SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

04.02.2010.      

Autor: Goran Razić

Photo: Skijanje.hr, Unitur Rogla

 

Rogla

Wellness ili skijanje? Mnogima velika dvojba. No Rogla objedinjuje ljeto i zimu vjerojatno bolje od bilo kojeg drugog slovenskog skijališta. Terme Zreče nude odličnu wellness bazu, a Rogla zimski odmor za obitelji iz snova, a sve to nadomak Hrvatske.

Rogla
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 230 km
udaljenost od Zagreba 150 km

Turistička aktivnost u ovom dijelu Slovenije započela je dosta davno. Još pred četrdesetak godina, kada je napravljen prvi kompleks bazena na termalnom izvoru u Zrečama, bilo je jasno da je budućnost svijetla. No domaćini se nisu zadovoljili "samo" vodom u tekućem obliku, nego su ponudu proširili i na zimu, te su termalne izvore iskoristili u svrhe liječenja i rehabilitacije, dok su obližnje brdo pretvorili u jedno od top 4 slovenska skijališta. Treba li tome još nešto pridodati? Treba. Smještaj. No Rogla ima i to.

Popularni skijaški kompleks udaljen je cca 150 km od Zagreba, što ispada oko dva sata vožnje automobilom, kojim god putem krenuli, a krenuti je moguće u dva pravca. Jedan vodi preko Krapine i Ptuja, dalje prema Kidričevu, Slovenskoj Bistrici i Zreču. Alternativa je preko Rogateca, Rogaške Slatine pa preko Slovenskih Konjica ili Slovenske Bistrice dalje do Zreča i Rogle. Iz Rijeke treba potegnuti čak 230 km, što traje nekih 3 sata i 15 minuta. Možda nekima za jednodnevno skijanje previše, no za vikend - nikako. Iz Rijeke je potrebno preko Ljubljane držati dalje autoput za Celje te putom izaći na izlazu Slovenske Konjice. U toj točki spajaju se putevi iz Zagreba i Rijeke, a od autoceste do Zreča ima točno 10 km. Do skijališta još dodatnih 15 km, većinom planinske ceste koja se uspinje na 1.500 mnv.

Sva skijališta osim Mariborskog Pohorja, Krvavca i Kranjske Gore nose breme lošijeg pristupa i nedostatka većeg grada na čije goste se uvijek mogu "osloniti". Upravo taj podatak mobilizirao je Cerkno na izgradnju respektabilne mehanizacije za transport skijaša i bordera, dok je Rogla jasno pokazala svoju viziju: Terme, koje u podnožju nude sve što srce može poželjeti - od wellnessa, apartmana, pa sve do solidnih te hotela vrhunskih karakteristika, pribrajaju se skijalištu jasnog obiteljskog i vikend karaktera.

-.--.-

Specifičnost Rogle je dolazak automobilom na vrh planine (nešto slično kao i kod Sljemena, nap.a.). S jedne strane u vrijeme težih vremenskih prilika to može stvoriti određene probleme, no s druge strane, komoditetu skloniji gosti automobilom dolaze u samo srce planine te se parkiraju nekoliko metara od skijaške staze i nekoliko metara od svog hotela/apartmana.

Smještajni kapaciteti na skijalištu imaju poziciju praktički na samoj stazi, dok je njihov karakter sličan kao i u podnožju: wellness + obiteljski odmor na snijegu. Hotelski kompleks na vrhu skijališta (koje je smješteno na 1.573 mnv, nap.a.) nalazi se na svojevrsnom platou velike površine. Upravo to daje idealne uvjete za nekoliko aktivnosti. Prije svega tu je sve popularnije skijaško trčanje, kojemu je Rogla već dugo vremena dom, kako u rekreativnom, tako i u natjecateljskom smislu. Osim toga, nedostatak strmina daje odlične uvjete za škole skijanja, koje imaju idealne uvjete.

-.--.-

Staze Uniorček 1 i 2, te ograđeni poligon namijenjen za početnike s blagom padinom koja završava na savršenoj ravnini, svaki učitelj samo poželjeti može. Nadalje, Rogla nudi vožnju motornim sanjkama, adrenalinsko sanjkalište "Zlodejevo", koje je otvoreno cijele godine, fitness, sportsku dvoranu, umjetnu stijenu za penjanje, hodanje krpljama, turno skijanje i još puno toga.

Polaganim odmicanjem od ravnog platoa, doma većine navedenih aktivnosti dolazi se do prvih skijaških padina. Spustom po crveno-plavoj stazi imena Planja dolazi se do prvog raskrižja, na kojem je moguće otići na sidro za odličnu crvenu stazu Jasa, ili pak desno na stazu Košuta. Obje staze su opremljene reflektorima te je moguće noćno skijanje od četvrtka do nedjelje u periodu od 17 do 21 sat.

Produžimo li na dno Planje, dolazimo do restorana i dna istoimene sjedežnice. Od tamo možemo produžiti desno prema vučnici na stazama Osrtušica 1 i 2. Riječ je o stazama vrlo lijepe konfiguracije, no nešto kraće dužine.

-.--.-

Odemo li na drugu stranu dolazimo na paralelne vučnice imena Mašin Žaga, koje vode prema vrhu snowparka. Upravo je snowboard park jedan od najvećih ponosa Rogle u posljednje vrijeme. Najveći snowboard park u ovom dijelu Alpa nudi brojne mogućnosti za sve, a česti eventi podigli su ionako veliku živost Rogle na još višu razinu.

S vrha Mašin Žage moguće je otići na jedan dislociran, ali boljim skijašima i interesantniji dio - Jurgovo. Jurgovo 1, 2 i 3 staze su koje pokrivaju sidra i jedna četverosjedežnica. Crvene i crne staze lijepog nagiba i dužine zadovoljit će većinu odličnih skijaša.

Rogla nudi odlične uvjete za odmor obitelji, jednodnevna i vikend skijanja te odmor u planinskom okruženju gdje netaknuta i gusta crnogorica daje okruženje mira i zimske idile. Bilo da je riječ o skijaškim počecima, ili pak uživanju iskusnih skijaša, Rogla daje puno. No sedmodnevni odmor bi mogao ubrzo dosaditi, pogotovo ukoliko smo orijentirani samo na skijanje. U tom slučaju ipak je bolje potražiti drugo odredište, ili pak utjehu pronaći u odlično temperiranoj sauni, naravno, s pogledom na skijalište.

Prema odabiru čitatelja Skijanje.hr-a u godišnjim anketama  ovo skijalište je proglašeno najboljim u kategorijama:

 Najbolje skijalište za obitelji s djecom

Najbolje skijalište za obitelji s djecom






Pregled godišnjih anketa:
Najbolji u sezoni 04/05
Najbolji u sezoni 05/06
Najbolji u sezoni 06/07
Najbolji u sezoni 07/08

Najbolji u sezoni 08/09

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 243771
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr