MAGAZIN

»

KOLUMNE

19.09.2011.      

Autor: Željko Ivnik

Photo: Skijanje.hr

 

Sve zbog jednog zuba

Posljednjih nekoliko dana trga me neka melankolija.

Vrijeme kratim "sjajnim" idejama koje tek treba realizirati pa tonem i dublje, a niti aktualna vremenska situacija s debelim temperaturnim plusom nije mi po volji.

Ne znam koja je vaša priča, ali ja dane kratim malim pobjedama. Osim prvog jutarnjeg preciznog pišanja kada daska ostaje suha još mi je veći gušt prvo dnevno ribanje zubiju. No jednog me jutra u ogledalu kupaonice iznenadio stranac. Gledali smo se sekundu – dvije. Sličnost je bila evidentna, nosne dlake spremne za eliminaciju, obrve povinute poput kljovi u mamuta. Međutim u prvi plan gurnula se četvorka gore desno, kao potvrda konstataciji da ne ostajemo vječno lijepi. Ne rupa već rupentara, ma kućica za psa!!

Put me stoga ubrzo nanesao u dom zdravlja na zubni rendgen. Uzeo sam broj i sjeo na mjesto do čovjeka za kojeg sam procijenio da me neće udaviti svojim potresnim svjedočanstvom o usnoj šupljini. Naslonio sam se na zid i utopio u mnoštvu.

I tada se desilo. U trenutku dok su debatni timovi lovili zrak u raspravi o paradentozi, osteoporozi i očnim mrenama ošinula me samospoznaja. Ma prava pravcata vremenska linija. Gotovo nalik poruci iz kolačića za sreću kineskog restorana osim što ova nije plaćena klopom već jednosatnim parkingom druge zone uz prethodni dokaz da izgled često vara. Na kartonskom papiru kojeg sam držao u ruci pisalo je: Zubni RTG – 23.
Željko Ivnik-.--.-Sve zbog jednog zuba
Sve moje zimske kodirane uspomene i informacije počele su lupati prozorima u mojoj glavi želeći pobjeći van. Sjećanje na prošlu zimu i početak Svjetskog skijaškog kupa huknulo je poput vlaka malih zadrugara koji će bez učitelja uskoro ostati zameteni u snijegu.

Flashback br.1
Lokacija: umalo Sölden
Uvjeti na cesti: iznenađujuće snježni
Profil guma: dakako ljetni
Frizure: postojane
Raspoloženje: pas mater

Flashback br. 2
Lokacija: Sölden parking
Uvjeti: trijezni
Traženi profil: Lindsey Vonn
Stenogram: Evo je pokraj auta. Jesi siguran – jesam. Jesi – ma 100%. Ok, imaš spremna pitanja – nemam, ali ću nešto brzo improvizirati. Dobro ajmo – ajmo (krenuli smo hitrim korakom). Približavamo se osobi (koraci usporavaju) odnosno vraški smo se približili. Dižemo ruku da skrenemo njenu pozornost i namještamo osmijehe vrijedne tjednog ski pasa u Aspenu. Laganooooo se šeretski protegnemo iz ramena te vršimo zadnju vizualnu provjeru. Jer to ona – nije, ali ima dobru jaknu. Ok Janka je ovdje, ajmo' se s njim pofotkat.
Raspoloženje: obečavajuće
Željko Ivnik-.--.-Sve zbog jednog zuba
Flashback br.3
Lokacija: Sölden / press centar – wc
Uvjeti: znatiželjni u granicama profesionalnosti
Uočeni profil: Bode Miller
Tečaj higijenskog minimuma: nije položio

Rezultat viđenog toga dana interni je pjesmuljak temeljen na stvarnim događajima:

"Oj Miller Bode stepSKI vuče
što po Europi lutaš daleko od kuće.
Ženama si šarmom kao James Dean koban,
al kad je Ivica pokraj tebe, više si ko čoban.
I Bode samo da znaš nije fora,
kad ruke ne pereš,
nakon obilaska sanitarnog čvora
!"

Željko Ivnik-.--.-Sve zbog jednog zuba
Ljeta mi je stvarno već dosta. Jer ne samo da nema Božića tijekom kolovoza, već i Djed Mraz kao da ne postoji. Ambrozija me izluđuje, majice mi krase fleke od znoja, svi pričaju o moru i jedrenju što je sasvim u redu, ali meni se razgovara o drugom laufu. Povećanoj ili propuštenoj prednosti. Stotinkama sekunde ovog i onog, vendama, difuznom svjetlu. Nedostaje mi scena izvlačenja startnih brojeva te Ivekovo ozareno lice zbog kojeg uvijek pomislim da ništa na ovome svijetu ne može poći krivo. Nedostaje mi iskra u oku glavnog urednika koji oblači dereze, zaobilazi protokol i šulja se negdje na neku prelomnicu kako bi zabilježio objektivom trenutak vremena, dio povijesti koju potom predočujemo vama. Samo da znaš, uvijek mi dođe da te zagrlim... Kada nastupi zima onda znam da živim, upijajući hladnoću isijavam toplinu.

Ančina prošlogodišnja rezultatska kontracepcija, a potom i odluka o jednogodišnjem povlačenju iz natjecateljskog skijanja dakle konačna, pažnju mi usmjerava na jednu znamenku više u FIS kalendaru. Za nas Hrvate promatrače sezona zapravo započinje 23-eg, a za sve naše cure i dečke ona nikada nije niti prestala. I baš kao što možete znati da je najdulji red na blagajni dućana tamo gdje ja stojim znajte da tko slomi nogu na jesen za njega nema zime. Stoga pazite na sebe dragi moji, još malo, još samo malo.

Op,op,op svima, tko se nije skijo' magarac je bio.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 48679
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr