SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

17.01.2007.      

Autor: Goran Vukelić 

Lička skijališta

Malena, ali postoje. Pregled ličkih skijališta i njihovih potencijala.

Po uzoru na Gorski kotar čija su skijališta doživjela skroman, ali ipak procvat u posljednjih nekoliko sezona i Ličani su požurili urediti nekoliko skijaških staza. Iako ukupna brojka trenutačno ne prelazi niti 5 km staza, planovi o novim skijalištima lako bi tu brojku mogli podići do 100-tinjak km staza! No, pogledajmo što se nudi zasad…

U sklopu Nacionalnog parka Plitvička jezera uređeno je maleno skijalište Mukinje (naslovna fotografija). Staze se nalaze samo 800 m od hotela u sklopu Nacionalnog parka, a uređene su 3 staze ukupne dužine 1 km. Staze poslužuje 1 vučnica ("tanjurić"), dužine 322 m, koja savladava uspon od 641 m n/m do 700 m n/m. Rasvjeta omogućava i noćno skijanje petkom i subotom od 19h do 22h. Uz skijalište je uređeno i sanjkalište, a snježni topovi, kada to temperature dozvoljavaju, proizvode umjetan snijeg. Dnevna ski karta za odrasle stoji 70 kn, za djecu 5-14 godina 40 kn dok mlađi od 5 godina skijaju besplatno. Noćno skijanje stoji 50 kn za odrasle, odnosno 30 kn za djecu. Moguće je i unajmiti kompletnu skijašku opremu. Kako doznajemo, u planu je postavljanje još jedne vučnice na skijalištu.

U Baškim Oštarijama pored hotela Velebno uređeno je također maleno skijalište. Dvije su staze, početnička od 500 m i nešto zahtjevnija dužine 800 m. Ukupno 1,3 km staza poslužuju 2 vučnice ("sidra") dužine 350 i 700 m. Skijalište nažalost nije opremljeno sustavom za umjetno zasnježivanje. Staze se nalaze nešto iznad 900 m n/m. Uz staze je uređeno i sanjkalište, a moguće je i unajmljivanje skijaške opreme. Dnevna ski karta za odrasle stoji 60 kn, a za djecu 40 kn.

Dva navedena skijališta svoje postojanje vezuju uglavnom uz dodatne sadržaje, poput prirodnih ljepota Plitvičkih jezera, gastronomske ponude, netaknute prirode... Gledajući da skijanje nije primaran cilj izleta ili boravka, ovdje se može i lijepo zabaviti te podučiti najmlađe skijanju.

Plitvicama i Baškim Oštarijama pridružuje se i skijaški centar Krasno, nedavno opet pušten u pogon. Sa 1,6 km staza to je i treće trenutačno aktivno ličko skijalište.

Planovi za izgradnju skijališta u Lici pak, najavljuju velike stvari. Osim privatnih nastojanja u Crnom Kalu pored Senja, sa pripremom za izgradnju skijališta krenula je općina Lovinac gdje je moguća izgradnja 30 km staza. Cijeli je projekt još u fazi rješavanja papirologije, kao i projekt kanadske tvrtke koja namjerava u blizini Gračaca izgraditi skijaški centar Mrki Medvjed. Sa 60 km staza bilo bi to najveće skijalište u Hrvatskoj i mjesto za sasvim sadržajno tjedno skijanje.

Ono čime se zasad lička skijališta mogu pohvaliti, a da je u skladu s europskim trendovima, je - nedostatak snijega. Stoga i malobrojne žičare miruju sve dok prava zima konačno ne započne.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 235448
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr