija odlično drži smjer odnosno ne "bježi" i nema nikakvih vibracija tako da se možete potpuno opušteno sjuriti niz padinu. Čak i ako imate neravnomjerno raspoređenu težinu, skija će i dalje držati smjer sve dok ne dođete na same rubove kada će krenuti u zavoj. Brzo vijuganje stvarat će vam dosta problema uz veliki utrošak energije, stoga izbjegavajte takve pothvate. Osim što će vam trebati dosta energije da stisnete skiju da napravite "pošten" kratki zavoj, skija će i dosta vibrirati što se odražava na noge i koljena skijaša. Hupsere i neravnine na terenu skija će savladavati bez problema ukoliko na njih naiđete u zavoju, ali pripazite na teren prilikom spusta ravno. Ukoliko ste preopušteni, skija neće proći "kroz" hupser kao neke natjecateljske skije, nego preko njega što vas može dosta izbaciti iz ravnoteže, naročito pri većim brzinama. Na to posebno treba pripaziti na nižim modelima (14.1) koji su, u pravilu, lakši. Na žalost nismo imali prilike isprobati ponašanje skije u dubokom snijegu, ali prema proizvođačevim preporukama, skije nisu za duboki snijeg što možemo i sami zaključiti s obzirom na dimenzije i masu skija. Zbog svoje mase, vjerujemo da bi model 14.1 imao bolju kontrolu u dubokom snijegu, ali ljubitelji dubokog snijega tražit će svoju skiju među HOT ROD modelima. Iznenađenje je bilo kako skija oprašta greške obzirom da je ovo najviši razred Nordicinih modela. Gubljenje težišta (bilo naprijed, bilo unazad) neće kardinalno utjecati na skiju, kao niti neravnomjeran raspored težine na obje skije.

Ovu all-mountain skiju izabrat će skijaši koji znaju što žele, znači nije namijenjena slabijim skijašima kao ni onima koji žele eksperimentirati sa svojom tehnikom. Kao što samo ime kaže, ova skija će naći svoje poklonike u ljubiteljima brzine.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 256889
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr