PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

03.05.2012.      

Autor: Ivan Kašuba 

Nordica tehnologije 12/13

Iako je Rocker tehnologija na Nordica skijama već duže prisutna, njena budućnost nije upitna, dapače, ona je jedna od uzdanica ovog brenda skija.

Dosljednost tehnologijama koje su već neko vrijeme prisutne kod Nordice nastavlja se i u nadolazećoj sezoni. Novosti ipak ima, a jedna od najvećih je nova integrirana ploča za najjače skije te novi način izrade flexa kod pancerica.

Iako je prošle godine Rocker tehnologija bila osvježena, od ove godine na nju je stavljen veliki naglasak. Njezine mogućnosti, ovisno o tipu ugrađene tehnologije, pružaju vrhunske performanse skija te njezina prisutnost u svim segmentima skija više nije upitna. Redizajnirani prošlogodišnji Camrock i danas nosi ovaj naziv, a predstavlja spoj Camber i Rocker tehnologije. Za razliku od prošlogodišnjih pet verzija ove tehnologije, sada ju možemo pronaći u jednoj više. Također od ove godine neke Camrock verzije nose druga imena. Kao jedna od najzvučnijih ističe se Rapid Race Profile čiji uzdignuti vrh uz pomoć Race Cambera rezultira većom brzinom, kraćim prijenosima i čistim direktnijim zavojima. Ostale Camrock tehnologije su već poznati High i Early Rise, Intuitive, Twin Pop i Full Cam.

-.--.-

Dvije skije u jednoj već je ranije viđeno kod drugih proizvođača, no Nordica koristi još jedan dodatak, a to je Twin tip u repu nekih skija. Korištenjem ove kombinacije tehnologija dobivena je skija s dvostrukim radijusom. Sam vrh skije napravljen je po uzoru na slalom modele, pa tako ima i slalomski radijus, dok veleslalomski rep ima zadaću smirivanja sile nastale pri ulasku u zavoj te tako osigurava miran i stabilan izlazak iz njega. Ovo je već udomaćena tehnologija iz Nordicinog tabora, koja je poznatija pod nazivom Two Skis In One.

Pri izradi pancerica, naglasak je i dalje na EDT tehnologiji, koja se koristi u izradi pancerica s jednom glavnom zadaćom, a to je veća stabilnost noge, što osigurava veću snagu uz minimalan utrošak energije. Posebno dizajniranim uloškom skijaške cipele, koji je pričvršćen sa četiri aluminijska vijka za pancericu, eliminiraju se gibanja između skijaške cipele i oplate, što reducira nastalu energiju oko nogu. Nešto slično istog naziva, napravljeno je i sa skijama, pa je ovu tehnologiju moguće pronaći i tamo, a očituje se u boljoj učinkovitosti strukture skije, bržem prijenosu i većoj tvrdoći.

-.--.-

Kako su pancerice jedan od glavnih proizvoda Nordice, za iduću sezonu napravljen je iskorak i po tom pitanju, a zove se Dynamic Performance Code ili skraćeno DPC, sa sloganom "tri je bolje nego jedan". Riječ je o tri načina tvrdoće pancerice Stiffness, Progression i Rebound, koji će tokom skijanja ili biti potpuno tvrd uz gotovo nikakvu toleranciju, nešto mekši sa više tolerancije pri savijanju ili prilagodljiv. Ove tehnologije, moguće je pronaći u svim segmentima Nordica pancerica.

XBi (X-Balance Integrated) ima zadaću zadržati težište skijaša u centru prilikom gibanja, što rezultira boljim kontaktom s podlogom. Sličnog imena, no različite namjene, koristi se tehnologija XBi CT (X-Balance Central Turn Table), a služi za jednostavnije i brzo podešavanje vezova po bilo kojoj dužini pancerica. Djelomični bočni zid na skiji, koji pruža potrebnu jednostavnost i udobnost pri skijanju, naziva se XCT (Centrale Turntable system).

-.--.-

Već spominjane, nove ploče koje se od ove godine ugrađuju u Nordica skije, zasnovane su na tehnologiji EVO Plate koje dolaze u četiri verzije. Radi se novom integriranom sistemu iz Nordice, točnije pločama na skiji, koje su 25% šire od uobičajenih, a služe direktnijem prijenosu snage.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 7662
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr