SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

21.01.2010.      

Autori: Tomislav Matošin, Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2009/10.

 

Mariborsko Pohorje

Mariborsko Pohorje je, uz Krvavec najveće slovensko skijalište, a najpoznatije je po održavanju "Zlatne lisice", natjecanja Svjetskog kupa za skijašice koje ima dugogodišnju tradiciju.

Mariborsko Pohorje
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Zagreba 116 km
udaljenost od Rijeke 247 km
 

Pohorje je planina između Dravograda i Maribora kojoj se najviši vrh, Črni vrh, nalazi na 1.543 m/nm. Potječe iz davne geološke prošlosti i na osnovi kamena koji tvori njegov sastav, moguće ga je priključiti centralnim Alpama. Samo skijalište, Mariborsko Pohorje, smješteno je na jugozapadnom rubu grada Maribora na nadmorskoj visini od 325 do 1.327 metara. Iako prilično nisko, Pohorje uz povoljne mikroklimatske uvjete gotovo redovito svake zime obuče 'bijelo ruho'.

Na samo skijalište moguće je doći iz podnožja na 325 m, tzv. Snežnog stadiona. Odatle će vas novoizgrađena kabinska žičara odvesti na 1.042 m visok predio Bolfenk do kojeg je moguće stići i automobilom. Ovdje se nalazi i poznata staza Radvanje na kojoj se održava tradicionalna "Zlatna lisica" – natjecanje u slalomu i veleslalomu za skijašice u Svjetskom kupu. Osvijetljena je reflektorima te je na njoj moguće i noćno skijanje. Pored Bolfenka postoji još jedno područje na kojem se nalazi nekoliko zanimljivih staza – Areh.

-.--.-

Ovdje treba istaknuti vrlo lijepe crvene staze Cojzericu i Pisker. Potonja je dugačka, terenski razvedena i zanimljiva, a skija se ispod moderne šesterosjedežnice s kupolom. Bolfenk i Areh su povezani nizom plavih staza i sporih žičara starijeg datuma, pa tko želi uštedjeti pola sata na prelazak s jednog kraja na drugi neka radije izabere besplatni skibus koji redovito prometuje. Također se može koristiti i vlastiti automobil. Parking je besplatan i ima ga u dovoljnoj količini.

Skijalište ukupno broji 33 km uređenih staza (21,5 km plavih, 8 km crvenih i 3,5 km crnih), a uređeno je i 20 km staza za skijaško trčanje. U slučaju nedostatka snijega, snježni topovi osigurat će minimalno 100 skijaških dana. Valja istaknuti da se na skijaškoj poveznici Bolfenka i Areha nalazi nekoliko "skrovitih" staza koje će se otkriti onima koje ne smeta odgurivanje štapovima na već spomenutim plavim stazama da bi se došlo do njih. Jedna od takvih je staza imena Partizanovo, duljine cca 1 km. Nalazi se u sredini skijališta, a snowboarderima i slabijim skijašima je problem do nje doći tako da vam se može dogoditi da cijeli dan skijate na crvenoj stazi koja je uređena, praktički, samo za vas.

-.--.-

Prijevoz će vam omogućiti 5 sjedežnica, 12 vučnica različitog tipa (sidro, tanjurići, baby-lift) te jedna kabinska žičara. U zimskom razdoblju žičare počinju s radom u 9 h, a posljednja vožnja je u 16 h. U noćnom skijanju možete uživati svaki dan od 18 do 21 sat. Mali nedostatak je što u slučaju toplijeg vremena topovi ne zasnježuju donji dio oko kabinske žičare i ako se spuštate do samoga podnožja morat ćete skinuti skije i cca. 150 metara proći pješice. Cijena jednodnevne skijaške karte je 28 EUR za odrasle (ovisi u kojem terminu dolazite), a karte za noćno skijanje 19 EUR. Za višednevne karte je potrebna fotografija, a one vrijede i za noćno skijanje kao i na Ribniškom Pohorju, Kopama i Kranjskoj Gori. Ukoliko nemate svoju opremu, u podnožju skijališta ju je moguće unajmiti, kao i potražiti poduku učitelja skijanja ili bordanja.

Na skijalištu se nalazi nekoliko hotela u kojima možete prenoćiti te nekoliko restorana u kojima možete prezalogajiti u pauzi skijanja. Smještaj je raznolik, od luksuznih hotela s wellness ponudom do pristupačnih pansiona u okolici skijališta. Moguć je smještaj i na samom skijalištu, tik uz staze. Maribor, kao drugi najveći slovenski grad, nudi niz opcija za zabavu poslije skijanja – izlazak u restorane, slastičarne, shopping-centre, kina ili barove i diskoteke.

Mariborsko Pohorje je isplativa destinacija za vikend skijanje. Budući da je lako i brzo dostupan, pogotovo iz pravca Zagreba, na stazama možete biti već u petak navečer. Subota i nedjelja ostavljaju puno vremena za uživanje na snijegu, ali i u popratnim sadržajima kojih ne manjka. Još kada je zima 'milostiva', pa zabijeli cijeli kraj, nema potrebe tragati za udaljenijim i skupljim skijalištima.

Prema odabiru čitatelja Skijanje.hr-a u godišnjim anketama u sezoni 04/05, 05/06 i 06/07 ovo skijalište je proglašeno najboljim u kategorijama:

 Najbolje noćno skijanje

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 3094332
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr