SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

29.01.2006.      

Autor: Elinka Barišić

Napomena: Cijene u tekstu važeće su za sezonu 2005/2006

 

Golte

Slovensko skijalište smješteno blizu Celja, do sada je bilo relativno nepoznato hrvatskim skijašima. No nema razloga da to tako ostane.

Golte
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 180 km
udaljenost od Zagreba 150 km
 

Golte, skijalište veličine 50ha na 1200 - 1576 m/nv, jedno je od srednje velikih slovenskih skijališta. Iako su radom započeli još davne 1972., kada su izgrađene i prve žičare, ovo skijalište do sada je u našim krajevima relativno nepoznato. No s obzirom na činjenicu da su Golte trenutno u privatnom vlasništvu, i to 50% u rukama talijanske tvrtke koja je i vlasnik Kronplatza, ne sumnjamo da će dobrim marketinškim potezima, ali i ulaganjima u infrastrukturu, idućih godina postati pravi hit.

Da "vlasti" misle ozbiljno, vidljivo je već i ove godine, kada je u rad puštena nova dvosedežnica "Ročka". Pored nje, na skijalištu će vas prevoziti i trosjed, dvosjed te dvije vučnice (sidro i tanjurić), a da biste uopće došli do skijališta poslužit će velika stajaća gondola za 50 osoba.

-.-Goran Razić-.-

Žičare, iako su neke možda starijeg doba, vrlo dobro funkcioniraju, a ljubazni djelatnici pomažu kod ukrcaja, pogotovo skijašima početnicima. Potrebno je napomenuti da gondola vozi svakih pola sata, odnosno češće ukoliko se skupi dovoljan broj ljudi (iznad 15). No u vršnim satima, kada na skijalište stiže najveći broj posjetitelja, prometuje non-stop.

Staze na Goltama pretežno su crvenog kararktera (ukupno 7,4 km) uz ponešto plavih (4,3 km) i crnih (1,5 km), no realnija brojka je da postoji 10-tak km staza.

Odmah po izlazu iz gondole možete produžiti na trosjed s čijeg vrha možete odabrati nekoliko kraćih crvenih i širokih staza, ali i jednu crnu, te nekoliko zaobilaznih, plavih, koje će vas šumskim putevima vratiti do dna. Zatim se dvosjedom, nešto starije generacije možete "preseliti" na drugu stranu brda, gdje vas očekuje nekoliko plavih i crvena staza, a sve su široke i dugačke preko kilometar.

-.-Goran Razić-.-

One vode na najnižu točku skijališta, s koje će vas na vrh vratiti prvo novi dvosjed, a zatim i jedno sidro. Iako se puno vremena potroši na transport, ovo je vjerojatno i najbolji dio skijališta. Dobro skrivena je staza odlična za početnike, Morava. Da biste do nje došli možete odabrati šumsku stazu koja prolazi neposredno iza stanice gondole, odnosno spustiti se sa strane gdje je dvosjed Ročka.

Morava je tanjurić i to vrlo blagi, a takva je i staza, pa je ovo idealno mjesto za prve skijaške korake. Vratiti se do centralnog dijela možete opet šumskim putem koji vodi od vrha tanjurića do gondole. Staze se svaki dan uređuju, za što se brinu 2 ratraka, a u nedostatku snijega pobrinut će se topovi koji imaju 100%-tnu pokrivenost.

Najveći broj posjetitelja ovog skijališta čini uglavnom lokalno stanovništvo. Iskustvo govori da oni uglavnom uzimaju poludnevne karte - a to znači prazne staze iza 12 sati čak i vikendom. No, i u jutarnjim satima gužva nije bila velika, a na žičare se čekalo svega nekoliko, prihvatljivih minuta. Ono što je možda najbitnije, na stazama nije bilo nikakve gužve.

-.-Goran Razić-.-

Uz staze postoji niz ugostiteljskih objekata, koji terasama i ležaljkama mame goste na kratki predah od skijanja. Osim pića, nude se i topli obroci, a cijene su primjerice okvirno 3 eura za pljeskavicu na žaru ili euro za komad pizze.

Osim prehrambenih objekata, na samom skijalištu smješten je i hotel Golte sa 66 kreveta, s restoranom, ski servisom, te ski školom. Bitno je napomenuti, jer to će vjerojatno zanimati mnoge, da ski učitelji, osim slovenskog, školu mogu voditi i na hrvatskom jeziku. Da je ovo skijalište dobra destinacija i za treninge, govori podatak da i naša, ali naravno i slovenska reprezentacija koristi staze za vježbu, a najčešći posjetitelj Golta je i slovenska reprezentativka Ana Drev, koja je rodom iz ovih krajeva.

Cijena jednodnevne karte iznosi 21,70 eura, studentske 12,94 eura, sedmodnevne 100,15 eura.

Key-card
nije moguće dokupiti (postoji, ali samo za sezonske karte), no ukoliko posjedujete Swatch Snowpass moguće ga je programirati. Prije nego se "zaletite" i kupite karte, razmislite i raspitajte se o brojnim pogodnostima koje uprava skijališta nudi.

Primjerice, nedavno je organiziran "Lady's weekend" kada su sve posjetiteljice imale besplatne karte, a za goste hotela uvijek su organizirani ski-paketi, obiteljski popusti, besplatna skijanja i slično. Planirate li, možda, i neku "klopu" nakon skijanja, predlažemo da ski kartu kupite putem do skijališta, u jednom od brojnih ugostiteljskih objekata koji nude "besplatan obrok za kupljen ski-pass".

Tako ćete, kupite li primjerice skipass u pizzeriji, dobiti i bon kojim možete besplatno pojesti veliku "margeritu" (nadoplata za sve ostale je cca 2 eura). Cijene pizza su inače od 4 do 6 eura. Svi restorani s tom ponudom nalaze za na lokalnoj cesti od autoputa prema Mozirju, a ne možete ih "promašiti" jer osim reklama neki imaju i montažne kućice za prodaju gotovo na samoj cesti.

Put do Golta je jednostavan, a putokaza ima sasvim dovoljno. Na autocesti Ljubljana-Maribor treba izaći na izlazu Šentrupert, gdje dalje slijedite putokaze za Mozirje. U Mozirju se skreće prema Goltama (postoje dobri i veliki putokazi), te se stiže na glavno parkiralište na donjoj stanici gondole, gdje se ujedno mogu kupiti i skipassi. Parkiralište ima kapacitet za 500-tinjak automobila, a posebna mjesta osigurana su za hotelske goste.

-.-Goran Razić-.-

Brojke vezane uz put govore iduće: iz pravca Rijeke potrebno je napraviti oko 180 km, od kojih je većina autocesta, na koju se uključuje u Postojni, u Ljubljani se "hvata" pravac za Maribor, a izlazi se na izlazu Šentrupert od kuda je još nekoliko kilometara lokalne ceste do Golta. Utrošiti treba nešto više od 2 sata vožnje, te i 5 kuna + nešto manje od 5 eura za cestarinu. Iz pravca Zagreba je moguće odabrati nekoliko puteva koji vode na Celje. Primjerice preko Krapine, Rogaške, na Šentjur gdje se može do autoceste u pravcu Ljubljane, na izlaz Šentrupert. Sve skupa oko 150 km, a slovenske cestarine nema.

S obzirom na blizinu, dovoljno staza i male gužve na skijalištu, predlažemo da isprobate Golte ukoliko želite promijeniti vaše tradicionalno vikend-skijalište i isprobati nešto novo. A sudeći prema planovima koji uključuju i proširenje kapaciteta, ne sumnjamo da ćemo o Goltama narednih sezona sve više pisati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 146067
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr