PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

07.10.2005.      

Autor: Željko MihalićSlike arhiv: www.nordica.com 

Nordica tehnologija 05/06

Što nam donosi nova ponuda skija iz Nordice, na kojem principu rade stabilizaciju i torzijsku stabilnost?

Nordica u sezoni 05/06 donosi uglavnom većinu tehnoloških novotarija koje na ovaj ili onaj način ne predstavljaju novitete pogotovo informiranijim skijašima. Uglavnom se radi o standardima koji ni po čemu u odnosu na konkurenciju nisu revolucija, čak štoviše, podsjećaju na već viđena, ali istovremeno i prokušana rješenja.

Za korekciju ravnoteže u zavoju i izjednačavanje pritiska na skiju kroz cijeli zavoj trebao bi se brinuti XBS sistem koji ima namjenu korigiranja ravnoteže i raspodjele pritiska na skiju, a djeluje slično kao i fusion sistem. Radi na sistemu klipova, koji pod pritiskom savijanja skije djeluju na način da pomiču vez naprijed-natrag klizuću toliko koliko je dovoljno da se pritisak distribuira i osigura jednoliki pritisak na cijelu skiju, ne samo na vrh ili rep, kako to obično u situacijama većeg opterećenja biva, gurajući cijeli vez (naravno) konstantno prema težištu skije.

Što se tiče torzijskih elemenata Nordica i dalje koristi sistem predstavljen prošle godine - 2V channel sistemi. Sistem sam po sebi nije ništa drugačiji nego X-Press kod Elana ili IPS sistema kod Rossignola. To su, u stvari, dvije vilice u obliku slova "V", koje služe za prijenos pritiska iz centra skije ispod pancerice, na rubove skije u oba smjera, i prema vrhu i prema repu.

Jako je bitno istovremeno ne pomiješati channel sisteme 2v konstrukciju (2V energy Ti - Ca) koja ukazuje na samu konstrukciju jezgre skije, za razliku od sistema prijenosa energije na rubove i torzijske stabilnosti. 2V energy TiCa (vjerojatno dolazi kao skraćenica za titan - carbon op.a.) konstrukcija ukazuje na činjenicu da skija ima drvenu jezgru ojačanu slojem titana (kod nekih proizvođača sloj titana može biti i dvostruki) kojeg adekvatno prati i vertikalna konstrukcija postraničnih zidova, najčešće karakterističnih za natjecateljske modele. Cijeli taj sistem zajedno sa XBS sistemom trebao bi kao rezultat imati odličan prijenos energije prema vrhu i repu skije i iskorištavati maksimalnu površinu rubnika

Osim energy 2V TICA sistema, postoji i sistem koji nije toliko orijentiran ka maksimumu prijenosa energije, nego više na ublažavanje vibracija i olakšano ulaženje u zavoje, a naziva se dosta slično Energy frame TiCa, dakle bez 2v i nalazi se u rekreativnim modelima skija.

Teško je reći koliko će prosječni skijaš u skijanju osjetiti ove tehnologije, ali definitivno veseli činjenica da vrh tehnologije kod Nordice nije rezerviran samo za modele namijenjene sportašima (da ne kažem profesionalcima) nego je nalazimo i kod modela namijenjenim skijašima rekreativcima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 13809
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr