SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

25.01.2010.      

Autor: Goran Razić 

Slovenska skijališta

Slovenija, iako relativno mala, pravi je div po broju skijališta. No usprkos tome što svake zime desetine skijaških centara otvaraju svoja vrata brojnim gostima, samo nekoliko skijališta vrijedno je najveće pažnje hrvatskih i inih gostiju.

Slovenija ima tri puta manje stanovnika od Hrvatske, no broji čak dvostruko više skijaša i bordera u usporedbi sa svojim istočnim susjedima.

Nije to toliko čudno poznaje li se činjenica kako Slovenija u svojem posjedu ima odlične teritorijalne i klimatske uvjete baš za ovaj sport. Julijske Alpe na sjeverozapadu, Kamniško-Savinjske Alpe na sjeveru te Pohorje na sjeveroistoku u svom okrilju kriju najveći broj skijaških centara.

-.--.-

Ona najveća i najpopularnija skijališta znaju gotovo svi. Ne mali broj Hrvata svoje prve korake učinio je upravo na stazama Mariborskog Pohorja, koje slovi za najveće skijalište i skijalište s najboljim pristupom (direktno iz grada dolazi se do gondole, nap.a.), ili pak Krvavca, aduta Kranja i Ljubljane, koji slovi za skijalište za one "malo bolje" te skijalište izrazitih temperaturnih prednosti te nepredvidive klime.

Nadalje, Rogla je zasigurno skijalište, koje dijeli jednu statistiku i sa Sljemenom. Mnogi slikovito kažu kako je polovica zagrebačkih skijaša proskijala na Sljemenu, a ona druga polovica upravo na Rogli. Skijalište koje osim odlične mikroklime, i uvjeta za prve skijaške korake, nudi i najbolji snowpark u ovom dijelu Alpa, te izrazite smještajne i wellness mogućnosti.

Ovdje nikako ne smijemo preskočiti Kranjsku Goru.

-.--.-

Velikana Julijskih Alpa i tzv. mondeno slovensko skijalište, koje obožavaju svi, od djece, obitelji, natjecatelja, pa sve do političara i poznatih osoba. Oponent i sve jača konkurencija nabrojenim imenima svakako je Cerkno. Skijalište koje se u posljednjih nekoliko godina nametnulo kao slovenski Kronplatz. Odlična infrastruktura, najmodernije sjedežnice i velik kapacitet istih zasigurno su pravi razlozi za posjet ovom 'malom divu', koji je ipak ponešto dostupniji Istranima i Riječanima.

Vogel i Kanin, pak, 'carevi' su prirodnog snijega, freeridea, turnog skijanja, sunca i proljetnih uživancija kada na skijanje i bordanje misle samo oni najzagriženiji. Skijališta koja još uvijek njeguju netaknutu prirodu, floru i faunu, a debljina od 5 ili više metara 'snježnog pokrivača' nije im nikako nepoznata, dapače.

Stari vrh, Bela, Kope ili pak Golte skijališta su koja će zadovoljiti one koji ne žele gužvu. One, dakle, koji žele kvalitetno skijanje te bi pri tome i uštedjeli poneki euro. Za samo sat, ili tek nešto više vožnje, na raspolaganju su divna susjedska skijališta. Posjetite ih i sami te se uvjerite zašto toliko napreduju posljednjih godina.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4730928
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr