MAGAZIN

»

KOLUMNE

05.12.2011.      

Autor: Željko Ivnik

Foto: Privatna arhiva, Internet (fotomanipulacija)

 

Ekskluzivno saznajemo: skijanje je luksuz!

U trenutku potonuća u recesijski bezdan, dok shopping centri diljem zemlje, što Hrvatskom ju zovu, zjape prazni, a kafići i restorani redom zatvaraju svoja vrata, licemjerni Hrvati planiraju odlazak na skijanje.

-.--.-Ta moralno izopačena kategorija našeg društva, koja je proizašla iz mnogoljudne skupine potpuno nesenzibilizirane za ekonomske probleme, crpi svoju snagu na način da se hrani sveopćom neimaštinom malog čovjeka, pri tome uživajući u zabranjenom voću.

Znate, više se ne čudim... spreman sam. Svake godine početkom prosinca lagano podrhtavanje moje desne ruke naznaka je skorašnjeg milovanja moje lijeve bradavice. Jer kad mi ga netko želi sustavno "staviti" sklon sam autoerotskom podražaju. Povod ovog teksta najavni su članci domaćih tjednika i dnevnika oko odlaska Hrvata na skijanje, točnije, autori tih članaka koji površno, senzacionalistički i krajnje seratorski, uz očitu primjesu Darvinizma, otkrivaju širem auditoriju nove spoznaje o zimskim navikama našeg naroda. Sudeći po njima svi smo isti! Razularena i razmažena banda koja besramno živi i troši iznad svojih financijskih mogućnosti.

Ma zamislite vi to! Nije skijanje ako nije Bad kleinnešto, Vald' sere, Kurcchevel ili Šamponix, gdje ću žderat i pit prijepodne sve u šesnaest, a popodne valjda zvat' kući i vikat: "čaća šalji pare!". Samo da bi navečer u Le Bar Des Sportsu popio cugu, jer je tamo Kylie Minogue jednom u prolazu promijenila uložak.

-.--.-Skijanje kao luksuz

Jesu li ti literalni punoglavci uopće svjesni u kojoj mjeri šalju iskrivljene slike širokom čitateljstvu, te u kojoj mjeri šire međusobnu zavisti i jal po susjedstvima? Njihov je obrazac manje više uvijek isti:

Ako se u naslovu spominje 250 ili 300 tisuća Hrvata koji se, eto, unatoč krizi, recesiji ili najavljenoj štednji, ne žele odreći... na dobrom ste putu da gastritis dobijete već do dijela teksta koji brojku od 15-ak tisuća kuna izdvaja kao normalan trošak četveročlane obitelji za 7 dana skijanja. Opasnost od crijevne viroze prijeti vam kad se mila djeca raspišu i o skijanju kao, pazite sad – "novoj najmasovnijoj luksuznoj rekreaciji ili relaksaciji". U tom trenutku postane vam žao da papir koji čitate nije mekši, jer bi kao takav onda imao i neku svrhu.

Da zaključimo ovo mentalno silovanje, četveročlana obitelj dnevno potroši, kažu znalci, barem 80-ak eura na cugu i klopu, a vrh totalnog snobizma su i kućni ljubimci. Pa tako primjerice za većeg psa (to vam nisu oni s reklama koji love frizbi, već su nalik omanjem teletu) treba, ovisno o smještaju, izdvojiti i do 25 eura po danu!

Možda ću ispasti preopširan na trenutke nerazumljiv i subjektivan, ali imajte strpljenja sa mnom, molim vas! 

Moj prvi 'Doppelmayr' u životu bio je konop zavezan za kuku fičeka (op.a. Fiat 750) od mog starog, koji je mene i brata na skijama zimi vukao do 500 mnv tj. do točke Medvednice koja se zove Ponikve. Moja prva dječja "inozemna" skijaška iskustva vezana su uz Sloveniju. Spavali smo po odmaralištima, noseći hranu sa sobom. Nakon Italije i Češke, a do trenutka otkrivenja Austrije, više mi nije bilo neugodno kad bi stari u restoranu na stazi naručio čaj, a potom zauzeo 18 četvornih metara stola s domaćim lukom, špekom i kobasama.

Željko Ivnik-.--.-Skijanje kao luksuz

Danas kod kuće imamo kasicu i u nju ubacujemo samo kovanice od 5 kn. Tijekom proljeća štedimo za ljeto, dok u kolovozu starta novi ciklus kada kreće štednja za zimu. U Hrvatskoj ne skija 250, već valjda i 400 tisuća Hrvata, i moja je obitelj u toj kvoti. Kada tražimo smještaj ne prezamo od planinarskih domova i pansiona, iako jako dobro znamo koji je gušt koristiti blagodati wellnessa u hotelu nakon dana provedenog na snijegu. No najčešće boravimo u  apartmanu.

Na stazi klopamo zbog našeg sina, jer je njemu, kao i svakom djetetu, to poseban gušt. Gdje god da skijate čaj ili sok plus dječji meni stoje oko 10 eura, čak i manje. Kada tome pribrojimo dvije kave dolazimo do plafona od 15 eura na dan, ma neka je i 20. Supruga i ja pojedemo sendvič iz kućne radinosti, onako poskrivečki i ništa nam ne nedostaje. To nije uvijek slučaj, ali na taj način u mogućnosti smo na licu mjesta uštedjeti za dodatne ski passove. Ako nas je više, kao jedne godine na Krvavcu, kada smo bili slabiji s lovom, na četiri odrasla imali smo dvije karte i skijali na smjene, ali smo bili na žici. I tako tjedan dana. Uzgred rečeno i ove ćemo zime, barem nekoliko dana, švercati klinca onako između nogu na vučnicu, ne zbog bahatosti već zbog potrebe.

Željko Ivnik-.--.-Skijanje kao luksuz

Na skijanju hranu kupujemo u lokalnim dućanima, jer je jeftinija nego u Hrvatskoj (dodatna bonus ušteda). O problematici kućnih ljubimaca smo pisali nedavno, a ja ću tek nadodati da pas ide s nama jer je to najjeftinija opcija, a ne odraz snobizma i prenemaganja. Tjedan dana skijanja našu tročlanu obitelj, plus cucak, stoji maksimalno 5.000 kn, s prijevozom dakako. Birajte - Italija, Austrija, Slovenija, a spremamo se i u Francusku. Pa tko je sad tu lud? No isto tako, nemam apsolutno ništa protiv toga da svi oni koji imaju financijskih mogućnosti plaćaju skijaške aranžmane koji vjerojatno ne uključuju jedino let raketom. Neka, živimo samo jednom.

Ali proglašavati skijanje luksuzom, u situaciji kad prosječni stanovnik naše zemlje u dnevnom režimu "kava/cigareta" godišnje propuši i propije otprilike 6.000 kn, krajnje je neupućeno i neozbiljno. Međutim, ne pada mi na pamet pisati o toj tematici, ili još bolje lutati kvartom pitajući: "Oho susjed idete na kavu? Znači ima se!?", "Gle', pa vi pušite! Lako je tako, netko mora i radit!"

Željko Ivnik/-.--.-Skijanje kao luksuz

Svi vi koji živite vlastiti život kroz priče drugih, a pritom nešto i pišete, pustite nas skijaše i bordere na miru, jer mi se uvijek snađemo. Tu i tamo otvorite prozor i pogledajte što se zbiva oko vas. Nije sve u životu "Google search" ili "Friend request".

Op, op, op svima – tko se nije skij'o magarac je bio!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 18. veljače 2014.   08:04h

    Član od:
    25.11.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ludbreg

    Skijati se mora. Sve ostalo je luksuz. :)
  • Objavljeno: 17. veljače 2014.   21:17h

    Član od:
    12.11.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Vranjic

    Netko kupuje patike od 200 a netko od 800 ili više, auto od 10, 20 ili više tisuća €.Tako je i sa skijanjem. Možete uzeti mondeno skijalište, hotel i polupansion i platiti oko 1000€ po osobi ili odabrati manja ili dalja skijališta, boravak u apartmanu, skuhati kući glavna jela, ponijeti sobom ono na čemu se može uštedjeti i to za 350€. Mi smo dalmatinci zaljubljeni u skijanje i već nekoliko godina koristimo ovaj recept, uglavnom je to FR (Puy st.Vincent, Valmeinier,Les Sybelles, Les Orres ) ili talijanska Bardonecchia. Ako nekoga interesira recept vrlo rado ću podijeliti svoja iskustva. Podrška svim zaljubljenicima u snijeg !!!!!!
  • Objavljeno: 05. prosinca 2012.   18:12h

    Član od:
    09.09.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Mali Lošinj

    " A gledajte, možemo stvari postaviti točno tako kako je Tara rekla.
    Završio sam neke škole, zaposlio se bez apsolutno ikakve veze, ubijam se kroz godinu na poslu, a moj me poslodavac plaća prilično dobro za to što radim. I što nekoga briga na koji ću način potrošiti svoje slobodno vrijeme i svoj novac.
    Ne trošim ničiji tuđi nego svoj.
    Način na koji ću to financirati (jednokratno ili rate) je potpuno moj slobodni odabir i sva pitanja otkud mi su zadiranja u moju privatnost. Čak i ako ću se odreći nečega da bih mogao skijati je stvar moje osobne odluke, a televiziju, novinare i ostale moraliste neka brinu neke druge stvari. Mene, lijepo molim, neka ostave na miru...

    lp, krampus
    "

    (Član krampus)

    POTPISUJEM!!!!! I još bi dodao moju omiljenu: Skijanje je život, ostalo su samo detalji!!

    Pozdrav skijašima
  • Objavljeno: 05. prosinca 2012.   14:25h

    Član od:
    13.01.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Drugim riječima, i ti se pridružuješ sarma attacku?

    [Editirano] 05. prosinca 2012. u 14:06h "

    (Član minja)

    Ukratko rečeno, da. Samo što neću biti u koloni u vrijeme zasjede s TV kamerama
  • Objavljeno: 05. prosinca 2012.   14:05h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Drugim riječima, i ti se pridružuješ sarma attacku?

    [Editirano] 05. prosinca 2012. u 14:06h
  • Objavljeno: 05. prosinca 2012.   12:11h

    Član od:
    13.01.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    A gledajte, možemo stvari postaviti točno tako kako je Tara rekla.
    Završio sam neke škole, zaposlio se bez apsolutno ikakve veze, ubijam se kroz godinu na poslu, a moj me poslodavac plaća prilično dobro za to što radim. I što nekoga briga na koji ću način potrošiti svoje slobodno vrijeme i svoj novac.
    Ne trošim ničiji tuđi nego svoj.
    Način na koji ću to financirati (jednokratno ili rate) je potpuno moj slobodni odabir i sva pitanja otkud mi su zadiranja u moju privatnost. Čak i ako ću se odreći nečega da bih mogao skijati je stvar moje osobne odluke, a televiziju, novinare i ostale moraliste neka brinu neke druge stvari. Mene, lijepo molim, neka ostave na miru...

    lp, krampus
  • Objavljeno: 05. prosinca 2012.   11:37h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

  • Objavljeno: 04. prosinca 2012.   09:39h

    Član od:
    09.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Karlovac

    Niš, 05. 01. pred Tv. Luda koja napada novinara sarmom sam ja.
  • Objavljeno: 04. prosinca 2012.   09:37h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka



    Ostao bi tome ali mora se dodati znakova... I zato kažem: "Tako je, sestro!"

    P.S. U očekivanju Sarma gejta...
    P.S.2 Ovo da ne piješ već odavno nije argument ni za muške, al' dobro sad.
  • Objavljeno: 04. prosinca 2012.   08:53h

    Član od:
    09.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Karlovac

    Poludim od toga, poludim...Cigareta nije lukszu. Ni kladionica. Ni cuga. Ni plazam tv od 120 cm. Ni ostala izdrkavanja besmislena...Ali skijanje je naravno, i treba nas zaustavljat na granicama, pitati od kuda pare, zašto idemo, kamo, koliko smo platili, i jel nosimo sarmu....Ozbiljno se palim da na granici ako me itko od novinara to pita, izletim van i bacim im tu sarmu na glavu. Samo radi toga ću je ponijet. Jel netko naše turiste npr. Madžare ispituje zašto idete na Jadrean,zašto niste na Balatonu, nosite li meso ijaja.....I svake godine istooooo. Isto... Ko da su svi koju su otišli na skijanje lopovi koji su uzeli lovu najsiromašnijima da bi skijali. Ja ne pušim, ne pijem, ne idem van po godinu dana,ljetujem u svojem, radimo muži ja ko konji svaki dan do 17-18; oboje smo visokoobrazovani...ne trošimo ni na kakav luksuz i nikome nismo dužni. I sad je sramota kaj idemo na skijanje. Treba nas razapet. BOlje da pijemo u kvartovskom bircu s listićem iz kladionice i bistrimo politiku, Njih nitko ne pita odakle pare.

Prikazano 10 od 38 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 277409
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr