PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

14.06.2007.      

Autori: Goran Razić, Vjeran BaranovićUstupio: Britton d.o.o., Ilica 37, 10 000 Zagreb tel. 01/4875 695, 01/4875 694 fax.01/4875 693  

Nordica Doberman GS (07/08)

Doberman GS izgledom, visinom, dimenzijama, a osobito težinom daje do znanja da je za duge i brze zavoje. Po tom pitanju u odnosu na prošlogodišnji model nije se ništa promijenilo.

Testirani model: 176 cm, r = 18 m
Sidecut: 111 - 67 - 97
Dostupne visine: 171, 176, 181, 186 cm

Promijene koje prve upadaju u oči su one na vanjštini. Skija je blagog redizajniranog izgleda, koji odiše još većom dinamikom, u usporedbi s prethodnikom. Doberman GS, punokrvni veleslalomaš, i dalje je vjeran drvenoj jezgri, te Marker vezovima, koji svoj posao odrađuju sasvim solidno. Vezovi su konstruirani na način da dozvoljavaju neometano savijanje skije po dužini, što je već viđena varijanta tehnologije i kod drugih proizvođača. Titanska konstrukcija skije, čijim ručnim radom se ponose u Nordici, zaslužna bi trebala biti za povećanu stabilnost, pri manjoj masi.

Sudeći po razredu u koji spada, skija je namijenjena iskusnijim i naprednijim skijašima, s boljom fizičkom pripremljenošću. Obzirom na sve, s Dobermanom se ipak relativno lako upravlja, te ju je s velikim zadovoljstvom moguće voditi kroz zavoje. Dojam koji je bio prisutan i kod prošlog modela, vidljiv je i kod ovog, a to je velika odmjerenost karaktera skije te mogućnost izvođenja zadovoljavajuće preciznih zavoja. Novi Doberman također je podlegao sveprisutnim trendovima povećanja gabarita skije. Tako je i kod Nordice primjetno proširenje skije, a što se najbolje očituje i po nekoliko milimetara širem sidecutu.

Ono što bismo izdvojili, i što je svakako ugodno iznenađenje, je kvaliteta završavanja zavoja. Naime, skija vrlo dobro "vuče" u drugoj polovici zavoja te se lakoćom zavoji privode kraju. To će osobito pogodovati skijašima koji malo teže završavaju zavoje i koji su skloniji agresivnijoj i bržoj vožnji. Laganim vođenjem i jednolikim pritiskom skije, svaki zavoj se lagano prolazi bez "bacanja" skije na kraju zavoja. Sigurni smo da jedan od razloga leži i u dužini testiranog modela, koji, iako sa svojih 176 cm ne spada u veleslalom razred, ipak odaje popriličnu stabilnost i sigurnost. U takvim uvjetima uistinu je lagano prebaciti težinu i započeti novi zavoj.

Stabilnost i kvalitetno vođenje skije u zavoj posebno se osjeti prilikom izvođenja kraćih zavoja, koji se izvode ipak dosta lakše u odnosu na druge veleslalom skije, ali takvo skijanje zahtjeva mekoću i dosta tehničkog znanja (naravno, ovdje ne govorimo o brzom vijuganju, za koje će ipak biti potrebna skija znatno manjeg radijusa, op.a.).

Najveći danak stabilnosti i preciznosti, kojom odiše ova skija, je taj što kod većih brzina i na tvrđim podlogama skija zna pomalo "propasti" te ne drži stazu istom agresivnošću kao neki drugi modeli istog razreda. Kako smo o toj problematici već pisali u recenziji godinu dana starijeg modela, ovdje nećemo puno trošiti riječi.

Prilikom skijanja kroz nakupine mekanijeg snijega, Doberman se ponaša čudno i poprilično nesigurno te zahtjeva dosta rada i korigiranja smjera, ne bi li se držala ista putanja. No to je već sasvim normalna pojava kod skija ovakve namjene.

Doberman GS se pokazao odličan na "ispeglanim" i ne previše ledenim stazama, na kojima postiže odlične rezultate. Na ostalim terenima potrebno je veće iskustvo i doza opreza. Ovo je možda idealna skija za naprednije skijaše, koji žele voziti duže i brže zavoje, a ne žele neku iznimno agresivnu varijantu skije, koju često nudi konkurencija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 246797
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr