SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

05.11.2012.      

Autor: Goran Razić 

Slovenija: Noviteti u sezoni 2012/2013.

Vrlo posjećena slovenska skijališta čekaju novu sezonu s određenim novitetima, ali i vrlo ranim prvim snijegom. Pogledajmo što ima novog kod susjeda.

Cerkno živi u rutini, barem na prvi pogled. Osim pretprodaje skijaških karata, koja je krenula u čitavoj Sloveniji još proteklog mjeseca jesenski mir "poremetilo" je tek 20-ak cm novoga snijega, koliko je zabilježeno na Cerknu početkom ovog tjedna. Osim toga, krenulo se s postavljanjem snježnih topova i pripreme infrastrukture. 

Golte, za razliku od Cerkna obećavaju novi snowboard park na stazi Medveđak. Osim toga, u ponudi će najvjerojatnije biti i noćno sanjkanje, penjanje na ledenoj stijeni, a obećana je i nova sjedežnica Kladje, no to će vjerojatno pričekati sljedeću sezonu. Od ove sezone dostupna je i Android i iOS mobilna aplikacija koja nudi sve značajnije informacije o skijalištu i o trenutnom stanju na stazama. 

Koblina budućnost još uvijek nije posve jasna. No neke stvari se ipak pomiču s mrtve točke. Prošlu sezonu Kobla nije radila zbog velikih gubitaka i nedostatka novaca. Prema posljednjim informacijama u ovakvom izdanju i ovakvom obliku skijalište više niti neće raditi. Ponovo su aktualne informacije o spajanju skijališta s obližnjom Soriškom planinom, čime bi se dobio jedan od najvećih i zasigurno najljepših skijaških centara u Sloveniji (o tome smo već pisali, a informacije potražite ovdje: Kodno ime 2864 - novo skijalište u Sloveniji). Skijalište bi trebalo imati tri potpuno nove kabinske žičare, slične kao na Kronplatzu, ali puno modernije. Početak izgradnje je planiran za sredinu 11. mjeseca, a početak (ljetne) sezone predviđen je već za 6. mjesec sljedeće godine. Razvoj događanja pratit ćemo sa zanimanjem. 

Jedan od najvećih skijaških centara u Sloveniji, Krvavec, je krajem 10. mjeseca nagrađen s čak 40 cm prirodnog snijega, što je uz vrlo niske temperature stvorilo idealne okolnosti za početak testnog zasnježavanja skijaških staza. Staze su ukupno 3 dana zasnježavane, a u probni rad je na kratko puštena i dvosjedežnica Njivice. Ovo je vrlo vjerojatno jedan od najranijih neslužbenih startova sezone na Krvavcu, ali i u Sloveniji. Staze su već okusili neki skijaški zaljubljenici poput predstavnika Slovenskog skijaškog saveza, lokalnih ski škola, mlade slovenske reprezentacije, a stazu je okusio i Andrej Jerman. Sve ovo nije se dogodilo slučajno, a glavni razlog je svojevrsno testiranje noviteta koji je upravo u fazi pripreme. 

Naime, već ove sezone biti će dostupan novi FIS homologiran poligon za trening. Ove godine je napravljen samo prvi dio cijelog projekta, odnosno staza broj 17 je proširena za cca 30 metara, dok je za drugu sezonu u planu izgradnja potpuno novog donjeg dijela staze (između donjeg dijela staze br. 17 i 19). Uz to planirana je i izgradnja potpuno nove linije za umjetno zasnježenje na postojećoj stazi. Ambiciozan plan ima jasan cilj; omogućavanje skijaških treninga za slovenske natjecatelje već tokom listopada i studenog, čime se Krvavec trudi zadržati dio natjecatelja koji će na taj način moći ledenjačke treninge zamijeniti domaćima. 

Mariborsko Pohorje je svakako ponajviše profitiralo brojnim uspješnim financijskim aranžmanima iz raznih EU fondova, no usprkos tome činjenica je da skijalište grca u dugovima (trenutno je aktualan dug od oko 40 milijuna eura, nap.a.). Isto tako, sukladno napisima na popularnom slovenskom forumu Smucisca.net, postoje spekulacije kako bi kreditori mogli krenuti čak i u pljenidbu infrastrukture, konkretno snježnih topova, ukoliko se ne podmiri nastali dug koji je akumuliran neplaćanjem rata kredita ili leasinga. To bi svakako bio najcrniji mogući scenarij. No pustimo špekulacije. Sezona na Mariborskom Pohorju je u završnoj fazi pripreme i početak se očekuje već početkom prosinca.  

Stari Vrh baš poput Pohorja također tone u probleme. Preinvestiranje, velike rate kredita u kombinaciji s krizom sustigli su ovaj mali, ali sve popularniji slovenski skijaški centar, koji je ujedno i omiljeno noćno skijalište Ljubljančanima. Jednome od rijetkih slovenskih skijališta koje je prošle sezone bilježilo rast broja gostiju ipak ne cvjetaju ruže. Dugovi dolaze na naplatu, a zbog nemogućnosti plaćanja rata Hypo banka je blokirala račun skijališta i time opasno dovela u pitanje kako narednu skijašku sezonu, tako i kompletno poslovanje (postojanje) skijališta. No sukladno posljednjim informacijama prošlog ponedjeljka 29.10. sastali su se vlasnici skijališta Stari Vrh (općine Škofja Loka i Gorenja vas-Poljane) sa čelnicima Hypo banke te su navodno ipak uspjeli dogovoriti reprogramiranje kredita i odblokiravanje računa skijališta. Konačna potvrda još se očekuje.  

Nakon ovih nekoliko ne baš vedrih vijesti stižu i neke dobre. Rogla ponovo gradi! Pored postojeće staze Jasa 1 dolazi i nova staza, imena Jasa 2. Nova staza bit će duljine 450 metara i širine 60 metara a bit će povezana i s vučnicom Jasa. Vučnica za sada ostaje nepromijenjena, ali trenutno traje proces dobivanja suglasnosti i dozvola za postavljanje nove dvostruke vučnice koja bi trebala povećati kapacitet iz 1.300 u 2.400 skijaša na sat. Osim za rekreativce nova staza će poslužiti i za trening paralel slaloma za bordere te isto tako i za alpske skijaše. 

Vogel u novu sezonu pak ulazi s novom Internetskom stranicom, što je za svaku pohvalu. Osim toga uvodi se i hands free sistem očitavanja skipassa, što je za svaku pohvalu. Novosti su i u zabavnoj ponudi. Tako je uveden i happy hour koji će biti svojevrstan uvod u apres ski partyje u baru Kavka (kraj snowparka) te u baru Macesen (na donjoj stanici gondole). Planirano otvaranje skijališta je za vikend 14. - 16.12.2012. Ovaj podatak i ne bi čudio da je riječ o nekom drugom skijalištu, no znajući stanje na Vogelu u ovo je teško povjerovati, pogotovo poučeni iskustvom od proteklih zima. Naime, radi se o tome da je Vogel sastavni dio Triglavskog nacionalnog parka te je samim time na skijalištu zabranjena proizvodnja umjetnog snijega. Upravo je ovo najveći kamen spoticanja Vogla koji zbog toga ne uspijeva dugotrajnom sezonom konkurirati ostalim slovenskim skijaškim centrima. No sudeći po informacijama RTV Slovenije već dugo vremena traju polemike stanovnika Bohinja oko izlaska bohinjske regije iz nacionalnog parka. Na taj način bi mogućnosti turističkog razvoja bile višestruko veće, a samim time bi i zakonske barijere bile manje. Za ovakvu odluku se izjasnilo čak 90% stanovnika Bohinja, a prijedlog se već našao na vladinom stolu, dok će konačnu "presudu" dati slovenski parlament. Nakon toga bit će puno jasnija budućnost kako Vogela tako i Koble.   

Za ljubitelje skijaškog trčanja valja spomenuti kako su posljednje vrlo dobre vremenske prilike omogućile zasnježenje staza na Pokljuki koje već sada spremno dočekuju brojne skijaše trkače.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 05. studenog 2012.   18:08h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " A gdje to, ako nije tajna "
    (Član skiman)
    Nije tajna, samo se još ne zna....od pustih planova ne zna se kuda će se prvo novci kanalizirati
  • Objavljeno: 05. studenog 2012.   17:29h

    Član od:
    04.12.2006.

    Mjesto:
    Slovenija, Ruše

    " Stislo i kod susjeda, nema soldi! Jos ce oni kod nas dolaziti skijat........jednog dana!

    Meni je Stari vrh odlican, bilo bi mi bas zao da propadne.........!! "

    (Član Danko17)

    A gdje to, ako nije tajna
  • Objavljeno: 05. studenog 2012.   13:10h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Stislo i kod susjeda, nema soldi! Jos ce oni kod nas dolaziti skijat........jednog dana!

    Meni je Stari vrh odlican, bilo bi mi bas zao da propadne.........!!
  • Objavljeno: 05. studenog 2012.   11:45h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Nisu ovdje obradjena sva skijalista. Samo ona koja imaju neke novitete, ili su ti noviteti vrijedni paznje (ili su nam u ovom trenutku bili dostupni). Prema trenutnim saznanjima Kaninu je Sella Nevea nedavno dosla kao narucena i to im je za sada sasvim dovoljno. :)
  • Objavljeno: 05. studenog 2012.   11:33h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    A Kanin?

    Nevjerojatno mi je ovo za Krvavec... Čovječe, pa tamo se skijalo prošli vikend! Njih snijeg nikako da iznenadi, naprotiv - oni iznenade snijeg!

Prikazano 5 od 5 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 7044
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr