SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

01.04.2009.      

Autori: Elinka Barišić, Goran Vukelić

Napomena: Cijene u tekstu važeće su za sezonu 2008/09.

 

Kranjska Gora

Jedna od dvije postaje Svjetskog skijaškog kupa u Sloveniji neizostavna je i u planovima mnogih hrvatskih skijaša za tjedni odmor, vikend ili samo dan na snijegu.

Kranjska Gora
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 200 km
udaljenost od Zagreba 220 km

Uz Mariborsko Pohorje, Kranjska je Gora druga neizostavna postaja Svjetskog skijaškog kupa u Sloveniji. Dok se i mnogo veća skijališta trude ugostiti "snježni cirkus", Kranjska Gora odavno ima privilegij da se na njenim padinama najbolji svjetski tehničari-alpinci bore za Pokal Vitranc, vikend-natjecanje sastavljeno od slaloma i veleslaloma.

No, Kranjska Gora nisu samo FIS homologirane staze, dapače. Među 20 km staza prevladavaju lagane do srednje teške staze namijenjene onima koji će tu učiniti prve zavoje kao i onima koji žele na blagim padinama brusiti i produbljivati svoje znanje.

Staze koje su orijentirane prema samoj Kranjskoj Gori spadaju u one blaže i predstavljaju pravu priliku za roditelje da brižnim okom sa jedne od bezbroj terasa u podnožju cijelo vrijeme prate skijaške početke svojih potomaka.

-.--.-

Tu su sve staze povezane i pregledne, a skijaše na vrh vuče nekoliko tanjurića i sidara, ali i dvije moderne 4-sjedežnice, postavljene u zadnjih nekoliko sezona u sklopu obnove infrastrukture cijelog skijališta. Ovdje se također nalaze i poligoni za početnike, vrtići na snijegu, te veliki i dobro uređeni snowpark.

S druge strane brda, prema Podkorenu, nalaze se već ozbiljnije staze. Tu se i održavaju utrke Svjetskog kupa što dovoljno govori o njihovoj konfiguraciji, a iako fotografija ne može dočarati nagib, riječ je o jednoj od najstrmijih staza u Sloveniji. S te strane je također stavljena u pogon nova 4-sjedežnica koja vodi do nadmorske visine od 1295 m, najviše točke skijališta.

-.--.-

Da ništa nije prepušteno slučaju kazuje i činjenica da se uz natjecateljske staze Podkorena nalazi i nekoliko početničkih plavih gdje mali skijaši odrastaju učeći od šampiona. Ovdje se nalazi nekoliko vučnica te jedan vrlo stari i spori dvosjed, no zauzvrat ovo područje nudi savršene staze za početnike. Ukoliko želite izbječi prelazak preko Podkorena i crnih staza, do tuda možete doći i automobilom. 

Skijalište nadvisuje vrh Vitranc sa 1570 m/nm, dok se sama Kranjska Gora nalazi na 809 mnv. Budući da je stanje snježnih padalina znalo varirati od sezone do sezone, uložena su sredstva i u sustav umjetnog zasnježivanja koji sada pokriva cca 80 % staza.

U dnu skijališta se nalazi "Snježna plaža" – platô ispunjen restoranima, barovima i terasama, stvoren za uživanje kada sunce obasja ovo slovensko skijalište. Tu se može i iznajmiti i servisirati ski oprema, a u blizini je i nekoliko prodavaonica sportske opreme. Na samom skijalištu restorana nema, osim jednog, novoizgrađenog, na sredini staze Podkoren. Cijene su slične kao i u cijeloj Sloveniji.

Kranjska je Gora simpatično malo mjesto stiješnjeno u uskom klancu među visokim alpskim vrhovima. Osim skijanja, nudi cijeli niz popratnih aktivnosti poput skijaškog trčanja (40 km staza), sanjkanja, turno skijanja, penjanja po zaleđenim slapovima ili, za najmlađe, vožnje u sobovskoj zaprezi. Dugačak je i popis priredbi koje turistička zajednica organizira u suradnji sa susjednim turističkim organizacijama u Italiji i Austriji. Naime, Kranjska se Gora nalazi na tromeđi Slovenije, Italije i Austrije, a položaj je to koji posjetiteljima nudi mogućnost da istraže obližnja skijališta poput Tarvisia, Nassfelda ili Dreiländerecka.

-.--.-

Što se smještaja tiče, relativno je povoljan, poglavito u odnosu na zapadnoeuropska skijališta. Od 10 hotela čak 8 se diči sa 4 zvjezdice, a 2 su 3-zvjezdana. Cijeli je tu niz i privatnih pansiona, iznajmljivača apartmana i soba tako da bi svatko trebao naći nešto za svoje potrebe i prilike. Svi su hoteli praktički nadomak staza, a dominira hotel Larix sa svojim Aqua centrom, iz čijih se bazena pruža krasan pogled na staze osvijetljene za noćno skijanje. Kranjska je Gora atraktivna i kao odredište za hazardere zahvaljujući brojnim kockarnicama koje nude niz dodatnih zabavnih sadržaja.

Cijena skipassa jedna je od najskupljih u Sloveniji. Za odrasle 1 dan iznosi 28 EUR, a za 6 dana 147 EUR. Noćno skijanje stoji 19 EUR, a 2- i više-dnevni skipassevi imaju uključeno noćno skijanje u cijenu.

Do Kranjske Gore može se, iz Rijeke, doći preko Postojne, Ljubljane i Jesenica kombinirajući običnu i auto-cestu na putu dugom 200 km. Zanimljiva je i nešto duža, ali brža opcija putovanja preko Trsta, autocestom do Tarvisia, te običnom cestom još 15-ak km preko graničnog prijelaza do same Kranjske gore (ukupno 245 km). Iz Zagreba je put dugačak 220 km ako se ide preko Ljubljane i Jesenica.

Cijelu priču zaokružuje najveće natjecanje u Sloveniji koje već polako nadilazi sportske okvire – ski skokovi na mitskoj Planici. Na Velikanki su obarani rekordi, poput prvog skoka preko 100 m ili prvog preko 200 m. Svi asevi snježnog sporta ne mogu biti u krivu – Kranjska Gora je "the" zimovalište u Sloveniji.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 07. travnja 2014.   22:11h

    Član od:
    28.02.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, varaždin

    Kad se spustim sa vrha Vitranca, svejedno lijevim veleslalomskim dijelom staze ili desnim malo strmijim dijelom zaboravim na to da osoblje na žičarama povremeno nije na nivou, da su staze prema Kranjskoj Gori više obiteljskog tipa, kratke i nezahtjevne i uživam u jednoj od najdinamičnijih i najljepših staza. Idealne dužine za odskijati u "komadu" sa atraktivnom početnom i završnom strminom i prekrasno položenim srednjim dijelom sa par ne prestrmih prijelomnica. Staza za "izdivljati se", a da opet ima adrenalinskog naboja u njoj zbog navedene dvije strmine.
    Svakako staza bez konkurencije na slovenskim skijalištima, a i mnoga druga veća skijališta rado bi se podičila takvom stazom.
    Kada se tome pridoda lijepo malo mjesto gdje se u Coroni održavaju povremeno i atraktivni turniri u Texas holdem pokeru zabava je tu.
    Par odličnih restorana, smještaj gdje god da ste odsjeli blizu staze, mogućnost jeftinijeg smještaja u hotelu na samoj stazi ako pogodite neku akciju ili odete grupno i što će te više.
    Idealno za obitelji i prve skijaške korake za "klince", a i odrasle.
    Za mene skijalište broj 2. u Sloveniji, normalno prvenstveno zbog Vitranca što se tiće staza, a po ugođaju broj 1. sa Bovcem i Kaninom.

    [Editirano] 07. travnja 2014. u 22:11h

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 191196
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr