MAGAZIN

»

KOLUMNE

22.02.2012.      

Autor: Nika Fleiss

 

Time out Ivice Kostelića

Ne znam dal je i vama tako, al od kada je Ivek iz Sočija krenuo za Basel i nije da previše pratim skijanje. Naravno, bacim oko da vidim borbu oko bodova i dal mu pušu za vrat, al nije to onaj gušt.

-.-ski kliNIKA-.-Mnogi me ovih dana pitaju zašto se to baš stalno događa Ivici, naravno misle na ozljede i silne operacije? Pa ovo možda ne mora biti točno, ali je moje mišljenje; Obitelj Kostelić je oduvijek bila poznata po svom načinu treniranja, em što je specifičan, em što je opširniji. Da to nije bilo tako vjerojatno Janica i Ivica ne bi postigli sve ove rezultate, tako da kritizirati nešto ne dolazi u obzir. 

Ali, da se negdje ovo moglo spriječiti mislim da je. Ne znam dal baš ova zadnja Ivičina ozljeda, jer to nisu ozljede gdje pucaju ligamenti ili kosti, no ipak je to koljeno već otvarano osam puta prije ovog zadnjeg i tu postoje određene traume. S druge strane, svi mi znamo kakve su staze u muškom Svjetskom kupu, od Bormia do Kitzbühela, ili pak  Wengena… Treba tijelo sve to izdržati, a već je od ranije prilično načeto. 

-.-Goran Razić-.-

Da stvar bude još bolja, ovdje pričamo o čak pet disciplina koje Ivica vozi. Ljudi moji, treba ostati i psihički i fizički zdrav, putovati između utrka, spavati, jesti, trenirati i pobjeđivati. Ruku na srce, nismo mi Hrvati baš zadovoljni trećim mjestima, a da ne pričam o petom ili osmom. Sve je to dodatni pritisak na sportaša, plus one osobne boljke s kojima se borimo.

Al da se vratimo na Ivičin trening. Ivica je toliko naskijan, precizan, fizički jak i mislim da zaista nije potrebno da toliko skija. Mislim da bi mu veća količina odmora donijela tih par stotinki koje nekada fale, ili da bi se barem izbjegle ovakve ozljede. Jer godinama smo slušali da pretreniranost ne donosi rezultate već povrede. Tijelo se zasiti jednih te istih pokreta i zato mu je i potrebna promjena. 

-.-Goran Razić-.-Drugo su djeca ili mlađa dob, tada se ide na ponavljanja kako bi djeca dobila feeling za skije, kako bi pronašla svoj stil, a poslije dolaze finese. Odnos kvalitete i kvantitete. Ivek je odavno pokazao da je kvaliteta i ne postoji nijedan skijaš u Svjetskom kupu koji je toliko godina na samom vrhu.

Da se mene pita, sada mu treba dati dugačak odmor, da se zasiti svega oko sebe i da jedva dočeka stati na skije. Trenutno znam da jedva čeka, jer je u borbi za još dva globusa, jednog već ima (eto što je majstor), a sezona još nije ni gotova. Uporan je ko bik tako da ne sumnjam da će bar još jedan biti njegov, samo se nadam da se na tom putu neće opet nešto prepriječiti. U prijevodu, nadam se da neće forsirati skijanje pod svaku cijenu i sa svakom boli. Jer ono o čemu on sanja je zlatna Olimpijska medalja i Sljemenska kruna, sve ostalo taj dečko već ima u svojoj vitrini uspjeha. 

S druge strane Svjetskog kupa, nema skoro da ništa novo. Vonn reda svoje pobjede ili postolja, jučer joj je skoro pošlo za rukom pobijediti paralelni veleslalom u Moskvi ali je ipak bolja bila sunarodnjakinja Mancuso. Ta djevojka kao da odluči koje tekme želi pobijediti pa to tako i bude. Nije izbor loš; ili su to Olimpijske igre ili tekme za lovu. 

Hirscher je u svom naletu da na lakši način stigne Ivicu ipak izgorio pa je pobjedu odnio mladi Francuz Pinturault. Ovakav način natjecanja za sada je jako težak za Neureuthera jer je prošle godine u Münchenu od Bodea izgubio za treće mjesto, a ove godine mu je pobjedu za tek koju stotinku uzeo Francuz.

Mnogo je kritika na račun tih utrka, München - Moskva. Ja sam za to da takvo show natjecanje postoji pa da provuče gledatelje i da se promovira skijanje. Jer sigurno je lakše i jednostavnije doći s malom djecom do glavnog trga ili stadiona, nego na vrh nekog glečera ili planine. Ali, obzirom da je samo 16 skijaša u igri to se ne bi trebalo bodovati za Svjetski kup, niti za ukupan poredak, niti po disciplinama. To treba biti show s dobrim nagradnim fondom kako bi skijaši grizli, a publika dobila kvalitetno nadmetanje. Kruha i igara!

Karavna se seli u Bansko (žene), a muški idu za Crans Montanu. Čekaju nas dva vikenda dominantno brzih disciplina i nastavak borbe za ukupnu pobjedu Kostelić-Feuz. Do Kranjske Gore, gdje nas očekuje povratak Ivice, stvari ne idu nama na ruku, ali nada umire posljednja. Vjerujem da Kostelić ima svog Asa u rukavu, još ako je to pikov As...

p.s. Čestitam ekipi Skijanje.hr-a na nadmoćnoj pobjedi u konkurenciji novinara na Novinarskom prvenstvu koje je održano na Sljemenu prošli tjedan. Izgleda da ste vi broj jedan gdje god se pojavili!

Živili! 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 27. veljače 2012.   08:55h

    Član od:
    01.02.2007.

    Mjesto:
    Bosna i Hercegovina, Banja Luka

    ja sam imao dve operacije na koljenu i pola koljena na dodir ne osjetim...mogu misliti kako je njemu...nekidan sam cuo da je stao na platformu malte ne odmah poslje operacije...pa jbt...sukrvica jos uvjek curi niz koljeno, a ti se prihvatio treninga...spartanac...
  • Objavljeno: 23. veljače 2012.   00:12h

    Član od:
    13.02.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Pravi sportaš ima konstantnu želju za natjecanjem, a to je Ivica.
    Zato ne propušta utrke. Tko može nek shvati, tko neće, ne mora.
    Mogao je npr. lani ne skijati teški super-G u Kitzbuhelu, kako bi se "odmorio" za kombinaciju, pogotovo jer nije bilo realno da osvoji puno bodova. A svi znamo kako je završio super-G.
    Možda je trebao preskočiti i grbavi super-G na SP u Garmischu, jer
    nije realno da uzme medalju, pa čemu opterećivat koljena?
    Kad ono, Ivica opteretio svoju vitrinu s medaljama.
    Istinskog šampiona od ostalih motorički sposobnih sportaša razlikuje određen mentalni sklop koji mu daje drugu dimenziju.
  • Objavljeno: 22. veljače 2012.   22:06h

    Član od:
    17.01.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Vrgorac

    Nika ¸i tebi svaka čast, svaki tvoj članak je pikov As !!!
    Živila!

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 297459
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr