SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

09.02.2012.      

Autor: Goran Razić

Foto i video: Goran Razić

 

Ribniško Pohorje

Malo Slovensko skijalište smješteno na sjevernoj strani Pohorja, nedaleko od austrijske granice. Brojnost staza mu nije vrlina (za sada) no aduti kojima će privući goste ipak su brojni.

Ribniško Pohorje
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 282 km
udaljenost od Zagreba 161 km
 

Ribniško Pohorje smješteno je praktički uz samu rijeku Dravu te je udaljeno 42 km od Maribora u smjeru Dravograda. Put vodi vodi kroz centar Maribora i dalje magistralnom cestom za Dravograd. Putem do skijališta dolazi se praktički do jednog jedinog ključnog skretanja koje se nalazi u mjestu Podvelka (32 km od Maribora). Na tom je (dobro označenom) mjestu  potrebno skrenuti lijevo za Ribnicu, do koje vodi relativno uska, ali ne odveć strma deset kilometara duga lokalna cesta, na kojoj je ipak bitno pripaziti u zimskim uvjetima zbog čestog snijega na kolniku. 

Putnicima koji na Ribniško Pohorje dolaze iz smjera Ljubljane svakako preporučujemo da ne odabiru put preko Velenja, Slovenj Gradeca i Dravograda, iako će nerijetko navigacija odabrati upravo taj put jer je ponešto kraći, no nikako nije brži. Zbog autoceste je varijanta preko Maribora ipak vremenski brža. 

-.-Goran Razić-.-

Glavnina stranih gostiju na Ribniškom Pohorju su Hrvati i to većinom iz sjeverozapadne Hrvatske, posebice iz Hrvatskog zagorja. Razlog tome je blizina. Primjerice, od Krapine do Ribniškog Pohorja ima svega 103 km, koji se prijeđu za nepunih sat i pol. No zato je iz Rijeke i Istre situacija potpuno drugačija. Od Rijeke je skijalište udaljeno 282 km te ulazi u rang apsolutno neprihvatljivih, jer je primjerice i brže i kraće Riječanima stići do Nassfelda, ili recimo Katschberga u Austriji. No i kalkulacija isplativosti bi se uskoro mogla promijeniti, ali o tome nešto kasnije. 

Svi oni koji se putem prije ne zaustave na Rogli, Mariborskom Pohorju ili pak Goltama, do kojih je iz Zagreba kraći put, dolaskom u Ribnicu zateći će brojne pogodnosti. Ribniško Pohorje sastoji se od dva odvojena skijališta. Prvo, niže i prilazom pristupačnije nalazi se u Ribnici. Na raspolaganju su dvije vrlo lijepe skijaške staze, svaka dužine cca 800-1000 m. I dok je jedna crvene kategorizacije te na svom dnu nudi i vrtić na snijegu, pokretnu traku i vrtuljak za najmlađe, druga staza je crna - i to u pravom smislu te riječi. Naime, staza "broj 2" iznimno je lijepa te pomalo podsjeća na kraću verziju Podkorena. Staza je pravilnog nagiba, ne "visi" i vrlo je strma. Obje staze pogone vučnice (popularni tanjurići), a na samom dnu nalazi se kafić s otvorenom terasom. 

-.-Goran Razić-.-

Drugo skijalište, imena Ribniška koča, udaljeno je 8 km vožnje planinskom cestom. I iako Slovenci u svim svojim materijalima spajaju ova dva skijališta u jedinstvenu cjelinu, to nikako nije tako. Gosti će se najčešće odlučiti za skijanje ili na jednom skijalištu ili na drugom, jer će se rijetko kome dati raditi dodatne kilometre autom u pola skijaškog dana radi dodatne dvije staze koje nudi Ribniška koča. No oni koji pak silno žele proći sve, u slučaju prohodnosti ceste mogu za 20 minuta vožnje stići i do Kopa, koje nude ipak najveću kilometražu skijaških staza od svih navedenih. 

Upravo posljednje navedeno glavni je skriveni adut Ribniškog Pohorja. Naime, uskoro (čitaj kroz tri godine, nap.a.) bi se trebali realizirati planovi o spajanju sva tri skijališta u jedan jedinstveni skijaški centar. S takvim rasporedom i količinom staza Ribniško Pohorje bi se po svemu sudeći iz omanjeg skijališta vrlo lako prometnulo u respektabilan i vjerojatno najveći skijaški centar u Sloveniji. Tada će i skijaši iz primorskog dijela Slovenije, ali i Hrvatske, češće svraćati u ove krajeve. 

Kad se sve sublimira Ribniško Pohorje u ponudi ima četiri skijaške staze, ukupne dužine 4,5 km, a koje su pogonjene s četiri vučnice. Osim toga u ponudi je i 6 km staza za skijaško trčanje te su od ukupnog broja staza njih dvije (one u Ribnici) osvijetljene za noćno skijanje. 

-.-Goran Razić-.-

Koji su to onda aduti ovog skijališta, ako već nije brojnost staza? Prije svega to su iznimna srdačnost domaćina, odlična domaća hrana koju je moguće isprobati u jednom od dva ugostiteljska mjesta te prije svega - povoljne cijene. 

Kada ste zadnji puta popili odličan macchiato za 1 eur? Ili kada ste ručali juhu, glavno jelo, salatu, kruh i desert za 4,5 eura? To je još uvijek moguće, a bez da i zakoračite u susjednu nam BIH ili pak Srbiju. Sve to je još uvijek moguće i na području Europske unije. 

-.-Goran Razić-.-

Što se smještajnih kapaciteta tiče, hotela u okolici nema, barem ne za sada, ali je u Ribnici u planu gradnja hotela. Odlične je uvjete, pak, moguće pronaći u apartmanima. Od 50-ak apartmanskih jedinica velika većina je potpuno nova, nadomak staza te visoke kategorizacije (4* primjerice). Tako su u ponudi apartmani za 4, 6 ili 8 osoba s vrlo luksuznim namještajem, prostranim sobama, wireless Internetom, vinotekom i sobom za druženje te wellnessom koji se nalazi u samom centru mjesta u apartmanskoj kući Sitar, a koji imaju pravo koristiti svi korisnici apartmana u Ribnici. 

Vrlo ugodna atmosfera, zanimljive skijaške staze za manje zahtjevne skijaše i bordere te vrlo dobra ponuda za obitelji koje traže mir, dobar zalogaj i prije svega odmor, bit će još neko vrijeme glavni aduti Ribniškog Pohorja. Po upalu mišića i po brojne skijaške kilometre sportski orijentirani skijaši ovdje će očito dolaziti već za koju godinu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 10. veljače 2012.   13:55h

    Član od:
    04.12.2006.

    Mjesto:
    Slovenija, Ruše

    Bio juče na nočnoj (idem i danas)...Šta da kažem?? Fantastično skijanje, sređene staze, tvrdo (ne ledeno), ne previše ljudi, crna staza za prst polizat, a ni crvena nije loša... Ima i dosta vaših gore.... A što se tiće Kopa i Ribnice....trenutno je no money, no funny....šteta ali takva su vremena, mada plani postoje....

    [Editirano] 10. veljače 2012. u 13:56h
  • Objavljeno: 10. veljače 2012.   13:09h

    Član od:
    06.10.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ogulin

    Ja sam isto bio davno tamo no ostalo mi je u lijepom sjećanju. Baš me zanima koliko su realne ove priče o proširenju staza i o spajanju sa Kopama. To bi bilo super, jer ovako je pitanje kome se isplati iz Hrvatske potegnuti sve do tamo. Jel netko vozio cestom od Ribnice do Kopa?
  • Objavljeno: 10. veljače 2012.   08:44h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    tu sam naučil skijati...

    pred 20 i kusur godina firma MTČ je imala apartmane u Ribnici...za smješne pare se odlazilo na zimovanje - 100 DEM na tjedan dana po apartmanu, dnevna karta nekih tadašnjih 1000 tolara (cca 25kn)...

    al u to vrijeme se nije moglo govoriti o ski-centru...
    Ribniška Koča je imala doduše obje staze kak i danas, al na samoj Ribnici nije bilo još ni jedne od ovih koje su sad...
    tek neka jedna skoro pa livada, poput Cmroka, gumbek duljine čini mi se 348m...svaku grudu na njoj sam znal napamet...
    a tuda gdje su sada staze skijali smo puteljcima kroz gustu borovu šumu

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 53621
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr