MAGAZIN

»

KOLUMNE

24.10.2011.      

Autor: Nika Fleiss

 

Taktikom do 5. mjesta!

Kako započeti ovaj komentar nego čestitkom Ivici na osvojenom 5. mjestu u prvom ovosezonskom veleslalomu. Hrvatska, iliti Kostelić-taktika, je po ne znam koji puta uspjela! Nakon slabije prve vožnje, profesor je drugu odradio kako mu to i priliči.

-.-ski kliNIKA-.-Bio je miran, nije griješio, oprezan na strmini, a na kraju je iskoristio dugu ravnicu na kojoj je do izražaja došao njegov glajt, kilaža i jako dobar startni broj. Nema što, najbrže vrijeme druge vožnje, apsolutno zasluženo. 

Ali ja se često pitam; gdje bi mu bio kraj da u svoje skijanje doda dozu agresivnosti Ligetyja, Hirschera, Pinturaulta?? Ti dečki lete po stazi, griješe, ima ih po svuda (ako gledamo gornji dio tijela i liniju oko vratiju), a još uvijek su jako brzi. Možda bi oni s Ivičinom mirnoćom postizali još bolje rezultate, a možda bi i Ivica bio još bolji da ima njihovu agresivnost te da preuzima takav rizik. Ne znam, i nije na meni da sudim, ali kada je netko tako uskijan i mentalno spreman, mislim da doza rizika može sve podići na još viši nivo, pogotovo zato jer Ivica ionako nije sklon izlijetanju sa staze. 

Ligety je opet pokazao dominantnost iz prošle sezone i definitivno je trenutno najbolji veleslalomaš svijeta. Kod njega je jedina vidljiva taktika doći čim brže do cilja, makar i po boku. Lakoća s kojom skija i način na koji mijenja težinu iz zavoja u zavoj je impresivna. Na strmim dijelovima ima izraženu rotaciju skija, abručanje prije ulaska u zavoj, ali i to radi toliko mekano da nimalo ne gubi na brzini. Čak suprotno, kada mu rubnik skije uhvati - zavoj je gotov i prije nego dotakne zastavicu na vratima. Tako si jako skrati liniju, radi čega može lakše korigirati položaj, ukoliko je to potrebno. No, za takav način skijanja je potrebna izuzetna fizička sprema. 

-.-Goran Razić-.-

Što se tiče mladog Francuza Pinturaulta, on je definitivno u sjajnoj formi i posve mu odgovara ovako tvrda i ledena podloga. Ne smetaju mu rupe niti stepenice na stazi jer u Europa kupu, iz kojeg dolazi, je ionako naučen na visoke startne brojeve i loše uvjete. Osim svega toga, još je gladan rezultata i dokazivanja, bez obzira što je osigurao svoje mjesto u prvoj francuskoj ekipi, pogotovo nakon netom završenog otvorenja sezone. Nastavi li ovako, svjetski juniorski prvak će imati svoje mjesto u samom vrhu veleslaloma te bi ubrzo mogao u lov i po svoje najviše postolje! 

Trećeplasirani Schörghofer je osvijetlio austrijski ponos, obzirom da osim Hirschera, plasiranog na šestom mjestu, nemaju nikoga u prvih deset... a takva su skijaška velesila. Austrijanac je imao konstantu u obje vožnje. Malo je griješio na strmini, ali puno više ga je koštala ravnina. Iako je teško reći gdje odlazi to vrijeme od +51 stotinke zaostatka u dva laufa, opravdao je svoja postolja od prošle sezone te ako ovako nastavi mogao bi postati austrijski broj jedan u veleslalomu, čak i pored trofejnog Raicha.

Razočaranje tekme su definitivno Talijani, koji su nekada harali ovom disciplinom. No možda je problem samo u početku sezone, teškim uvjetima ili loše odrađenim ljetnim djelom priprema. To će svakako pokazati nastavak sezone.

Naš drugi predstavnik Dalibor Šamšal nije stigao do cilja. Na strmini se poskliznuo na jednoj ledenoj plohi i skije su samo nestale pod njim. Iz svega je izašao neozlijeđen, hvala Bogu, ali se isto tako nadam i s jednim iskustvom više. Svjetski kup mu više ne bi trebao predstavljati problem, obzirom da je dio njega već četvrtu godinu za redom. Ono što njemu treba je pronalazak formule - kako trening vožnje preseliti na tekmu, što nije nimalo lako, a možda je čak i najteži dio cijele priče.

-.--.-

Što se subotnjeg ženskog dijela tiče, pobjeda Vonn uvelike iznenađuje, obzirom na to da joj to još nije uspjelo u ovoj disciplini. No pobjeda nikako nije neočekivana, jer upravo je cijeli pripremni period radila na veleslalomskoj i slalomskoj tehnici. Za razliku od tehničkih disciplina, na kojima uvelike radi, u brzima je već toliko uskijana da su joj dovoljne samo finese kako bi se još dodatno ubrzala u stotinkama. Upravo u tome i jest ključ. Upravo joj tehničke discipline, odnosno kontinuitet u njima, nedostaje kako bi bila apsolutni pobjednik bijelog cirkusa. Kapa dolje. Očito je da Lindsey visoko puca ove sezone. 

Vodeća iz prvog laufa, Brignone, isto tako nije iznenađenje, jer je već treću godinu u Söldenu jako brza. Njoj očito nedostaje samouvjerenosti za druge vožnje, ali i to dolazi s redovnim nastupima. 

Rebensburg očito jako voli ovaj teren i njenom načinu skijanja ta konfiguracija jako odgovara. Tome doprinose i brze discipline, koje je počela voziti, a što joj odlično pomaže u prikupljanju vremena na ravnim dijelovima. Svojim specifičnim načinom skijanja (mislim na dosta visok položaj tijela i jako ravne ulaske u zavoj) bila je sklona čestom izlijetanju, no već je prošle sezone pokazala da je našla način kako završavati utrke… i to jako brzo! Pored svih tih vrlina prati je još i čelična glava, rekli bi neki: prava njemačka, disciplinirana. Sreća je da je za sada prošla bez teških ozljeda. 

To se za trećeplasiranu Görgl ne bi moglo reći. Ova je djevojka zadnjih nekoliko sezona više puta posjećivala klinike zbog čestih operacija koljena, ali Liz se ne da i što je starija izgleda da više grize. Austrijancima je definitivno osvijetlila obraz ovoga vikenda, isto kao i posljednjih nekoliko sezona na gotovo svim velikim natjecanjima. Djevojka koja bodove osvaja u 4 discipline, kada je raspoložena može biti opasna i u slalomu. Definitivno je riječ o jednoj od najneobičnijih djevojaka Svjetskog kupa. Ima poseban način treniranja i nije tipičan produkt timskog rada, ali je definitivno u potpunosti posvećena treningu i skijanju općenito. 

Kapu dolje definitivno skidamo i Tessi Worley, koja je u prvoj vožnji više od pola staze skijala bez štapa, što je nikako nije omelo da bude brza. Tessa bi i ove godine mogla biti najveća suparnica u ovoj disciplini Viktoriji Rebensburg

Bez iznenađenja skijanje ne bi bilo skijanje. Ovoga vikenda to je bila Lindell-Vikarby, jer joj već dugo nije uspio plasman među prvih deset. Upravo je ta cura, još davne 2004., dobila nagradu u Söldenu za najbržu skijašicu s najvišim startnim brojem… ako se ne varam bila je riječ o broju 60. No cura je i s takvim brojem završila na 6. mjestu. 

I zadnje, no nikako najmanje važno, treba spomenuti našu Sofiju Novoselić, koja je završila na 40. mjestu. Brojka izgleda veliko, i svi znamo da ne donosi drugi lauf, ali zaostatak od 4.14 nikako nije prevelik, jer je ovo vrlo zahtjevna utrka. Sofija nema puno iskustva sa Söldenom, a k tome je i početak sezone. Ako ovim tempom nastavi dalje, uz sreću i puno zdravlja, mogli bi je možda ispratiti u koju drugu vožnju. Impossible is nothing! 

-.--.-

Nadam se da ste se baš kao i ja razveselili početku nove sezone te da jedva čekate sljedeću stanicu. Podsjetimo, sljedeći ispit za najbolje skijašice i skijaše svijeta je u finskom Leviju 12. i 13. studenog. Tada na red dolazi naša "hrvatska disciplina", a možda već i pokoje postolje!? Do tada vas sve lijepo pozdravljam!

Vaša Nika.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 29. listopada 2011.   20:15h

    Član od:
    12.10.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ozalj

    Super
    konačno jedan novi rakurs skijanja!!
    Nika
  • Objavljeno: 27. listopada 2011.   17:19h

    Član od:
    11.12.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Dubrovnik

    Nika pise ko iskusna novinarka.
    Od gusta procitam njezinu kolumnu.
    Bravo Nika
  • Objavljeno: 27. listopada 2011.   08:17h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Nekako malo komentara na Nikinu kolumnu, očekivao sam više. Ako ništa, barem dežurni pljuvači su totalno zakazali.
  • Objavljeno: 24. listopada 2011.   20:04h

    Član od:
    22.10.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Samobor

    Zanimljivi članak! Ja bih još dodao Fenninger koja je također napravila ogroman napredak u veleslalomu i pokazala da se, ako je zdravlje posluži, u budućnosti može boriti za sam vrh.

Prikazano 4 od 4 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4711652
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr