SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

21.02.2006.      

Autor: Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2005/06.

 

Tarvisio

Maleno talijansko skijalište s prekrasnim pogledom na tromeđu Italije, Slovenije i Austrije. Odlične staze samo su dodatan plus.

Tarvisio
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 230 km
udaljenost od Zagreba 245 km

Regija Friuli-Venezia-Giulia najistočnija je talijanska regija koja ujedno graniči sa Slovenijom i Austrijom. Sudar romanske, slavenske i germanske kulture na malom prostoru uvjetovao je razvoj specifične i bogate tradicije, duboko isprepletenih veza između narodâ i, neminovno, suradnje koja se danas, na zadovoljstvo posjetitelja, očituje prvenstveno u integriranoj turističkoj ponudi. Ovdje se nalaze popularne turističke, pa i skijaške destinacije poput Kranjske Gore u Sloveniji ili Nassfelda u Austriji. Nama je ovaj put izbor pao na Tarvisio (slo. Trbiž, op.a.), maleno talijansko skijalište koje ćemo pobliže upoznati kroz sljedećih nekoliko redaka.

Skijalište Tarvisio se smjestilo iznad istoimenog gradića koji leži na 750 mnv. Iz samog se mjesta i dižu ski liftovi koji skijaše vode do ukupno 25 km staza. Odmah za početak treba istaknuti stazu Di Prampero koja se spušta od vrha Monte Santo di Lussari na 1760 mnv do predjela Camporosso malo izvan Tarvisia. Ova 4 km dugačka crvena staza s visinskom razlikom od 950 m pravi je biser cijele regije. Odličnu konfiguraciju i prekrasan pogled koji puca gotovo sa svake prijelomnice nadopunjuje činjenica da je staza od polovice (međustanice gondole) do dna osvijetljena i pripremljena za noćno skijanje. Koliko ova staza znači za cijelo skijalište, grad i sve posjetitelje-skijaše svjedoči i rekordan rok u kojem je nakon nedavnog požara obnovljena gornja stanica kabinske žičare. Moderne kabine za 8 osoba udobno i brzo voze skijaše do vrha kojim dominira vrlo impresivno svetište sa crkvom. Valja istaknuti i crne staze Alpe Limerza te Priesnig "B". Bez brige, unatoč kategorizaciji, s užitkom će ih svladati i srednje vješti skijaši, a pri dnu su osigurane i plave početničke staze.

-.-Goran Vukelić-.-

U Tarvisiu je 2003. održana Zimska univerzijada pa je, shodno tome, unatrag nekoliko posljednjih sezona bilo i većih ulaganja u infrastrukturu. Ski liftovi starijeg datuma nalaze se još na perifernim dijelovima skijališta, poput 2-sjedežnice Florianca čiju sporu vožnju kompenziraju odlične lazanje u rifugiu pokraj gornje stanice. Sve su staze pokrivene sistemom umjetnog zasnježivanja, a u podnožju se grade novi smještajni kapaciteti. One željne dužeg boravka ugostit će nekoliko hotela i privatnih iznajmljivača u Tarvisiju. Parking je besplatan, odmah do ski liftova, a u podnožju je moguće i iznajmiti ski opremu ili zatražiti poduku ski učitelja. Na skijalištu ima dovoljan broj restorana i barova gdje možete zastati i odmoriti umorne noge. Cijelo je skijalište inače povezano, samo je na jednom kratkom dijelu potrebno skinuti skije kako bi se prešlo preko ceste. Tko se zaželi malo promjene, samo 20 km je udaljena Sella Nevea sa svojih 10 km staza.

-.-Goran Vukelić-.-

Osim skijanjem, odmor možete aktivno provesti baveći se skijaškim trčanjem na 60 km staza; zatim, snježnim trekkingom, sanjkanjem, klizanjem ili vožnjom u zaprezi koju vuku psi. Tu je i neizostavna gurmanska ponuda lokalnih specijaliteta. U suradnji sa susjednim turističkim zajednicama Slovenije i Austrije česte su manifestacije i događanja koja brišu tanke linije razdvajanja.

Cijena skipassa za 1 dan iznosi prihvatljivih 26 eura za odrasle. 6-dnevni skipass stoji 114 eura (129 eura u visokoj sezoni), a daljnja se sniženja odnose na otvaranje i zatvaranje sezone. Nudi se i skijanje "na sat" (sci@ore) – moguće je kupiti skipass za određeni broj sati u danu ili sezoni. Zanimljive su i razne obiteljske i međugranične opcije s kojima možete skijati i na stazama Nassfelda, Weissbriacha te Dreiländerecka.

-.-Goran Vukelić-.-

Skijalište je lako dostupno iz Hrvatske, pogotovo Primorcima i Istranima koji su ovdje česti gosti. Udaljenost od Rijeke je 230 km, a treba napomenuti da od Trsta, preko Udina, do praktički samog skijališta vodi autocesta (cestarina 8 eura). Od izlaza Tarvisio na autocesti samo je 5 km do početne gondole. Zanimljiva je i mogućnost putovanja vlakom od Trsta do skijališta. Također je moguće doći i preko Ljubljane, Kranja i Kranjske gore; opcija koja je možda zanimljivija skijašima iz sjeverne Hrvatske koji će iz Zagreba prevaliti 245 km do Tarvisia.

Ne treba dvojiti da je Tarvisio odličan izbor za jednodnevno ili vikend skijanje; već sama staza Di Prampero je vrijedna posjeta. No, valja o njemu razmisliti i kao o odredištu za malo dulji odmor, pogotovo uzmemo li obzir i susjedna skijališta koja također imaju što za ponuditi.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 11873
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr