MAGAZIN

»

KOLUMNE

17.01.2012.      

Autor: Nika Fleiss
Foto: Goran Razić 

 

'Žute kacige' u lovu na veliki Globus

Svi vi koji pratite skijanje vjerojatno zapažate da je većina postolja ove sezone otišla žutim kacigama. Naravno, riječ je o našem Ivici i mladom Hirscheru.

-.-ski kliNIKA-.-Godinama se vjerovalo da netko tko ne skija tri discipline teško može uzeti ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu. Ali ove sezone smo već počeli lagano vjerovati u to gledajući Hirschera kako dominira tehničkim disciplinama. Znamo da Ivica brani tri Globusa, ukupni, slalomski i kombinacijski... Kako sada stvari stoje nakon Wengena, smješe mu se sva tri! No, ajmo na skijanje. Moglo bi se reći da je sezona i pomalo dosadna, ako se sa strane stave mladi Nijemac Fritz Dopfer, i Francuz Pinturault, jer postolja odlaze već poznatim imenima. Zato ćemo se malo osvrnuti na Marcela.

Povučen dečko koji osim skijanja obožava motocross. Ako ne skija, onda se vozi! Još jedan produkt obitelji ili oca. Dio je austrijskog tima, ali se tata od njega ne odvaja. Često ga možete vidjeti uz stazu u žarko žutom odijelu, očito je to njihova boja. Marcela prati na sve utrke, u pauzama s njim trenira. Nije jedan od onih koji je svoju volju nametnuo glavnim trenerima, jer je Hirscher još uvijek dio ekipe, ali zna što Marcelu odgovara pa ga s te strane štiti. Ne bi vjerovali, ali tako nešto je jako važno. Ako imate nekog pored sebe tko će preuzeti pola vaših obveza, a da vama ostaje samo trening, prehrana i odmor, onda imate 40% više šanse za uspjeh jer vam je glava rasterećena.

-.-Goran Razić-.-

Marcel je svoja postolja počeo skupljati već i u mlađim kategorijama i na svjetskim juniorskim prvenstvima. Onda je prije dvije sezone bljesnuo u Kranjskoj Gori, gdje je u oba dana u obje discipline bio na postolju. Bilo je očito da skijaška velesila ima novog aduta! Isto tako se već tada moglo vidjeti da zbog njegove konstitucije (sitan i lagan) ravnice neće biti Hirscherov teren za pobjede. Ali, hvala Bogu, ipak je to muško skijanje pa su ravnice samo dijelovi staza. Još za vrijeme moje karijere sjećam se par testova s Atomicom na kojima je prisutan bio i Marcel. Znam da smo stajali sa strane i čudili se nekom malom Austrijancu koji se baca po stazi, juri kao da mu je zadnje u životu. Neću ni zaboraviti riječi Aninog trenera Sobola: "Ovaj stvarno nije normalan. Ili će ih sve pobijedit', ili će poginut!". Ispalo je ipak ovo prvo. Gledali smo njegove snimke veleslaloma čitavu sezonu. Iskreno, mislim da samo on može imati tako kratak zavoj.

Možda je i u tome formula njegovog uspjeha. Kratak, skoro nepostojeći zavoj. K tome je i linija na kolac direktna. Što to znači? Da ima najkraću putanju od starta do cilja!

Na 70 vratiju slaloma, ako u svakim vratima dobije 20 centimetara, kada su stotinke u pitanju to i nije tako malo. Na to sve treba još dodati i neviđenu eksplozivnu snagu. Sitan je i nizak pa je sav kao od gume. Kada on napravi grešku sa 70 kila, ili Ivica koji ima 93, ipak se to pozna. Marcel skoro da ništa ne izgubi jer je lagan pa se ne zakopa dok bi Ivica s nekim izljetanjem sigurno više 'zabio brzinu' u snijeg da se izvuče! Po ovom što smo nabrojali ispast će da je Austrijanac uvijek u prednosti, no mala kilaža mu ne pomaže na ravnim stazama i u brzim disciplinama. Zato ih vjerojatno ni ne vozi da ne riskira zdravlje i da se ne umara za tehničke discipline.

Ako ste gledali Adelboden mogli ste vidjeti upravo sve ove faktore koje smo nabrojali. Strma, zaleđena, grbava staza. Tu su vidi tko ima veće srce i tko se tehnički ispravno skija. Hirscher dvostruki pobjednik! Opet su stotinke u pitanju, ali što očekivati od najboljih skijaša svijeta nego da je borba neizvjesna. Dapače, na ovoj stazi čak i faktor hrabrosti pobjeđuje jer je toliko strmo da se ne može baš svatko baciti na glavu. Isto tako, ovdje na zadnjoj prijelomnici i strmini možete vidjeti kako se skijaši oslanjaju na ruke u zavoju. Drugačije ni ne ide ovdje zbog tolikog nagiba! I na kraju - tko ovdje spoji sve te faktore taj pobjeđuje!

Selimo se na drugu žutu kacigu, vlasnik je Ivica Kostelić s prebivalištem u Wengenu. Zašto? Jer je postao prvi u povijesti kojemu je uspjelo 5 puta pobijediti na jednom mjestu.

-.-Goran Razić-.-

Dok se mladi Austrijanac odmarao za slalom, Ivica je vozio treninge spusta, superkombinaciju u kojoj pobjeđuje, klasični spust pa tek onda slalom. Najduži spust u sezoni. Ne mogu si ni zamisliti koliki su mu laktati bili do slaloma nakon toliko kilometara!

Sigurno je i pobjeda u kombinaciji donijela dodatni elan i forcu za dalje. Priču je uljepšao i Natko svojim 5. mjestom, dva Hrvata u prvih 10. Nemaju ih ni Austrijanci! Dva najbrža slalomska vremena. Baš smo ponosni, ja pogotovo.

Vjerujem da je Ivica strijepio pred slalomom jer je znao da je Marcel odmoran i u odličnoj formi, a on s već navedenim kilometrima u nogama. No, izlijetanja, 'haklanja' nikada ne možete predvidjeti u slalomu. Zato je slalom lutrija. Hirscher je 'haklao', Ivici je pao uteg s leđa i mogao je pustiti nogama da rade što najbolje znaju. Jedna od najjačih njegovih pobjeda!

Najbolje vrijeme druge vožnje i dominantan završetak. majstor od vendi! Treba mu stisnuti ruku i skinuti kapu, profesor im je opet održao lekciju skijanja. Ako to znači da je sada ušao u prošlogodišnju formu, kada su pred nama Kitzbühel, Schladming, onda je trenutno vodeća žuta kaciga Hirschera sigurno ugrožena.

Od danas uživajte u treninzima spusta u Kitzbuhelu, a za vikend se nadamo hrvtaskom spektaklu. Jer ako je sudeći po prošlim godinama, onda bi mogli gledati dva Hrvata na postolju na najtežoj utrci Svjetskog kupa.

'IF YOU DON'T SKI ON THE EDGE, YOU ARE TAKING TOO MUCH SPACE'

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 243962
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr