NATJECANJA

»

SNOWBOARD

04.12.2007.      

Autor: Ante PašalićPhoto: Skijanje.hr  

Air & Style 2007 - ekskluzivni izvještaj!

Završio je još jedan Air&Style, najveće natjecanje u Europi! Kevin Pearce odnio veliku pobjedu!!

Ispred skoro 30,000 ljudi na Olympic stadionu u glavnom gradu bavarske, Münchenu dvadesetogodišnji Amerikanac Kevin Pearce pobjedio je na Nokia Air & Style 2007! Pearce je pobjedio s odličnim Cab 1260! Nevjerovatni 17-godišnji Mikkel Bang osvojio je drugo mjesto, i njegov norveški sunarodnjak Torstein Horgmo treće mjesto! Uz paklenu atmosferu na samom stadionu, uz show Pro snowboardera i Snowmobila, stadion su do vrhunca dovele glazbene zvijezde poput 30 seconds to Mars, The Hives i superzvijezda Sean Paul!

pobjednici
Mikkel Bang, Kevin Pearce i Torstein Horgmo

Natjecanje je bilo podijeljeno na prvu rundu, drugu rundu i superfinale! Natjecateljski format sastajao se od tri run-a, a najbolji run odnosno bodovi određivali su pobjednika, osim u Rookie kategoriji, gdje su se vozila dva run-a. Rookie-i su i otvorili natjecanje, s iznimno jakom konkurencijom, ponudili su gledateljima odlične vožnje i još bolje trikove!

Rookie:

Svijetla budućnost svjetskog snowboarda je osigurana! Rookie natjecatelji na Air&Style-u su, slično kao i prošle godine, demonstrirali vrhunsku vožnju pred punim Olympia stadionom! 16 Rookie-a se natjecalo za mogućnost natjecanja sa Pro riderima na Air&Style-u slijedeće godine! Jedina šansa su im bila dva runa, na kojem su morali pokazati da su pravi kandidati za slijedeći Air&Style!

Torstein fs slide
Torstein Horgmo - Fs Noseslide

“Klinci” su pokazali zavidni nivo vožnje, te su odmah počeli sa udarnim trikovima i “crowd pleaserima”, na što je publika s oduševljenjem pljeskala! Werner Stock iz Austrije je izveo visoki backflip, te odmah dobio odgovor od Daniel Ek-a sa Double backflipom! Mason Aguirre je imao odličnu šansu za pobjedu sa Fs 1080 i Bs 1260 pokušajem u drugoj vožnji. Finac Juuso Laivisto izveo je odličan Double Backflip, ali niti to nije bilo dovoljno za prvo mjesto!

Torstein horgmo 720 Shifty
Torstein Horgmo - Fs 720 Shifty


Cab 900 Nose i Cab 1080 su bili odgovor za pobjedičko postolje! Devetnaestogodišnji Amerikanac Tim Humphreys je osvojio suce i publiku, te sebi osigurao nastup na slijedećem Air&Style-u! Nakon Rookie dijela natjecanja, zasvirali su 30 seconds to Mars, te dodatno podigli atmosferu na Olympia stadionu!

Nakon odličnog zagrijavanja s Rookie dijelom natjecanja i glazbenom predgrupom, bavarska publika bila je spremna za spektakl! Prvu rundu Pro snowboard natjecanja s najboljih 16 svjetskih snowboardera! Napeto, neizvjesno, progresivno, iznenađujuće su samo neke od riječi kojima bi se moglo opisati natjecanje! Masivni kicker na Olympia stadionu bio je centar svih pogleda 30-ak tisuća posjetitelja!

Stadion

Prva runda:

Christophe Schmidt koji je u zadnji tren zamjenio ozljeđenog  Antti Autti-a, borio se protiv Risto Mattile sa 900 i 1080, ali to jednostavno nije bilo dovoljno da se eliminira odlični tehničar. Risto je sa Sw Bs 900 osigurao prolazak dalje.

Chas Guldemond pokušao je sa 1080 nadmašiti mladog i talentiranog Torstein Horgmoa , ali ga je Norvežanin nadmašio sa lijepim Sw Bs 900.

Andreas Wiig čovjek od kojeg se dosta očekivalo na ovom natjecanju, iz drugog pokušaja je skinuo Sw Bs 900, ali stylish Finac Heikki Sorsa, s hrabrim i odlično landanim One foot 360 je osigurao drugi krug!

Heikki Sorsa one foot 360
Heikki Sorsa - One Foot 360

Čovjek kojeg dugo nismo vidjeli na natjecanju, Austrijanac Gigi Ruf bio je protivnik domaćem Bavarcu Davidu Benedeku. Gigijevi stlyish trikovi nisu garantirali prolazak dalje na ovako jakom natjecanju, a Benedekov Cab 720 je bio dovoljan za drugi krug!

Andy Finch inače na svakom natjecanju odličan, na ovogodišnjem Air&Styleu je pao na oba pokušaja. Matthieu Crepel je lakoćom prošao u drugi krug sa solidnim Fs 900.

Torstein Sw bs 10
Torstein Horgmo - Sw Bs 1080

Dva najveća prijatelja na TTR touru Danny Davis i Kevin Pearce bili su i međusobni protivnici u prvoj rundi! Danny je skinuo Fs 1080, a Kevin Bs 1080, a suci su odlučili da Kevin ide dalje…

Nicolas Muller od kojeg se očekivao prošlogodišnji pokušaj One Foot Bs 720, izveo je ipak Bs 720, što nije bilo ni dovoljno blizu da pobjedi Bs 1080 od Eero Ettale!

Na kraju prve runde sučelili su se 17-godišnji Mikkel Bang, prošlogodišnji Rookie pobjednik, i najbolji allround svjetski snowboarder Travis Rice! Travis je odmah skinuo odlični Double Backside Rodeo, na što je publika oduševljeno izvikivala Travisovo ime!
Mladi Norvežanin Mikkel Bang, ostao je smiren, te pred svojim idolom Travis Riceom skinuo bolestan Fs 1080 Mute, te Travisa izbacio sa daljnjeg natjecanja! Stadion prepun rumenih i veselih Bavaraca doslovno je poludio, te automatski počeo navijati za novog Rockstara, Mikkel Bang-a.

Stadion

Druga runda:

Nakon iznenađenja u prvoj rundi, druga je obećavala još veći užitak gledanja! Ulozi su povišeni, te se mogla očekivati nova razina trikova!

Risto Mattila i  Torstein Horgmo  bili su prvi na redu! Mattila je izveo visoki Fs 1080, a Torstein savršen Sw Bs 900, te s jednim bodom razlike, Torstein je otišao u finale!

Heikki Sorsa i David Benedek su bili slijedeći na redu. Najveće uzbuđenje večeri donio je Heikki sa bolesnim One Foot Fs 360, te još bolesnijim landingom! A Bendek je vratio sa svojim doboro poznatim oružjem, Double Cork Fs 1080, te si pred svojom publikom tako osigurao superfinale!

Risto Mattila
Risto Mattila - Fs 1080

Mathieu Crepel i Kevin Pearce bili su slijedeći, na kojima je Francuz forsirao Sw Bs 1080, te imao problema s landanjem istih. No s druge strane, mladi Amerikanac je sa savršeno landanim Cab 900 i Cab 1080 došao do Superfinala!

Nakon što je izbacio zvijezdu Travisa Ricea, 17-godišnji(!) Mikkel Bang  noć svog života nastavio je sa odlično landanim Sw Bs 900 u prvoj rundi. Eero Ettala je pao na prva dva Bs 1080-a, te je morao ići sa Sw Double Backflip-om u Superfinale, ali nije uspio, a "klinac" Mikkel Bang došao do svojeg prvog Superfinala!

Mikkel Bang sw bs 1080
Mikkel Bang Sw Bs 900

Nakon druge runde, zasvirali su švedski punk rockeri The Hives, te dodatno oraspoložili nabrijanu publiku na Olympia stadionu u Münchenu! Superfinale su osigurala tri klinca Kevin Pearce, Mikkel Bang, Torstein Horgmo i "stari" 27-godišnji David Bendek!

U međuvremenu održano je Finale FSX-a odnosno Freestyle Snowmobilea što je dodatno raspalilo publiku! FSX su novost na ovogodišnjem Air&Styleu, te su svojedobno premijerno nastupili pred europskom publikom! S odličnim Backflipovima i raznim izljetanjima na posebno napravljenom  "course-u" oduševili sve prisutne. Pobjednik FSX natjecanja bio je šveđanin Daniel Bodin.

Heikki Sorsa rocket air
Heikki Sorsa - Rocket Air

Superfinale:

Nakon prošlogodišnjih finala, svima je bilo jasno da se ispod rotacije od 1260° , One Foot trikova ili neke kreativne inverted kombinacije jednostano nemože osvojiti najveće europsko natjecanje, TTR 6 Star Nokia Air & Style! 100,000 Eura ukupne nagrade bila je motivacija više za osvajanje ovog prestižnog natjecanja!

U superfinale su došla tri "klinca" Amerikanac Kevin Pearce, Norvežanin Torstein Horgmo i definitivno najmlađi rockstar, 17-godišnji Mikkel Bang! Uz lokalnog finalista, legende David Benedeka, za kojeg je zvučno navijalo 30-ak tisuća gledatelja sa bavarskim pjesmicama, atmosera je bila doista neponovoljiva!

Risto Mattila
Risto Mattila - Sw Bs 900

Nakon što je doslovno poslao doma dvojicu vjerovatno najboljih ridera svijeta, Mikkel Bang se našao u superfinalu, te odvozio savršeno! Sa samo 17 godina, ovaj mladi Norvežanin u superfinalima je u prvom runu izveo Sw Bs 900, u drugom Sw Bs 1080. Treći run sa savršeno landanim Sw Bs 1080, pokazao je impresivnu kontrolu i demonstirao stil vožnje koji ga je doveo do 2. mjesta na Air & Style-u! Defintivno noć života za mladog Norvežanina!


Torstein Horgmo se pokazao i dokazao sa stylish trikovima kroz cijelo natjecanje! Ništa drugačije nije bilo niti u finalima! U prvom runu izveo je solidan Sw Bs 900, a u drugom stylish Cab 720 Shifty! Na zadnjem runu dao je sve od sebe, te sa Cab 1080 postao vodeći!

Kevin Pearce Fs 1080

Kevin Pearce - Cab 1260


Kevin Pearce je odmah u prvom runu skočio Cab 1080, te  u drugom pokušao 1260, ali ga nije landao! Dvadesetogodišnji Amerikanac se nije predavao, te je u zadnem runu skočio i landao odličan Cab 1260! To ga je odmah dovelo u vodstvo, te ga više ništa nije zaustavljalo u osvajanju prestižnog Nokia Air&Style natjecanja, te "Ring of Glory" prstena!

David Benedek je u prva dva runa pokušao izvesti Fs Double Cork 1260, ali  oba puta je nespretno doskočio. Uz veliku podršku publike, sa zvučnim bavarskim pjesmicama, izvikivajući njegovo ime, Benedek je na opću radost cijelog stadiona u zadnjem runu landao svoj dobro poznati Fs Double Cork 1260, te ga po prvi puta uopće landao na nekom službenom natjecanju! No, to nije bilo dovoljno za pobjedu nad mladim Amerikancem, Kevin Pearceom!

Eero Ettala
Eero Ettala - Sw Double Backflip

Proglašenje pobjednika i ceremonija održala se odmah na samom terenu, uz spektakularan skok snowmobilom niz snowboard kicker, te donošenjem Ring Of Glory prstena pobjedniku, Kevin Pearceu!

Slavlje i provod su tek počeli, a završnicu odličnog natjecanja dočekao je koncert američke reagge/hip-hop zvijezde, Sean Paula!

David Benedek Double Cork 1260
David Benedek - Fs Double Cork 1260

Air&Style je još jednom potvrdio svoju veličinu i postavio novi standard na cijelom TTR touru! Najveće europsko natjecanje Nokia Air&Style završilo je, te će večini ostati dugo u sjećanju!

Konačni rezultati:

Superfinale
1. Kevin Pearce (USA)
2. Mikkel Bang (NOR)
3. Torstein Horgmo (NOR)
4. David Benedek (GER)
5. Heikki Sorsa (FIN)               
6. Risto Mattila ( FIN)             
7. Eero Ettala (FIN)                   
8. Mathieu Crepel (FRA)               
9. Danny Davis (USA)                
10. Nicolas Müller (SUI)            
11. Travis Rice (USA)               
12. Chas Guldemond (USA)    
14. Gigi Rüf (AUT)                  
15. Andy Finch (USA)        
16. Christophe Schmidt (GER)   

Rookie
1. Tim Humphreys (USA)             
2. Werner Stock (AUT)                       
3. Mason Aguirre (USA)   
                               
Results FSX
1. Daniel Bodin (SWE)               
2. Chris Burandt (USA)              
3. Daniel Bodin (UNOR)              

 Rookie pobjednici
Rookie pobjednici

Matheiu Crepel Fs noseslide
Mathieu Crepel - Fs Noseslide

Bodin
Daniel Bodin

fsx2
Freestyle Snowmobile

fsx
Freestyle Snowmobile

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 309060
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr