SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

19.04.2004.      

Autori: Goran Vukelić, Vjeran Baranović

Cijene su važeće za sezonu 2009/10.

 

Kanin/Bovec - Sella Nevea

Skijalište na granici Slovenije i Italije poznato je po svom nepredvidivom vremenu, ali i obilju snijega kroz cijelu sezonu. Uz prekrasan pogled, koji za vedra dana puca sve do mora, ovdje ćete uživati i u izdašnom snježnom pokrivaču.

Kanin/Bovec - Sella Nevea
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 223 km
udaljenost od Zagreba 274 km

Bovec je mjesto koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Slovenije, gotovo na tromeđi Italije, Austrije i Slovenije. Dolazak do samog mjesta ima nekoliko varijanti, no u nijednoj ne treba računati na manje od 260 - 280 km, a to je gotovo udaljenost i nekih većih i respektabilnijih skijališta u Austriji. Slično vrijedi i za Sella Neveu, maleno naselje koje se nalazi u Italiji, sa zapadne strane planinskog masiva iznad Bovca. Ipak, treba priznati da je pristup do Sella Nevee puno lakši, pogotovo dolazite li iz smjera Rijeke.

Ukoliko ste se već odlučili za ovo skijalište koje je 2009. povezano u jedinstvenu cjelinu, nekoliko riječi o putu do njega. Put iz Zagreba ide preko Ljubljane, Kranjske Gore, Tarvisia i nazad u Sloveniju.

Za one koji vole pejzažne rute, preporučamo put od Kranjske Gore preko prijevoja Vršič. Oprez: put je pun serpentina, spor, često neočišćen; no, zaista se ima što za vidjeti, od Triglava i okolnih vrhunaca, doline Soče... Ipak, taj put je zimi najčešće zatvoren tako da nije najsigurnija opcija. Treća solucija je preko Škofja Loke i Tolmina pa uz talijansku granicu sve do Bovca sa jugozapadne strane. Krećete li iz Rijeke, put je ugodniji i uključuje autocestu od Trsta prema Udinama do izlaza Carnia-Tolmezzo te nastavak običnom cestom do Sella Nevee uz nekoliko oštrih serpentina u posljednjim kilometrima.

-.--.-

Donju stanicu kabinske žičare sa slovenske strane neće biti teško naći jer je blizu samog centra Bovca, a i znakovlje je solidno postavljeno. Parking je osiguran za relativno veliki broj ljudi, no budući da nije asfaltiran, često je blatnjav. Žičara je vremešna, a u nju će se tijesno strpati četiri korpulentnije osobe. Vozi jako dugo, kroz dvije međustanice i na krajnju stanicu dolazi za cca 35 min. Kad jednom dođete na vrh skijališta prvo što će vas osupnuti jest pogled: s jedne strane Triglav, s druge, ako je dan bistar, vidi se Jadransko more, na sjeveru klisure i strme padine... Oduzima dah, mora se priznati.

S talijanske je strane uspon puno ugodniji. Također je postavljena kabinska žičara, ali novijeg datuma i većeg kapaciteta. Nakon uspona njome, dolazi se do gondole kojom su 2009. spojena dva dotad odvojena skijališta. Gornja stanica gondole znači i prelazak državne granice Italije i Slovenije. Naravno, granične kontrole ne postoje.

Skijaška karta vrijedi za cijelo skijalište i ista je cijena bez obzira kupili je na talijanskoj ili slovenskoj strani, iako zbog gužvi koje se stvaraju u Bovcu preporučamo Sella Neveu kao početnu stanicu. Dnevna karta za odrasle stoji 28 eura, a moguće je kupiti i kartu za određeni broj (od 2 do 5) sati skijanja.

Samo skijalište je na rasponu od 1.140 do 2.292 metara, a staze, ukupne dužine 30 km, su raznolike. Snijega na vrhu u pravilu uvijek ima dosta, što je i nepohodno za normalno uređenje staza jer je podloga stjenovita.

Općenito se skijalište može podijeliti u tri cjeline: slovensku, talijansku i "međugraničnu". Slovensku i talijansku stranu karakteriziraju izazovne crvene staze, svaka izvedena u dvije varijante, dugačke oko 3 km. S talijanske se strane na jednoj od varijanti često održavaju treninzi i natjecanja što dovoljno govori o njezinoj zahtjevnosti. U tzv. "međugraničnu školjku" koju premošćuje već spomenuta nova gondola su utisnute crvene i plave staze koje će lako svladati i manje vješti skijaši. U podnožju Sella Nevee je poligon za početnike.

Općenito se može primijetiti da su staze puno bolje uređene na talijanskoj strani skijališta. Također, tamo su i novije žičare što sve skupa doprinosi ugodi skijanja. Kako bilo, zbog strmine se na početnim dijelovima staza znaju poslijepodne stvoriti visoki hupseri što i ne mora biti loše budući da zbog nepovoljnijih uvjeta dosta skijaša odluči okončati skijanje već nakon ručka.

-.--.-

Ljubitelji skijanja izvan staza ovdje će doći na svoje. Sella Nevea-Bovec je kao stvorena za sve vrste "alternativnog" skijanja – od turnog skijanja do uživanja u dolinama dubokog snijega. Ali, budući da je planina krševita, postoje brojne rupe, ponori i varljivi zapusi zbog čega off-piste ludorijama treba pristupiti s maksimalnim oprezom. Vrijeme na vrhu zna biti jako varljivo i zato ga često znaju uspoređivati s glečerskim.

Kanin je svake godine početkom ožujka domaćin Freeride Battlea, natjecanja u ekstremnom skijanju i boardanju.

Četiri su restorana na skijalištu, od toga jedan u stilu igloo bara. Na gornjoj stanici žičare iz Bovca je veliki restoran napravljen kao vidikovac sa dobrim sanitarnim čvorom, a valja istaknuti i Rifugio Gilberti na talijanskoj strani, svojevrstan planinarski dom sa restoranom.

Skijalište vrijedi preporučiti svima, i početnicima i iskusnim krotiteljima padina, kao vikend destinaciju. Uspijete li uz skijanje ukomponirati i neku od 'outdoor' aktivnosti u dolini Soče zabava može potrajati i duže. Najveća atrakcija skijališta je sigurno pogled na nacionalni park Triglav. Julijske Alpe oduzimaju dah i svakako su "must see" u itinereru svakog ozbiljnog skijaša.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

 • Objavljeno: 31. prosinca 2015.   09:18h

  Član od:
  08.12.2004.

  Mjesto:
  Hrvatska, Rijeka

  ma oni bi mozda i ulozili da mogu dobiti na kanin neku koncesiju ili tako nesto slicno
 • Objavljeno: 30. prosinca 2015.   20:31h

  Član od:
  13.09.2011.

  Mjesto:
  Hrvatska, Rijeka

  Znači li to da je Promotur digao ruke od Kanina ili?
  Čudno mi je bilo na početku da oni nisu dali nikakve novce za saniranje te štete.
 • Objavljeno: 30. prosinca 2015.   20:03h

  Član od:
  16.12.2008.

  Mjesto:
  Hrvatska, Čakovec

  Onako ukratko i najbitnije:

  Papirologija je kasnila pa je kasnio i početak radova...dio opreme je stigla u Bovec, dio bi trebao doći iz FRA početkom siječnja...vremenska situacija im ide na ruku jer nema snijega pa mogu graditi...krajem siječnja, kada se očekuje i prvi snijeg, se nadaju pustiti u pogon barem dio žičara i za to postoji velika šansa, ali je pitanje da li će to značiti i otvaranje samog skijališta jer su ovisni o prirodnom snijegu budući ondje nema topova...bit će raspisan međunarodni natječaj za upravljanje skijalištem
 • Objavljeno: 30. prosinca 2015.   16:49h

  Član od:
  13.09.2011.

  Mjesto:
  Hrvatska, Rijeka

  http://www.siol.net/sportal/rekreacija/novice/2015/12/smuka_na_kaninu_bo_v_letosnji_smucarski_sezoni_zgolj_testna.aspx

  skiman ili netko tko razumije slovenski malo bolje, molio bih da opišete malo detaljnije situaciju i prevedete ukratko ovaj tekst.
 • Objavljeno: 08. travnja 2014.   21:04h

  Član od:
  12.10.2006.

  Mjesto:
  Hrvatska, Ozalj  Potpisujem, kombinacija je odlična i oku vrlo ugodna

 • Objavljeno: 07. travnja 2014.   21:33h

  Član od:
  28.02.2008.

  Mjesto:
  Hrvatska, varaždin

  Ove godine poklopio se sunčan proljetni dan, ogromna količina snijega i tipično za njih lijepo uređene staze na Selli Nevei. Dvije crvene ljepotice od cca 4 km dužine, lijeva strmija za guštanje i desna položenija stvorena za jurnjavu. Ali...ostaje ono ali i čeznutljiv pogleda na sedežnicu koja ne radi i vodi na vrh Kanina. Rušenje gondole i stečaj slovenskog dijela skijališta je uvelike smanjilo atraktivnost ovog skijališta (osim za jednodnevno skijanje na Selli Nevei) koje je meni od kada je spojeno sa talijanskim dijelom za nekoliko kopalja ispred svih slovenskih skijališta. Predivna priroda, divlja strana Kanina sa crvenim stazama sa malim neravninama koje daju dodatnu draž, lijepi spoj od vrha Kanina do dna Selle (Prevala) i već spomenute dvije ljepotice na talijanskoj strani. U tom dijelu, bez obzira i na veća skijališta u obližnjoj Koruškoj meni je to bilo jedno od najdražih skijališta u tom dijelu i kao što sam naveo bez ozbiljnije konkurencije u Sloveniji po atraktivnosti.
  Ali eto što sve Balkan može upropastiti i koliko god oni htjeli da ne pripadaju tom miljeu, ovakvim "suludim" neodržavanjem i zapuštanjem Kaninske ljepotice to su potvrdili.

  [Editirano] 07. travnja 2014. u 21:35h

Prikazano 6 od 6 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

 • Vijesti

 • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 51874
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr